valorile familiei

Legăturile de familie, și nu prezervativele, protejează sănătatea tinerilor

adolescent_period_can_a_smooth_phase_mofkf

Sursă: mercatornet.com

Academia Americană de Pediatrie, a emis o în 2013 o declarație prin care  propune ca medicii pediatri nu doar să îi învețe pe tineri cum să folosească un prezervativ, dar îi îndeamnă și să le distribuie mai departe. La prima vedere, acest lucru are sens. Folosite în mod corect, prezervativele scad riscul de transmitere a infecților pe cale sexuală și a sarcinilor nedorite. Astfel, disponibilitatea ridicată a prezervativelor ar trebui să ducă la rate scăzute de transmitere a bolilor sexuale și a sarcinilor între tineri.

Totuși, realitatea este diferită. De aceea, o altă organizație națională pediatrică, Colegiul Național de Pediatrie, susține, în loc de o distribuție mai bună a prezervativelor, sudarea legăturilor de familie de-a lungul copilăriei și adolescenței.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În timp ce America se apropie de patru decenii de educație școlară centrată pe contracepție și folosirea prezervativelor, precum și o disponibilitate ridicată de-a lungul țării a prezervativelor și a contracepției, cum s-au descurcat tinerii americani până acum? Răspunsul este: destul de rău. Adolescenții din ziua de azi se confruntă cu o epidemie de boli cu transmitere sexuală, sarcini nedorite și depresie.

Adolescenții cu o viață sexuală activă și tinerii sub 25 de ani fac parte din procentul de 50% din cele 19 milioane de cazuri noi de boli cu transmitere sexuală din Statele Unite. Unul din cinci americani este infectat cu herpesul genital, și una din patru fete de peste 13 ani, cu o viață sexuală activă este infectată cu cel puțin o boală cu transmitere sexuală. Pe scurt, America a eșuat în a ajunge la un nivel favorabil de folosire a prezervativelor între tineri, care să ducă la eliminarea acelor boli pentru care prezervativele sunt cele mai indicate (chlamydia, gonoreea și HIV) în afară de cele pentru care acest tip de contracepție este mai puțin preventivă( herpes și papilomavirusul uman, sau HPV).

La fel de îngrijorător, una din treisprezece fete de liceu devine însărcinată în fiecare an în America. Sarcinile printre adolescente au ca rezultat oportunități educaționale și vocaționale scăzute pentru tinerele mame, un risc mai mare pentru ca familia respectivă să trăiască în sărăcie și riscuri semnificative în ce privește efectele negative pe termen lung asupra copiilor.

Această asociere paradoxică de creștere a disponibilității contracepției și prezervativelor cu ratele ridicate de boli cu transmitere sexuală și sarcini nedorite, nu se limitează doar la teritoriul Statelor Unite. Thailanda a experimentat o creștere semnificativă în transmisia bolilor sexuale printre tineri, în ciuda promoției extinse de prezervative. În mod similar, în Spania bolile cu transmitere sexuală au o creștere semnificativă, printre cele mai multe din Europa, în ciuda folosirii contracepției.

Începând cu anul 2000, Marea Britanie, pe lângă faptul că a promovat prezervativele, a oferit “pilula de a două zi” (contracepția urgență) în mod gratuit tinerilor. Rezultatul a fost o creștere de 5% a transmiterii bolilor pe cale sexuală între tinerii sub 18 ani, și o creștere de 12% la tinerii sub 16 ani. Unele dovezi prezintă și o creștere a sarcinilor printre adolescenți. Există însă două motive pentru creșterea acestei tendințe: dezvoltarea cognitivă a adolescenților și compensarea riscurilor.

Cortexul frontal a creierului este responsabil pentru funcționarea abilităților executive. La adolescenți, această parte a creierului continuă să se dezvolte, și este incapabilă să-și controleze acțiunile în situații emoționale. Astfel, doar pentru că adolescenții pot dovedi că știu cum să folosească un prezervativ și cunosc consecințele nefolosirii unei metode de contracepție, nu înseamnă că vor lua aceste metode de precauție în momentul eliberării pasiunii. De fapt, cei mai mulți dintre ei sunt incapabili.

Al doilea motiv pentru acest paradox este fenomenul de compensare a riscurilor. Compensarea riscurilor este o teorie de comportament care observă faptul că oamenii se comportă mai puțin precaut atunci când se simt protejați. Astfel, adolescenții și adulții care folosesc prezervativele și contracepția într-un mod constant și corect, ajung să se angajeze în activități sexuale mult mai des și cu mai mulți parteneri, astfel anulând protecția oferită.

Veștile rele nu se opresc însă aici. Chiar dacă medicii ar putea garanta că adolescenții activi din punct de vedere sexual ar putea scăpa de riscul de transmitere a bolilor și de sarcini nedorite, nu există și nu va exista niciodată o metodă de protecție pentru inimă. Activitatea sexuală printre adolescenți este un factor independent de risc pentru dezvoltarea  stimei de sine scăzută, depresie majoră și un risc crescut de sinucidere.

Studiile arată că fetele active din punct de vedere sexual sunt de trei ori mai predispuse depresiei și de trei ori mai predispuse sinuciderii, față de fetele care practică abstinența sexuală. De asemenea, băieții activi din punct de vedere sexual sunt de două ori mai predispuși să sufere de depresie și de șapte ori mai predispuși încercărilor de sinucidere, comparați cu băieții care practică abstinența. Aceasta nu este o simplă coincidență.

Oamenii de știință din ziua de azi știu că activitatea sexuală emite reacții chimice în creier care formează legături emoționale între parteneri. Ruperea acestor legături poate cauza depresie și o greutate mai mare de  angajament pe viitor. În mod clar, abstinența sexuală este singura cale care garantează sănătatea sexuală și mintală optimă pentru adolescenți.

Studiile demonstrează că părinții care promovează abstinența și au o comunicare deschisă cu copiii lor, au succes în întârzierea debutului vieții sexuale a copiilor lor. Promovarea și distribuirea prezervativelor și contracepției de către medici nu face altceva decât să diminueze autoritatea părinților și puterea mesajului despre abstinență. În schimb, medicii și părinții trebuie să lucreze împreună pentru a oferi o îndrumare clară și firmă  în ceea ce privește sănătatea optimă și menținerea unei conexiuni emoționale.

Traducere: Rebeca Bunculeț

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button