adolescenţifamilie

Avocatul Poporului din Finlanda despre abuzurile din centrele finlandeze de protecția copilului: „Contravin legii și drepturilor fundamentale ale omului”

de Redacția Stiripentruviata.ro

Camelia Smicală, românca ai cărei copii sunt ținuți abuziv în centre de protecția copilului din Finlanda, a distribuit sâmbătă pe Facebook un articol publicat pe site-ul televiziunii naționale din Finlanda. Acesta relatează abuzurile la care sunt supuși copiii din sistemul de protecția copilului din această țară.

Camelia Smicală a comentat: „Continuarea acestor orori, în ciuda faptului că sunt dovedite și cunoscute, înseamnă că Finlanda recunoaște public încălcarea drepturilor omului. Si culmea, nici o organizație internațională nu ia măsuri!”

După numai două ore, fiica ei în vârstă de 13 ani, Maria Smicală, care este ținută cu forța într-un centru psihiatric pentru adolescenți, a reușit să facă și ea o postare pe Facebook prin care cerea ajutor și confirma tratamentul abuziv aplicat copiilor din centrele de plasament:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Suntem izolați complet și nu o putem vedea pe mama Ce gândesc cei de la socialul din Finlanda?De ce nu ascultă copiii?Ceea ce fac ei e greșit! Uitați-va ce fericiți suntem împreună cu mama!”

Articolul distribuit de Camelia Smicală relatează că plângerile depuse de minorii aflați în plasament social s-au înmulțit. Copiii reclamă umilirea, regulile arbitrare, perchezițiile la pielea goală și pedepsele disproporționate, cel mai adesea implicând izolarea.

Maija Sakslin, Adjunctul Avocatului Poporului din Finlanda, a declarat:

„Tratamentul aplicat copiilor din centrele de plasament și filosofia îngrijirii și educării lor contravin legii și drepturilor fundamentale ale omului”.

Maija Sakslin a cerut mai multe inspecții neanunțate, printre care și la un centru de plasament pentru adolescenți unde se practicau percheziționarea la pielea goală, tăierea comunicațiilor, restricționarea relaționării și izolarea. „Este foarte îngrijorător”, a declarat Maija Sakslin, citată de televiziunea publică finlandeză.

Tapio Räty, raportor al instituției Avocatului Poporului, a confirmat că, după ce ajungeau în acest loc, copiii nu aveau voie să circule liber prin clădire. Ca să iasă din cameră, trebuiau să bată la ușa acesteia din interior. La masă nu li permitea să vorbească între ei, o regulă pe care copiii o găseau drept tulburătoare și nefirească. Unul dintre ei s-a plans că angajații centrului glumeau pe seama sa, spunând că nu poate fi văzut pe întuneric (din cauza culorii pielii).

Acesta nu este singurul centru la care Avocatul Poporului a găsit numeroase nereguli în ultimii ani. Pentru că în Finlanda serviciile sociale sunt complet descentralizate, nu există o instituție care să facă o monitorizare riguroasă. Raportorul Tapio Rädy a sugerat că autoritățile locale ar trebui să facă aceasta, deoarece serviciile sociale sunt prestate în Finlanda de companii private, la cererea municipalităților.

La o populație de 5,5 milioane de locuitori, Finlanda are 18.000 de copii în sistemul de protecție socială.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button