reproducere asistată

Eleve din China plătite cu sume mari pe piața neagră pentru a dona ovule cuplurilor infertile

26e40e7fac8ea7dce92b78bfa305359d
O potențială donatoare este mărurată de un agent

Sursă: scmp.com

Experții în sănătate dim China au cerut reglementări guvernamentale care să oprească traficul de ovule pe piața neagră.

Cele care vând – unele chiar eleve de liceu – sunt plătite cu zeci de mii de yuan (moneda de stat în China, 1 yuan= 0.161081 dolari americani) pentru ovulele lor de către agenții care acționează în numele cuplurilor infertile, fără însă a fi atenționate cu privire la riscurile induse de terapia medicamentoasă.

„Fetele pe care le alegem sunt toate în jur de 20 de ani deoarece aceasta este vârsta când ovulele sunt cele mai bune”, a declarat un reprezentat al unei agenții.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Pentru a recolta ovulele este nevoie de terapie hormonală și de o chirurgie minim invazivă după aproximativ 20 de zile după administrarea medicamentelor, spun agențiile acestor tinere. Ele pot câștiga între 30.000 și 100.000 de yuan pentru o prelevare reușită, dar aceasta depinde de aspectul fizic și de nivelul de educație.

Fetelor li s-a zis: „Puteți câștiga zeci de mii de yuan la fiecare prelevare de ovule, așa că de ce nu?”

Legile locale interzic remunerarea femeilor pentru donarea de ovule chiar dacă ele pot dona ovule de maximum trei ori.

Medicii previn asupra riscurilor pe care această procedură le poate avea.

Prelevarea de ovule implică o anumită doză de hormoni injectată înainte de operație pentru a stimula ovarele, lucru care ar putea să producă degradarea acestor organe, a declarat un obstetrician din Hong Kong.

La o femeie tânără, o doză mare de hormoni administrată ar putea produce mai mult de 20 de ovule la fiecare prelevare, lucru ce ar putea duce la mărirea ovarelor și în unele cazuri ar putea produce sângerări și chiar necroză, deci infertilitate.

Rata de infertilitate printre locuitori a crescut de la 3% acum două decade la 12.5-15% în 2009, după cum relatează un articol din People’s Daily de anul trecut. Mai mult de 50 de milioane de oameni de pe continent au fost diagnosticați ca fiind infertili.

Unele agenții din Guangzhou luau de la un cuplu infertil până la 1.2 milioane de yuan pentru un băiat. “Pachetul de servicii” conținea ovule, servicii de surogat și avortul dacă fetusul era fetiță.

O agenție din Guangzhou a precizat că sumă minimă cerută, dacă sexul copilului nu este cunoscut, este de 400.000 de yuan.

Ai Xiaoming, un profesor care a condus mai multe studii despre femeile din Guangzhou, a spus că lipsa educației medicale ar putea determina tinerele să-și vândă ovulele pentru bani. O femeie care a fost supusă unei astfel de intervenții a declarat că își plătea ratele la bancă cu banii primiți.

Nu este nimic nou că în China de azi, corpul uman a devenit o marfă. Este imposibil de blocat afacerile cu mame surogat de vreme ce tehnologia reproducerii asistate a devenit parte din viața noastră, a spus Ai Xiaoming

Dar creșterea pieței arată că există o nevoie de a crea un sistem care să reglementeze aceste probleme, care ar trebui să fie bazat discuții de specialitate între autorități medicale și experți din diferite sectoare.

Toate cazurile arată că dacă guvernul ezită în continuare de a pune aceste lucruri în ordine în cazul acestor operațiuni ilegale, drepturile copilului și ale femeii, la fel ca și dezechilibrul dintre sexe din China, nu vor avea niciodată o direcție corespunzătoare.

Traducere: Mihaela Bîrsan

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button