familieMarxism cultural

Luni, 9 iulie, la Iași are loc dezbaterea publică pe marginea Strategiei naționale de educație parentală

Platforma civică ÎMPREUNĂ, prin organizatori locali APOR Iasi si ASCOR Iasi, vă invită în data de 9 iulie 2018, orele 18.00, la dezbaterea publică pe tema „Strategia naţională de educaţie parentală”, ce va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu”, Iaşi.

Oraşul Iaşi a avut de-a lungul timpului o contribuţie importantă în domeniul educatiei. Considerăm că suntem datori să continuăm pe această linie, să aducem o contribuţie, iar pentru a fi siguri de reuşită este nevoie de o comunicare-colaborare între toţi cei patru piloni: Părinţi-Şcoala-Biserica-Comunitate.

Este important de știut că lipsa de reacție a părinților va fi considerată ca acceptarea strategiei.

Invitații speciali ai dezbaterii vor fi:

Prof. Univ. Dr. Carmen Mihaela Creţu, Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Iaşi

Diac. Lect. Dr. Sorin Adrian Mihalache, Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae” Iasi

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Pr. Tiba Felician, preot al Bisericii Romano Catolice, directorul Oficiului pentru Familii

Reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judetean Iaşi

Moderator: Dr. Rodica Pop

Menţionăm că data de 11 iunie 2018 Ministerul Educației Naționale a pus în dezbatere publică „Strategia națională de educație parentală 2018 – 2025” care, printre altele, cuprinde următoarele extrase relevante:

– „Deseori, noile ideologii promovate, în special în domeniul protecției copilului, întâlnesc mentalități conservatoare, un sistem de valori ale familiei ce trebuie regândit în contextul unor informații noi cu privire la nevoile de dezvoltare ale copiilor.” (pag 3)

– „De aceea familia în societatea actuală are nevoie din ce în ce mai mult de SPRIJIN EXTERN pentru a se adapta acestor cerințe…în condițiile în care părinții rămân atașați valorilor care s-au transmis tradițional, pe care le consideră ca fundamentând modele valide de relaționare intrafamiliară. Această din urmă atitudine este prezentă și în discursurile profesioniștilor care idealizează familia tradițională pe care o consideră o formă perfectă de organizare.” (pag. 3)

– „Strategia națională de educație parentală are ca fundament abordarea teoretică conform căreia familia nu este inteligibilă ca realitate obiectivă, ea este mai degrabă un produs socio-cultural, «o constelație de idei, imagini si terminologii» creată și recreată permanent de practicile socio-culturale.” (pag.3)

– „A susține părinții în interesul superior al copilului înseamnă a crea o nouă cultură familială.”(pag. 4)

– „Politicile care privesc inițierea, formarea și dezvoltarea competentelor parentale trebuie să pornească de la respectarea modelelor familiale si educaționale existente în realitate, fără a impune modele unice considerate ideale.” (pag. 4)

– „Educația timpurie poate fi o pârghie esențială de reducere a inegalităților sociale.” (pag. 13)

– „…atrăgând familia alături de scoală la vârstele timpurii ale copilului, putem «educa» și familia.” (pag. 13)

– „A devenit o necesitate imediată crearea unui sistem de educație parentală centrat…și pe stimularea interesului pentru o nouă cultură familială…”(pag. 13)

– „Perioada timpurie a dezvoltării copilului… sistemul de educație parentală trebuie să vină în sprijinul dezvoltării unor principii esențiale ce vizează promovarea drepturilor omului, respectul pentru diversitate și încurajarea activă a egalității de gen.”(pag. 18)

– „Strategia are la bază următoarele principii: … promovării diversității… stilurile parentale trebuie revizuite din perspectiva relaționării cu copiii și ÎNLĂTURĂRII STEREOTIPIILOR DE GEN care influențează traseele de viață diferite ale fetelor si băieților, în acord cu legislația națională anti-discriminare și cu Standardele Națiunilor Unite și ale Comisiei Europene în acest domeniu.” (pag. 23)


Platforma civică pentru drepturi și libertăți „ÎMPREUNĂ” este cea mai mare și profundă formă de unitate a societății civile din România, compusă din 500 de ONG-uri și peste 1000 de intelectuali, reuniți pentru prima dată într-un număr așa copleșitor în istoria recentă a României. Platforma ÎMPRENĂ are susținerea a 10 ONG-uri internaționale și a realizat, până în prezent, demersuri internaționale împreună cu peste 250 de ONG-uri din 8 țări.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button