Marşul pentru Viaţă

Mitropolitul Tihon: Să oferim soluții de ieșire din criză tinerelor mame. Ele caută de fapt alternative. Să fim noi cei care le oferă / Marșul pentru viață 2021 online al ortodocșilor americani

de Redacția Stiripentruviata.ro

Ierarhii Bisericii Ortodoxe a Americii participă anual la Marșul pentru viață de la Washington. Deoarece anul acesta evenimentul s-a desfășurat online, în seara dinaintea lui, joi, 28 ianuarie, Biserica Ortodoxă a Americii a organizat propriul marș pentru viață, adresat credincioșilor din Biserică.

Manifestarea a început cu o rugăciune oficiată de întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Americii, Mitropolitul Tihon, la Capela „Sf. Trei Ierarhi” a Institutului Teologic Ortodox Sf. Vladimir (SVOTS) din New York.

Slujba și cuvântul Mitropolitului Tihon cu această ocazie au fost transmise în direct online. După aceea, ierarhul a urmărit online, împreună cu studenții teologi de la Institutul Sf. Vladimir, Marșul pentru viață al ortodocșilor americani.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Au vorbit de la distanță Arhiepiscopul Michael de New York și New Jersey, dr. Ana Iltis, profesor la Institutul Sf. Vladimir și directoarea Centrului de Bioetică al Universității Wake Forest, și reprezentanți ai organizațiilor pro-viață ale laicatului ortodox.

Redăm în continuare traducerea integrală a cuvântului Mitropolitului Tihon la Marșul pentru viață virtual organizat de Biserica Ortodoxă a Americii.

Ierarhul a vorbit despre nevoia de sprijin pentru femeile în criză de sarcină, dar și pentru tinerii bărbați care au nevoie să-și asume reponsabilitatea.


Cuvântul Mitropolitului Tihon la Marșul pentru viață online organizat de Biserica Ortodoxă a Americii, 28 ianuarie 2021

„În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh.

Vă salut pe toți în duhul păcii, frățietății și unității, la acest marș la care participăm împreună astăzi. Desigur, anul acesta lucrurile stau diferit. De obicei, participăm în persoană la acest marș și luăm curaj și putere din această întâlnire față către față.

În actuala criză de sănătate continuăm marșul, dar în spațiul virtual, cu aceleași convingeri ferme și pentru același scop. Acest scop comun ne aduce împreună pe atâția din domenii profesionale și categorii sociale diverse: vrem să-i protejăm pe cei mai vulnerabili dintre noi.

Copiii distruși prin avort nu pot face nimic și nu pot spune nimic. Nu au făcut nimic bun, nimic rău. Nu au comis nicio crimă. Nu au nicio putere. Sunt cu adevărat cei mai vulnerabili dintre noi, astfel că numai noi putem acționa și vorbi pentru protejarea lor.

Aceasta este o lucrare bună. Este o lucrare sfântă. Este sfântă, pentru că Însuși Dumnezeu este protector: «Părintele orfanilor și Judecătorul văduvelor» (cf. Psalmului 67). Este salvator, mântuitor, mai ales al celor vulnerabili. Iosif, vândut pe nedrept sclav de frații săi, a fost răscumpărat din trădarea fraților (Facerea 37). Când poporul lui Dumnezeu gemea sub opresiunea din Egipt, au strigat către El, iar El i-a salvat (Ieșirea 2, 23-25).

De-a lungul întregii Sfinte Scripturi, Dumnezeu Își învață poporul să evite oprimarea celorlalți, să acționeze drept, să ajute pe cei în nevoi, care nu se pot salva singuri. Este un mesaj puternic: Dumnezeu este răbdător, dar nu tolerează abuzarea celor lipsiți de apărare.

Astfel, protejarea celor care nu se pot proteja singuri este o lucrare pe care Dumnezeu ne-o cere tuturor. Este o lucrare dificilă și o cale lungă. Dar ni s-a arătat «ceea ce este bun și ceea ce Dumnezeu cere  (…): dreptate, iubire şi milostivire și cu smerenie să mergi înaintea Domnului Dumnezeului tău» (Miheia 6, 8)

Cum facem aceasta? Cum să ținem dreptatea într-o mână și mila în cealaltă? Desigur că nu puteam minimaliza distrugerea produsă de avort. Sfârșitul fiecărei vieți este o tragedie, dar Dumnezeu vrea ca oamenii «viață să aibă și din belșug să aibă» (Ioan 10, 10).

Este firesc să ne dorim dreptate când vedem catastrofa avortului și modul în care acesta perpetuează o cultură a morții. Participăm la marș pentru a le vorbi despre viață bărbaților și femeilor din guvern. Celor care fac dreptate în popor, pentru a pune capăt morții.

Dar suntem gata să iubim mila la fel de mult ca dreptatea?

Nu trebuie decât să ne uităm cât ne-am străduit anul trecut pentru a-i proteja în pandemie pe cei mai vulnerabili. Ne-am schimbat complet viețile din iubire și grijă față de cei vârstnici , imunocompromiși și supusși riscului de infectare. Suntem, oare, la fel de dornici să ne străduim la fel de mult ca să reducem victimele altui flagel?

