contraceptieMarşul pentru Viaţăopinii

G. K. Chesterton: Există un singur fel real de control al natalității, iar acela se cheamă autocontrol

Cei care nu înțeleg mesajul Marșului pentru Viață, deoarece privesc conceperea unui copil ca pe o potențială problemă, pretind că educația pentru contracepție și pentru evitarea bolilor cu transmitere sexuală ar rezolva mai eficient problema sarcinilor care apar pe nepregătite.

Cătălin Sturza, jurnalist și editor de carte, un susținător al Marșului pentru Viață, ne aduce în atenție spusele unui profund gânditor creștin în legătură cu acest aspect:


Două citate din marele eseist britanic G.K. Chesterton pe una dintre temele inerente ale marșului de astăzi – controlul natalității, sau birth control.

Controlul normal și real al natalității se numește autocontrol.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Social Reform vs. Birth Control

Putem în orice moment să-i acuzăm pe acești oameni de sentimentalism judecând după slăbiciunea pe care o manifestă față de eufemisme. Expresiile pe care le folosesc sunt mereu îndulcite și cosmetizate pentru uzul ziariștilor. Vorbesc despre iubire liberă când vor să spună, de fapt, ceva destul de diferit, definit mult mai bine drept dorință carnală liberă. Însă, ca niște sentimentaliști ce sunt, se simt obligați să zâmbească afectat și să gângurească cuvântul „iubire”. Insistă să vorbească despre controlul natalității atunci când ceea ce vor de fapt să spună e mai puțină natalitate și nici un fel de control. Am putea să-i sfărâmăm în atomii din care sunt făcuți, dacă am putea să fim la fel de indecenți în limbajul pe care îl folosim pe cât sunt ei de imorali în concluziile la care ajung.

Obstinate Orthodoxy – The Thing

Și un amănunt de care tot G.K. Chesterton ne amintește – în Eugenics and Other Evils. Mișcarea eugenică, aceea care a inspirat Holocaustul naziștilor, e legată direct de mișcarea controlului natalității. De exemplu, Margaret Sanger a fost, în același timp, membră a Societății Americane de Eugenie și redactor-șef al revistei Birth Contol Review. Clinicile lui Sanger erau deschise în patru tipuri de cartiere – cele locuite de evrei, de slavi, de catolici și de oamenii de culoare.

Citește mai multe articole de Cătălin Sturza

Citește și 8 citate șocante din opera lui Margaret Sanger, fondatoarea mișcării contraceptive

Citește și Pastorii de culoare cer îndepărtarea bustului lui Margaret Sanger de la Muzeul Smithonian, pe motive de rasism

Citește și „Să nu mai fie copii”: Interviu video de arhivă șocant cu Margaret Sanger, fondatoarea mișcării internaționale de contracepție și avort


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button