religie

IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, discurs impresionant despre unitatea românilor, credință și iubire

Redăm mai jos, în format VIDEO integral, cu transcriere parțială, discursul susținut de IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, la Micul dejun cu rugăciune care a avut loc la Palatul Parlamentului din București în data de 18 octombrie 2018.


VIDEO

Transcriere parțială

Prima cifră pe care am învăţat-o la aritmetică a fost cifra unu, concretizată printr-o liniuţă verticală şi printr-un beţişor de salcie. Am învăţat apoi celelalte cifre care se compuneau dintr-un mănunchi de beţişoare. Unu era cel mai sărac, era singur, era cel mai mic. Am înțeles mai târziu că iubirea transcende aritmetica şi că unu sau una sunt mai profunde decât cele ce urmează în cartea de aritmetică. Unul uneşte şi iubeşte, doi sau trei de multe ori împart şi dezbină. Unul, una, le-am putea considera noi, românii, numere sacre, aşa cum, în alte culturi, şapte este socotit număr sacru. Hristos S-a rugat ca toţi să fie una (cf. Ioan 17, 21). Hristos binecuvântează unitatea şi îi dă numeralului «unu» o conotaţie majoră, în care iubirea transcende cifra.

(…)

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În acest context vedem implicaţi în procesul de unire a românilor şi pe cei mai luminaţi fii ai Bisericii. Cine dă substanţă unirii unui neam? Întâi spaţiul geografic, apoi fiii acelui neam. La baza unităţii unui neam stau însă şi iubirea, cultura, limba, graiul, toate acestea generând conştiinţa unităţii ca valoare de ordin divino-uman. Unitatea este o dorinţă sfântă izvorâtă din Rugăciunea lui Iisus. Unitatea nu este o funcţie matematică relativă, ci ea se află într-o dinamică permanentă.

(…)

Vă relatez o mică legendă din spațiul transilvan.

Se spune că, într-o zi, o ceată de români, după ce și-au pus în traistă merinde, s-au dus la Dumnezeu. L-au căutat pe Dumnezeu acasă.

Și-au mers… Și-au mers…

Și au ajuns la  un moment dat la poarta casei lui Dumnezeu.

Și i-a întâmpinat Sf. Apostol Petru. Și a spus:

– De unde veniți și ce căutați aici?

Și au spus:

– Am venit cu o plângere la Dumnezeu.

Și a spus Sf. Petru:

– Spuneți-mi-o mie, că poate vă pot ajuta eu să vă rezolv problema aceasta.

Și au spus:

– Sfinte Petre, noi suntem români, dar, când Dumnezeu a împărțit pământurile, hotarele, pe noi, pe români, ne-ați lăsat, ne-ați uitat și noi nu avem țara noastră.

Și s-a dus Sf. Petru la Dumnezeu și a spus:

– Doamne, uite, o ceată de români au venit aici și au spus că noi, când am împărțit lumea, pe ei i-am uitat și i-am lăsat fără țară.

Și atunci și-a pus Dumnezeu fruntea în mâna stângă, a stat și a cugetat Dumnezeu adânc.

Și apoi i-a spus Sfântului Petru:

– Mergi și spune-le românilor că le dăm țara pe care am ținut-o pentru Noi.

(…)

Am umblat și eu puțin în lume, dar țară mai frumoasă ca aceasta n-am văzut și totdeauna, departe fiind, mi-a fost dor de casă, pentru că românii și-au zidit țara din dor. De aceea, oriunde vă veți duce în lume, vă este dor de casă, că și câmpia, și muntele românesc sunt zidite din dor.

(…)

Dați-mi voie să consider că acum, aici, în acest moment se află Camerele reunite ale Parlamentului României și… aș vrea să ne pronunțăm toți cei 500 care suntem aici, dacă sunteți de acord să adoptăm astăzi, aici, Legea prin care se stipulează ca România să rămână creștină.

[aplauze prelungite]

Nu vă dați inima nimănui, decât lui Dumnezeu, și spuneți-i să nu bată decât pentru țară.

Am pus o întrebare unor studenți la medicină: Dacă știu să descifreze următorul număr, care este foarte important în medicină și în anatomia și fiziologia omului. Numărul era format din 70, 60 și 24.

Și am spus: „Ce reprezintă aceste cifre în medicină?” Și mi-au răspuns cu umerii.

70 sunt cele 70 de bătăi ale inimii pe minut, 60 reprezintă cele 60 de minute pe oră și 24 cele 24 de ore.

Dacă înmulțim aceste numere, face un număr de 100.000. Într-o zi, inima noastră bate de 100.000 de ori.

Deci mă întreb și vă întreb: din cele 100.000 de bătăi ale inimii noastre într-o zi, de câte ori bate pentru Hristos, de câte ori bate pentru semenii noștri și de câte ori bate pentru țară?


VIDEO. Interviu exclusiv cu IPS Ioan

(la Palatul Parlamentului)

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button