Ierom. Savatie Baștovoi: ANTIPARENTING, Cap. 17: „Cele 4+1 experiențe ale copilului”. Experiența cu Dumnezeu
„Experiența cu Dumnezeu e la fel ca experiența cu aerul, apa sau lumina. E întru totul firească și necesară. Acolo unde părinții nu au o legătură vie cu Dumnezeu, copiii oricum caută forme de a-și satisface atracția lor spre lumea spirituală. De multe ori maturii necredincioși sînt puși în situația să inventeze povești cu personaje mitice pentru a satisface cumva nevoia copilului de a transcende lumea văzută. Dintotdeauna și peste tot în lume s-a crezut că vîrsta fragedă a copilului nu este un impediment în calea relației lui cu Dumnezeu. „Din gura pruncilor și a celor ce sug ți-ai săvîrșit laudă”, scria prorocul David acum mai bine de 3000 de ani.
Există numeroase mărturii care confirmă că pruncii au o experiență cu Dumnezeu și îngerii. Un călugăr vestit al secolului XX, părintele Paisie Aghioritul, afirma că acele zîmbete care exprimă o bucurie suprafirească și aparent nemotivată a nou-născuților sînt de fapt expresia prezenței îngerului păzitor pe care pruncul, datorită curățeniei sale sufletești, îl vede. Mulți părinți credincioși relatează experiențele mistice ale copiilor lor. O familie de intelectuali din București cu o viață bisericească foarte angajată mi-au mărturisit că unul din copiii lor vedea îngerii în biserică exact în momentele cînd intrarea îngerilor este invocată de rugăciunile preotului. După vîrsta de patru ani aceste vedenii au dispărut, fapt ce se explică prin intrarea copilului în realitățile vieții materiale și apariția primilor germeni ai mîndriei și părerii de sine.
Eu am crescut în familia unui propagandist al ateismului științific și mi s-a spus de mic că nu există Dumnezeu. În loc de Dumnezeu eu vorbeam în gînd cu Lenin și cu Moș Gerilă. Paradoxal, dar părinții care nu cred în Dumnezeu își învață copiii să creadă în tot felul de năzdrăvănii: inorogi, fetițe-albinițe, șoareci vorbitori, baghete magice și cristale de care depinde viața planetei.
Consider că un părinte care susține că promovează respectul libertății copilului trebuie să-l ducă și la biserică, așa cum îl lasă în fața desenelor animate, să vadă dacă nu cumva copilului o să-i placă. O mamă necredincioasă s-ar putea să-și schimbe părerile despre Dumnezeu după ce Îl va cunoaște prin experiența copilului său. Cînd am fost în Anglia la mănăstirea ortodoxă din Essex, călugării de acolo mi-au povestit despre o familie de englezi convertită de fetița lor de trei ani. Într-o zi de duminică fetița a auzit clopotele bătînd și a dorit atît de tare să vadă unde bat clopotele, încît părinții i-au îndeplinit dorința. Descoperind frumusețea cîntărilor și a oamenilor care se rugau, copilul se cerea în fiecare duminică la auzul clopotelor la slujbă, astfel încît după un timp părinții s-au alăturat comunității.”
Cartea ANTIPARENTING. Sensul pierdut al paternității de ierom. Savatie Baștovoi se poate cumpăra din librăria bucureșteană Sophia și în țară din rețeaua de librării Supergraph, dar și la librariasophia.ro și alte magazine online.
Adresa grupului de Facebook Antiparenting aici.