Suntem noi la fel pregătiți să facem aceleași eforturi pentru a-i sprijini pe cei care lucrează neîncetat pentru a sprijini familiile aflate în criză? Sau pentru a salva viața unui copil devenind sprijinul pe care acesta se știe că se poate conta? Știu că cei prezenți azi aici pot răspunde afirmativ. Deoarece viața este valoroasă și sfântă și un dar de la Creator.

Nu putem controla distrugerea produsă de decizia de a avorta. Dar putem deveni oamenii despre care familia și cei dragi știu cu siguranță că îi vor iubi și sprijini într-o astfel de situație. Nu putem lua decizia în locul lor, dar îi putem ajuta să ia mai ușor decizia corectă.

De aceea, vă cer să cooperați pentru a oferi soluții concrete în acest scop mamelor, astfel ca acestea să nu mai recurgă la avort. Avem multe organizații caritabile care fac o muncă excelentă și au nevoie de sprijinul nostru: centre de sprijin în criza de sarcină, agenții de adopție, organizații de sprijin pentru femei.

Putem și trebuie să ne folosim creativitatea pe care Dumnezeu ne-a dat-o pentru a oferi soluții de ieșire din situațiile dificile în care se găsesc aceste tinere mame speriate. Ele caută de fapt alternative. Să fim noi cei care le oferă.

Și vă mai rog să încurajați tații, care adesea sunt și ei tineri și speriați și au nevoie de curaj. Ajutați-i să-și sume responsabilitatea și să nu preseze mamele să recurgă la avort ca la o soluție aparent simplă de ieșire din criza de sarcină.

Fiți cei pe care cei din jur se pot baza că-i veți ajuta și le veți fi alături dacă se confruntă cu o sarcină neașteptată.

Prin mii de mici fapte de sprijin și milostenie se vor schimba inimile și curentul de opinie. Oricât de puternice ar fi cuvintele noastre, acțiunile au o putere și mai mare.

Nu vrem doar să adăugăm o voce zgomotoasă la zgomotul lumii. Faptele noastre să fie pe măsura vorbelor noastre, fiindcă vrem ceea ce vrea și Profetul Ieremia: «nu împilaţi pe străin, pe orfan şi pe văduvă şi sânge nevinovat să nu vărsaţi» (Ieremia 22, 3).

Astfel că azi, la marșul nostru, pe lângă dreptate și milă, să nu uităm «să mergem smeriți cu Dumnezeu». Mergem pentru viață, nu pentru moarte, pentru pace, nu pentru distrugere. Fiecare pas pe care îl faceți, să îl faceți cu inima milostivă față de toți: copiii nenăscuți, mamele lor, tații și toți oamenii creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

Doamne, ai milă de noi toți și suflă Duhul Tău cel Sfânt asupra noastră, ca să ne dea putere, după cum s-a rugat și dreapta Iudita: «Căci puterea Ta nu stă în numărul mare, nici tăria Ta în puterea cailor, ci Tu ești Dumnezeul celor smeriți, ajutorul celor mai mici, sprijinul celor slabi, adăpostul celor părăsiți, izbăvitorul celor deznădăjduiți» (Iudita 9, 11).

Dumnezeu păcii, dreptății, milostivirii și iubirii să fie cu voi astăzi și să ne călăuzească pe toți în toată viața noastră!”


De câțiva ani, în Biserica Ortodoxă a Americii a fost instituită o Duminică pentru Sfințenia Vieții, când se înalță rugăciuni pentru victimele avortului și pentru cei care se străduiesc să salveze vieți de copii și să le sprijine pe mame să aleagă viața. În acest scop, a fost conceput textul unei slujbe la care sunt pomenite și victimele avortului: în română aici; în engleză aici.

Duminica pentru Sfințenia Vieții în Biserica Ortodoxă a Americii este duminica dinaintea marșului pentru viață. Acesta este o manifestare civică de conștientizare și advocacy care are loc în luna ianuarie, în preajma datei la care a fost legalizat în SUA avortul la cerere (22 ianuarie 1973).

Avortul este permis în SUA din orice motiv și în orice stadiu al sarcinii, până înainte de naștere. Totuși, rata avortului înregistrează o puternică tendință descrescătoare în această țară, apropiindu-se pentru prima dată de nivelul dinaintea legalizării (1973).

Sondajele arată că majoritatea americanilor (77%) nu susțin avortul și finanțarea lui din bani publici.

Mișcarea pro-viață din SUA a înființat numeroase centre de sprijin pentru femeile care se gândesc să apeleze la avort în lipsa ajutorului pe parcursul sarcinii. Aceste centre de sprijin sunt de trei ori mai numeroase decât clinicile de avort din America.

Episcopii Ortodocși Canonici din SUA către femeile în criză de sarcină: „Suntem gata să vă ajutăm”

Ortodocșii americani au organizat un Marș pentru viață online și au scris o slujbă pentru victimele avortului

FOTO, VIDEO: Marșul pentru viață de la Washington s-a desfășurat fizic și online: „Puternici împreună. Viața unește”



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button