religie

UPDATE: Ce s-a întâmplat cu directoarea școlii care teroriza copiii cazați în timpul săptămânii la maicile de la Piatra Fântânele, ca să fie mai aproape de școală

UPDATE: Din 20 noiembrie 2017, cei 20 de copii din cătunele îndepărtate s-au întors la ore după ce au absentat trei săptămâni. Știrile TVR informează că învățătoarea din localitatea bistrițeană Piatra Fântânele, acuzată de părinți că le teroriza copiii fiindcă locuiau în timpul săptămânii la o mănăstire, a fost mutată din școală. Acum, învățătoarea a fost mutată temporar la Tiha Bârgăului, unde activitatea ei va fi monitorizată. A fost numit și un nou cadru didactic coordonator. Direcția de Protecție a Copilului, Inspectoratul Școlar și poliția continuă ancheta în acest caz.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Radio Cluj, 8 noiembrie 2017– 20 copii din trei cătune fără drumuri de acces din Pasul Tihuța nu mai merg de aproape trei săptămâni la școală după ce au fost terorizați de noua șefă a școlii din Piatra Fântânele, pentru că în cursul săptămânii locuiau la mănăstirea din localitate.

Până acum trei ani copiii veneau zilnic între 6 și 18 kilometri, pe jos, prin viscol și frig până la școală. Lipseau des iar rezultatele la învățătură nu erau pe măsura potențialului copiilor.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Rugate de părinți, măicuțele de la Piatra Fântânele au acceptat să îi găzduiască în timpul săptămânii, să îi supravegheze și să îi ajute la teme. Totul a mers timp de ani cum nu se poate mai bine.

Maica Stareță Pamfilia a explicat:

Unii părinți au apelat la noi pentru că ne cunoaștem, pentru că avem o relație specială cu aceste comunități, prin faptul că mănăstirea a administrat de peste 700 de ani aceste comunități și bineînțeles am întins o mână de ajutor ca acești copii să-și poată continua școala la Piatra Fântânele.

Ei sunt aduși de părinți duminică seara și rămân la mănăstire până vineri seara. Copiii nu sunt abandonați, copiii au familie (vreau să specific lucrul acesta); aceste familii pe care noi acum le ajutăm, ne-au ajutat când mănăstirea avea o situație financiară mai grea. Și acum ne-a venit nouă rândul să-i ajutăm pe acești copii, pentru că sunt copii cu potențial.

Pentru Cristina, una dintre elevele care a stat la mănăstire timp de trei ani și care visează să lucreze în IT, șansa oferită de măicuțe a fost una neașteptată. Înainte se trezea la 5 dimineața să ajungă la școală și drumul era foarte greu:

Când trebuia să vin de acasă de la Ciosa trebuia să mă trezesc în fiecare dimineață la ora 5, până la barieră făceam o oră, două și după aia veneam cu maicile.

De când stau aici e mult mai bine, nu mă mai trezesc dimineața așa repede… De când măicuțele se ocupă de noi nu mai sunt așa probleme cu școala, pentru că maicile se ocupă de noi, ne fac să înțelegem și fiindcă ne pregătim în fiecare zi acasă, ne ajută să ne dăm drumul, să devenim mai inteligenți. Aici avem și timp liber, eu citesc, mă odihnesc când sunt obosită. Ceilalți copii meditează sau se joacă, se plimbă pe afară.

Fosta coordonatoare a școlii din localitate, Maria Anca, ieșită anul acesta la pensie, povestește că micuții veneau la școală zi de zi și notele au crescut semnificativ:

Copiii care vin de la Ciosa au fost cazați la mănăstire, măicuțele au grijă de ei, frecvența este de sută la sută, acest lucru se reflectă în situația la învățătură, care s-a îmbunătățit. Înainte lipseau, veneau cam trei, patru zile pe săptămână, pentru că distanța de la Ciosa la Piatra Fântânele este foarte mare, 10-16 km și nu se puteau încadra ca să ajungă acasă era obositor pentru ei.

Timp de trei ani, 20 de copii cu vârste între 3 și 14 ani au mers la școală cu ajutorul măicuțelor și lucrurile au funcționat cum nu se poate mai bine. Zi de zi măicuțele îi însoțeau pe copii la școală și de la școală spre casă.

În fața casei era Maica Stareță iar micuții abia așteptau să îi sară în brațe și să îi povestească ce au mai învățat nou.

Anul acesta, după ce conducerea școlii a fost preluată de o altă învățătoare, iar copiii care locuiau la mănăstire au început să fie persecutați, loviți și jigniți, micuții au decis că nu mai merg la școală.

Ionuț povestește ce se petrece la școală:

Ne spunea că pe mine mă lasă repetent și ne spunea să nu le spunem la măicuțe ce facem noi la școală, că noi suntem răi. Ne întreba cu cine dormim la mănăstire, ce facem, ce mâncăm.

Speriate de ce se petrece la școală, și pentru a nu le face mai mult rău copiilor, măicuțele le-au spus părinților că poate e mai bine să îi ia acasă pe copii și poate astfel conflictul de la școală se va stinge. În zadar, însă, micuții nu mai vor să meargă la școală, iar părinții nu au posibilitatea să îi aducă zi de zi zeci de kilometri pe jos.

Sidor Șut, părinte, a declarat:

Le povestea urât, îi trăgea de păr, le dădea cu palma după cap și le spunea să nu mai spună la măicuțe și la părinți ce o fost în clasă, i-o terorizat de o ținut în ei copiii vreo săptămână, două…până la urmă or spus tot câte unu, câte unu și-or dat drumul.

O agresat copiii și o vorbit ceva de măicuțe foarte urât și de aia nu mai vrea măicuțele să-i ție și nu mai avem ce face cu ei dacă nu…

Deși pentru cei 20 de copii timpul petrecut la mănăstire i-a scutit de un drum groaznic până la școală, prin vânt, noroi, viscol puternic și pândiți de animalele sălbatice, le-a oferit șansa la educație și zile pline de veselie, jocuri și povești, un cadru didactic a distrus totul.

În mod cu totul inexplicabil, conducerea Inspectoratului Școlar susține, după trei ani în care copiii de la Piatra Fântânele au mers la școală zi de zi și rezultatele la învățătură au crescut simțitor, că de acum micuții trebuie să meargă la școală din familii, să parcurgă zilnic pe jos între 12 și 36 de kilometri, indiferent că au 3, 6 sau 12 ani.

Inspector școlar Smaranda Florean: Acolo zic eu, clar ar fi și sperăm să se rezolve acest lucru, copiii să rămână în familie și să fie aduși din familie la școală.

Reporter: Și să vină în fiecare zi 12 km pe jos?

Smaranda Florean, inspector: Dar de ce trebuie să facem apel la internat? pentru că vă dați seama ce înseamnă pentru un copil de 6 ani statul în regim de mănăstire? V-ați pus această întrebare?

Acum căsuța măicuțelor, până recent veselă și plină de copii fericiți, care cântă pictează se joacă, învață să cânte la chitară sau să danseze, e goală și tristă.

Concluzia?! O auzim de la Cristina, din vremea când încă lucrurile erau bune la mănăstire:

Noi ne înțelegem ca și frații și ne iubim ca și frații…


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button