familievalorile familiei

FINLANDA. Deși cei de la centrul de reeducare spun că Mihai Smicală e bine crescut și trebuie trimis acasă, Socialul îl mută în alt centru

de Redactia Stiripentruviata.ro

Medicul român Camelia Smicală a anunțat pe Facebook că fiul ei, Mihai, va fi mutat luni la un alt centru social, în localitatea Kuopio, la 300 km de casă.

Personalul de la centrul de reeducare unde Mihai era ținut împotriva voinței sale de trei luni „a declarat că Mihai este un copil foarte bine crescut, că a absolvit deja clasa a șaptea, că trebuie să fie reîntors acasă și că, dacă vor continua să îl țină în centre, Socialul îi va distruge viitorul”, scrie Camelia Smicală.

Cu toate acestea, Socialul a decis să îl mute în alt centru, „un loc unde nimeni nu îndrăznește să aibă altă părere decât cea a infractorilor de la Protecția Copilului”, scrie cu amărăciune românca pe rețeaua de socializare.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Fiica cea mare a Cameliei Smicală, Andreea, a absolvit de curând un liceu bun din Finlanda, în timp ce copiii mai mici, Maria și Mihai, deși au peste 12 ani și au afirmat repetat că vor să stea cu mama lor, sunt ținuți cu forța în centre de protecția copilului din această țară.

Familia a cerut repatrierea repetat, dar Ministerul de Externe al României se ascunde după pretextul că nu poate acționa pe teritoriul finlandez și nu are cu cine discuta la nivel înalt, deoarece deciziile de protecție socială sunt descentralizate în Finlanda.

Organizația finlandeză Lokakuun Liike avertizează că Finlanda are cea mai mare rată de copii în plasament. În marile orașe, unu din zece copii primește o formă sau alta de asistență socială, iar unu din douăzeci ajung în plasament.

Serviciile sociale sunt prestate în Finlanda de companii private, la cererea municipalităților. Tampere, municipalitatea finlandeză care a decis să-i ia pe Mihai și Maria Smicală de lângă mama lor, ignorând custodia acordată acesteia de către un judecător, a avut în 2018 un buget de servicii sociale pentru copii în valoare de aproape 48 de milioane de euro. Yle.fi a calculat că, în 2014, costul mediu per copil în sistemul de protecție socială a fost de 51.174 euro.

Lokakuun Liike estimează că 20% din copiii aflați în sistemul de protecție socială au fost luați din familie împotriva voinței lor și fără consimțământul părinților. „Reunirea acestor familii este foarte rară în Finlanda, iar plasamentul este de obicei permanent”, precizează Lokakuun Liike, adăugând că aceasta contravine Convenției Internaționale a Drepturilor Omului.

Avocatul Poporului din Finlanda despre abuzurile din centrele finlandeze de protecția copilului: „Contravin legii și drepturilor fundamentale ale omului”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

  1. eu sunt socata si dezarmata de o astfel de mizerie morala a celor din Finlanda!
    Dar, cei din Romania, autoritatile romane, chiar nu se pot implica nicicum? INtreb si eu, desi am mai intrebat, si cunsoc doar un singur raspuns: ca cetatenia finalndeza primeaza. Deci, cetatenia este pusa mai presus de drepturile copilului, de binele copilului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button