valorile familiei

În numele tatălui și din ascultare față de mamă, a îngrijit un sfert de secol mormântul unui sergent necunoscut

de Redacția Stiripentruviata.ro

Tanti Florica Negrean a îngrijit timp de un sfert de secol mormântul unui sergent pe care nu-l cunoștea și care căzuse la Socond, județul Satu Mare, în luptele de eliberare a României de naziști.

A primit această însărcinare de la mama ei, Maria Domuța, soția eroului Dumitru Domuța, care a luptat la Cotul Donului și nu s-a mai întors niciodată.

Tanti Florica înainte de renovarea mormântului primului erou căzut la Socond. Foto: Facebook / Viorel Câmpean

Tanti Florica nu și-a cunoscut tatăl, pe Dumitru Domuța, pentru că a fost luat pe front la două luni de la concepția ei. Dar s-a îngrijit de mormântul celuilalt erou, înmormântat în satul lor, ca și cum ar fi fost locul de veci al propriului ei tată.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Militarul Dionisie Bădica, originar din județul Vâlcea și căzut în luptele de la Socond, a fost  înmormântat cu cinste de săteni în cimitirul de pe dealul din satul Cuța, parte a comunei Socond. Oamenii spuneau:

„Și a nost’ îi oareunde”.  

În 2021, mormântul a fost renovat de parohul din Cuța, Gabriel Chereji, iar Tanti Florica a primit o diplomă din partea asociațiilor implicate.

Tanti Florica nu a făcut decât să împlinească testamentul lăsat de mama sa, în amintirea tatălui pe care nu l-a cunoscut niciodată.

Astfel, a demonstrat că omenia ne leagă unii de ceilalți cu legături la fel de puternice ca cele de familie.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button