În mesajul transmis în contextul organizării Referendumului pentru definirea căsătoriei în Constituţia României, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a îndemnat „să gândim matur, să nu aruncăm în derizoriu familia, ca instituție fundamentală a omenirii (…) pentru a încuraja excesul și dorința unei minorități de a ieși din tiparele normalității!”.
Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat valorile fundamentale care susţin „coloana vertebrală a unui neam și-i asigură identitatea: familia, școala și Biserica”.
„Nașterea într-o familie, formarea în cadrul școlii și împlinirea ca ființă umană, prin comuniunea de iubire cu Dumnezeu sunt etapele devenirii omului și ale desăvârșirii sale, ca cea mai luminată ființă a creației”, a precizat Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului în mesajul postat pe site-ul eparhiei.
Ierarhul a enumerat încercările care ameninţă instituţia familiei şi a atras atenţia că „fiecare dintre noi este rodul firesc al familiei bazate pe uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie, iar fiecare om pe care femeia, în calitate de mamă, îl aduce pe lume este menit să devină partener de dialog cu Dumnezeu, împreună lucrător la înfrumusețarea lumii și la perpetuarea vieții”.
Text integral:
Trei valori fundamentale susțin coloana vertebrală a unui neam și-i asigură identitatea: familia, școala și Biserica. Nașterea într-o familie, formarea în cadrul școlii și împlinirea ca ființă umană, prin comuniunea de iubire cu Dumnezeu sunt etapele devenirii omului și ale desăvârșirii sale, ca cea mai luminată ființă a creației.
De 29 de ani familia din spațiul românesc este supusă unor grele încercări. Migrația forței de muncă, divorțul, abandonul familial, noile paradigme de import impuse de societățile postmoderniste, parteneriatele civile, lipsurile/sărăcia au aruncat familia într-un impas din care doar întoarcerea la principiile sănătoase de viață, pe care le-am moștenit și de care cei mai mulți dintre noi au beneficiat, ne mai poate salva.
Să nu lăsăm tăvălugul scăpat de sub control al istoriei recente să ne niveleze conștiințele, să facem apel la rațiune, să gândim matur, să nu aruncăm în derizoriu familia, ca instituție fundamentală a omenirii, doar pentru a reduce în felul acesta natalitatea mondială ce, conform statisticilor, crește alarmant, sau pentru a încuraja excesul și dorința unei minorități de a ieși din tiparele normalității, or, mai grav, pentru a câștiga la schimb aparente beneficii prin integrarea în structurile politice mondiale!
Prin decizia noastră, exprimată liber la referendumul din 6-7 octombrie, să asigurăm continuitate principiilor strămoșești și să demonstrăm, totodată, că știm să alegem din patrimoniul valorilor europene și mondiale ceea ce este frumos și înălțător, promovând valorile definitorii pentru oamenii de pretutindeni și dintotdeauna. Acestea sunt cele care arată frumusețea firii noastre umane și noblețea prezenței scânteii divine în noi.
Să nu fim egoiști gândind doar la ceea ce ne privește pe noi, să nu fim nepăsători, indiferenți sau neutri la cum este înțeleasă ideea de căsătorie în societatea contemporană și la cum se încearcă impunerea diferitelor alternative de viețuire în comun.
Nimic nu poate înlocui dragostea unei mame, care se jertfește aducând pe lume și crescând un copil! Dacă noi ne-am bucurat de acest drept și privilegiu, să ne gândim și la generațiile viitoare, la bucuria și fericirea copiilor încă nenăscuți, la dreptul la normalitate, garantat de însăși natura umană.
Votând, transmitem un gând și celor care conduc destinele acestui neam, îndemnându-i să ocrotească familia și pe prunci prin legi bine întocmite, care să protejeze căsătoria dintre bărbat și femeie, să-i ofere siguranță, perspectivă și sprijin.
Vă îndemnăm să votați la referendumul din 6-7 octombrie având în minte că vocația omului creat de Dumnezeu este de a deveni, la rându-i, creator, dătător de viață trupească sau spirituală.
Fiecare dintre noi este rodul firesc al familiei bazate pe uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie, iar fiecare om pe care femeia, în calitate de mamă, îl aduce pe lume este menit să devină partener de dialog cu Dumnezeu, împreună lucrător la înfrumusețarea lumii și la perpetuarea vieții.