familiestudii şi cercetări ştiinţifice
VIDEO integral. Manfred Spitzer, expert în neuroștiințe și tatăl a șase copii: „În America ne prezentam: «Avem cinci copii», dar simțeam nevoia să adăugăm: «Nu suntem nici proști, nici habotnici»”
Manfred Spitzer, psihiatru și expert în neuroștiințe, autorul cărții Demența digitală, a fost invitat la emisiunea Garantat 100% de la TVR 1. Redăm extrase din emisiune și emisiunea integrală în format video.
- „Nu putem procesa două secvențe semantice simultan. Multitaskingul este antrenament pentru tulburarea cu deficit de atenție.”
- „Nu există nici măcar un singur studiu serios care să ateste cu dovezi solide că introducerea învățării pe computer în școli este benefică. În schimb sunt o mulțime de studii care arată că de fapt computerul afectează învățarea la copii. Profesorii trebuie să afle aceasta. Părinții trebuie să afle aceasta. La fel și politicienii. Germania este pe punctul de a cheltui 5 miliarde de euro pentru a introduce computere cu acces la Internet în fiecare clasă. Este rețeta pentru a-i face pe copiii germani să fie mai puțin inteligenți și să aibă rezultate cu cel puțin 20% mai proaste la învățătură.”
- Cum devine Youtube instrument de radicalizare: Populația lumii petrece zilnic pe un miliard de ore pe Youtube. Nefiind plătit de vizitatori, Youtube a investit în algoritmi de inteligență artificială care maximizează veniturile din publicitate sugerând conținut online tot mai radical utilizatorilor, pentru a-i păstra cât mai mult pe pagină.
- Studii: Cu cât crește folosirea mijloacelor digitale și mediatice, cu atât descrește empatia.
- Studii: Folosirea telefoanelor mobile este cea mai frecventă cauză de accident auto, înlocuind consumul de alcool în topul cauzelor.
- „Când eram în America ne prezentam: «Avem cinci copii» [acum au șase – n. red.], dar simțeam nevoia să adăugăm imediat: «Nu suntem nici proști, nici habotnici».”
- Recomandă ca până la 18 ani copilul și tânărul să nu aibă smartphone: „Cele mai multe accidente auto le fac tinerii de 18 ani. Apoi, cu fiecare an în plus la vârstă, statistica accidentelor se reduce. Creierul se dezvoltă până la 25 de ani (creierul social și centrii de nivel superior). Smartphone-urile afectează dezvoltarea creierului.”
- „Nu sunt conservator, sunt doar îngrijorat.”
- „Nu vreau să interzic nimic. Ceea ce vreau să spun este că trebuie să ne gândim serios. Nu putem lăsa sănătatea și educația generației viitoare – care e tot ce avem din punct de vedere al prosperității și viitorului nostru – la mâna celor mai bogate companii din lume, care vor să câștige și mai mult făcându-i dependenți de aceste aparate pentru ca apoi să le vândă publicitarilor timpul petrecut de ei acolo. Aceasta ar trebui să ne îngrijoreze atât din punctul de vedere al psihiatriei, cât și al neuroștiințelor și al educației.”
VIDEO subtitrat în română
Citește și Folosirea intensă a dispozitivelor digitale reduce capacitatea mentală a copiilor noștri. Psihiatrul și neurocercetătorul Manfred Spitzer avertizează părinții și profesorii
Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la stiripentruviata@gmail.com
DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.