Marşul pentru Viaţă

„Iubindu-i pe amândoi, vom afla soluțiile vieții”. Discurs rostit la Marșul pentru Viață din București

Bine ați venit la Marșul pentru Viață!

Mă numesc Alexandra Nadane și sunt Președinta Asociației Studenți pentru viață. Noi suntem generația nou-născută a mișcării pro-vita din România.

Mă bucur că sunteți aici, atâția prieteni si într-un număr atât de mare. Prezența dumneavoastră transmite un mesaj profund către celelalte milioane de români. Mesajul este că iubiți viața si iubiți familia, iubiți mama și copilul! Și doriți ca dragostea pe care le-o arătați acestora să depășească toate dificultățile create de o societate care nu mai este atentă la marele dar al vieții.

Dragostea îl face întotdeauna pe om să găsească soluții, chiar și atunci când totul pare pierdut. În China o mama și-a revenit din comă după mai bine de zece ani. Ce a facut soțul ei în toți acești ani? …i-a cântat câte ceva în fiecare zi. În fiecare zi!!! Acest bărbatul nu și-a pierdut speranța, nu a deznădăjduit la gândul că lupta lui este imposibilă sau ar putea fi în zadar.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Fiecare dintre noi poate fi capabil de o asemenea dăruire. Dacă vom avea dragoste față de mamele însărcinate și de copiii lor atunci le vom oferi tot sprijinul de care au nevoie. Este foarte importat ca dragostea noastră să fie deplină: să nu despărțim interesul mamei de interesul copilului, pentru că binele unuia este și al celuilalt, iar răul unuia este și al celuilalt. Să-i iubim pe amândoi.

Atunci când nu se ia în seamă binele copilului se produce, de fapt, un atac asupra binelui mamei. De aceea afirmăm firescul și necesitatea iubirii mamei și copilului, al protejării amândurora. Nu mamă împotriva copilului, ori copil împotriva mamei, ci mama și copilul. Acesta este un pas care poate fi uriaș către coeziunea societății românești, către încetarea urii în care trăim.

 

Dragi prieteni,

Nu sprijinim mamele aflate în criză de sarcină pentru că suntem mai buni decât ele, ci pentru ele au nevoie de noi, iar noi avem nevoie de ele. Fiecare cunoaștem persoane ale căror mame au fost în situații dificile atunci când i-au purtat în pântece. Pentru dragostea și curajul acelor mame, noi ne bucurăm astăzi de prietenia fiilor și fiicelor lor. Bucuria pe care o mamă o poate dărui lumii, prin copilul pe care îl poartă în pântece, este unică și de neprețuit.

Două exemple celebre de mame aflate în criză de sarcină care au găsit soluții pentru copiii lor sunt mamele lui Steve Jobs și Justin Bieber. Părinții lui Steve Jobs l-au încredințat spre adopție, iar Pattie Mallette și-a născut fiul în ciuda unor presiuni deosebite.

Cum putem ajuta, cum putem transforma intenția noastră în realitate?

Pentru a ajuta pe cineva trebuie mai întâi să ne asumăm criza lui. Să-i simțim durerea. Să-l înțelegem.

Frământarea unei femei  în criză de sarcină este uriașă. Este atât de mare încât nu o poate purta singură. Teama, frica, incertitudinea sunt stările cele mai frecvente prin care trece o mamă adolescentă, o mamă necăsătorită, o mamă aflată într-o situație economică dificilă, o mamă în situația când ea sau copilul au probleme de sănătate.

Criza de sarcină se bazează pe probleme reale. Și pentru aceste probleme trebuie soluții reale, nu false soluții, care reprezintă un eșec al maternității.

Mama așteaptă sprijin. Nu o vom ajuta cu nimic nici dacă o vom condamna, nici dacă o vom trata cu indiferență. Singura atitudine corectă este să ne raportăm la ea cu toată dragostea de care suntem capabili. Și prin dragoste vom afla soluția.

Din păcate, România se află într-o perioadă dificilă a istoriei sale, pentru că, deși dreptul la viață este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, nu există dezbateri serioase pe această temă, nu există profesioniști specializați care să aibă această preocupare. Solicităm sprijinul mass-mediei și ne bazăm pe deschiderea jurnaliștilor și pe capacitatea acestora de a reporni fără prejudecati discuțiile despre aceste subiect, pentru că societatea are nevoie de o schimbare, iar spațiul public este locul în care trebuie să se găsească soluții.

Evenimentul de astăzi se termină aici, însă lupta pentru viață continuă. Fiecare poate și este chemat să sprijine femeia și copilul. Fiecare femeie în criză de sarcină are familie, prieteni, vecini, colegi. Să nu o lăsăm singură cu teama zilei de mâine!

Pentru a ajuta pe cineva este nevoie să ne plecăm în fața lui, să ne smerim. De sus, cu infatuare, nu putem ajuta pe nimeni. Smerenia este poarta dragostei. Plecând de la această manifestare să nu uităm să ne smerim în fața tainei unice a maternității și să iubim mama și copilul ei.

Iubindu-i pe amândoi, vom afla soluțiile vieții pentru amândoi.

Mulțumim tuturor celor care au participat și s-au implicat în organizarea acestui Marș; le mulțumim colegilor, partenerilor, sponsorilor noștri și Jandarmeriei Române pentru că au făcut posibilă desfășurarea evenimentului.

Alexandra Nadane
Președinte – Asociația Studenți pentru viață

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button