bioeticăfamilievalorile familiei

Fără acordul părinților, un spital din Boston a sechestrat pentru tratament psihiatric o adolescentă care de fapt suferea de o boală genetică rară

de Redacția Stiripentruviata.ro

Părinții Justinei Pelletier, o tânără din Connecticut, SUA, au dat în judecată Spitalul de Copii din Boston, Massachusetts, pentru că nu le-a respectat dreptul de decizie cu privire la tratamentul fiicei lor minore care ajunsese la spital cu o urgență medicală.

Spitalul a mers până într-acolo încât, în 2013, i-a decăzut din drepturile părintești, a preluat custodia fiicei lor, atunci în vârstă de 15 ani, și a sechestrat-o timp de 16 luni în clinica de psihiatrie.

În acest timp, starea fetei s-a agravat, deoarece suferea de boală mitocondrială și ar fi trebuit să urmeze un tratament de întreținere pentru această afecțiune incurabilă.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Boala mitocondrială este o afecțiune genetică rară și greu de depistat. Are simptome care imită alte boli și diferă de la un pacient la altul: amețeli, oboseală generalizată, tulburări de vedere și de mers, probleme hepatice și renale. În ciuda diagnosticului și tratamentului date anterior de alți medici, medicii din Boston au considerat că simptomele adolescentei țineau de o boală mentală care se datora influenței nefaste a părinților asupra ei.

Între dovezile anexate la dosarul procesului exista și un email de la un medic care se referea la părinții fetei ca fiind „malefici”.

În caz a fost implicată șefa Programului de Protecția Copilului de la Spitalul General din Massachusetts, Alice Newton, pe care ziariștii de la The Boston Globe o caracterizează drept „unul dintre cei mai controversați pediatri, un medic mesianic (se crede salvatoarea copiilor – n.red.), mult prea înclinată să-i perceapă în culori întunecate pe părinții și tutorii copiilor bolnavi care ajung la camera de gardă cu urgențe medicale”. Un alt nume implicat în caz este unul de origine română: psihologul Simona Bujoreanu.

Avocatul spitalului a argumentat la proces că scopul medicilor a fost ca „fata să învețe să fie sănătoasă și să fie descurajată să se mai gândească la ea însăși ca la un copil bolnav”. Cu alte cuvinte, voiau să o ajute să se vindece prin… gândire pozitivă.

Juriul nu a găsit suficiente dovezi pentru a incrimina medicii, dar părinții fetei promit să-i ajute cu tot ce pot pe alți părinți aflați în situații similare. Patrick Mahoney, activist pentru drepturile omului, a comentat cazul pentru LifeSiteNews.com, spunând că în SUA „s-au înmulțit în mod tragic” situațiile în care părinții pierd custodia copilului atunci când nu sunt de acord cu tratamentul propus de medici.

De curând, opinia publică din întreaga lume a fost șocată să constate că în spitalele din Marea Britanie copiii mici sunt sechestrați pentru a fi lăsați să moară, refuzându-li-se părinților cererea de a-i trata în altă parte. Cazurile cele mai răsunătoare au fost ale băiețeilor Charlie Gard și Alfie Evans. Culmea coincidenței, și ei sufereau tot de boală mitocondrială. Justina Pelletier a fost mai norocoasă decât ei și este din nou alături de părinți.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button