familie

Dep. Doru Coliu și dep. Constantin Codreanu fac demersuri pentru returnarea copiilor Cameliei Smicală

18555859_10155235613722226_6029135717757380637_n

Duminică, 21 mai 2017, doi deputați, membri ai Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Parlamentului României, au fost prezenți la demonstrațiile de protest din fața Ambasadei Finlandei.

Deputatul Constantin Codreanu (PMP), președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a vorbit în EXCLUSIVITATE pentru ActiveNews despre problemele cu care se confruntă în acest caz și demersurile care au fost inițiate până acum de statul român.

Cazul Smicală este un caz regretabil pentru că România nu reușește să își apere cetățenii din afara granițelor. Nu este primul caz de acest gen și din păcate nu este nici ultimul pentru că săptămâna aceasta mi-a fost semnalat un caz similar din Danemarca. În calitate de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara garnițelor țării din Camera Deputaților m-am ocupat de acest caz de la începutul anului 2017, am avut o serie de întâlnire cu mai mulți factori de decizie, cu M.A.E., cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și bineînțeles cu doamna Ambasador al Finlandei la București. Din păcate, toate aceste întâlniri nu ne-au oferit o soluție viabilă, iar din partea Finlandei am primit un mesaj foarte ciudat, să fim cât mai cuminți în acest caz pentru că dacă vom continua și vom insista nu vom avea parte de o soluționare favorabilă. Noi nu vom face acest lucru! Tocmai de aceea mă bucur că astăzi suntem în stradă, în fața Ambasadei Finlandei și am obținut în cele din urmă, după două luni de tergiversări, o delegație în Finlanda, acolo unde vom merge alături de alți colegi pe 30 mai.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Doru-Petrișor Coliu, membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a declarat, citat de ActiveNews:

Am ales să vin astăzi aici, în fața Ambasadei Finlandei, deoarece observăm din partea autorităților române o lipsă totală de a apăra interesele cetățenilor români aflați în lume. Condamnăm autoritățile finlandeze pentru modul barbar în care au tratat acest caz al Cameliei Smicală, pentru modul în care i-au luat copiii și pentru faptul că au condamnat-o la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că ar fi defăimat statul finlandez. În ce a constat această defăimare? Doar prin faptul că ea si-a apărat copiii. Am făcut interpelări la toate autoritățile statului, am avertizat și Uniunea Europeană cu privire la acest caz dar și a altora: avem cazul Rusu în Portugalia, avem și în Norvegia și în Anglia… Am ales să mă implic total în această luptă, în care noi, ca Stat Român, trebuie să le redăm românilor demnitatea, de a fi român, de a fi cetățean european.

Cei care doresc să se implice să vină alături de noi la proteste, strigătul nostru trebuie să fie auzit cât mai departe, trebuie să facem presiuni, în primul rând la Uniunea Europeană, Finlanda trebuie să respecte Drepturile copilului, trebuie să respecte cetățenii altei țări. Lucrez la o lege europeană prin care în cazurile în care apar probleme în familii, fiecare stat să-și judece proprii cetățeni, iar în cazul în care au dublă cetățenie, să fie o comisie comună.

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button