adolescenţi

Cum sunt afectați adolescenții de întâlnirile internautice

inernet
de Denyse O’Leary, Mercator.net

Dacă ai 40 de ani în 2015, asta înseamnă că aveai 15 în anul 1990. Interesul specific adolescentin în ceea ce privește sexul, cu siguranță a existat și atunci; însă ceea ce nu exista atunci era scena cu întâlnirile online. Și această scenă reconfigurează pe deplin viața adolescentului, și întrece orice imaginație faptul că mulți își petrec fiecare moment al trezirii de dimineață, afundați într-un sistem electronic.

Cititorii poate că își amintesc de distopia „blândă” a scriitorului englez Aldous Huxley, „Brave New World” („Minunata lume nouă”), 1932. În societatea perfectă, sexul este din plin, însă relațiile serioase sunt imposibile.

Internetul a redus cu secole previziunea lui Huxley, deoarece miliardarii din Sillicon Valley marchetează valorile romanului „Brave New World” („Minunata lume nouă”) ca ale celei din generația Z, născută în era digitală. Internetul, prin natura sa, promovează relații ocazionale, efemere, lipsite de delicatețe și anonime.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Aflăm de la Yahoo News câte ceva despre Generația Z:

„Acești tineri, născuți după 1995 și care nu cunosc o lume în care să nu existe Internetul, trăiesc o viață care pare să fie la milioane de mile departe de speranțele, visele și morala generațiilor dinaintea lor.

Oamenii din Generația Z vorbesc mai ușor online decât față în față. Prietenii lor din social media sunt la fel de importanți ca prietenii din viața reală iar câteodată chiar se întâlnesc în persoană cu acești camarazi „virtuali”.

Mai mult de 8 din 10 sunt „agățați” în rețele sociale și mai mult de jumătate dintre ei gândesc că acestea sunt locurile în care ei își desfășoară viața lor socială reală.”

O consecință ar fi că atitudinile și comportamentele lor adesea se diferențiază radical de cele ale oamenilor care trăiesc în realitatea actuală, nu virtuală. Iată doar trei exemple din „Vanity Fair”:

-Sexualitatea este afișată fără a avea nicio pretenție de intimitate emoțională.

„Există sexting și Snapchat, unde adolescenții își împart poze cu corpurile lor sau cu părți din corpuri; pe Skype, câteodată chiar se dezbracă unul pentru altul sau se masturbează împreună.”

În zilele realității actuale, ca opuse realității virtuale, nuditatea însemna o scenă de intimitate cu un iubit sau iubită.

Clipul cu nuditatea fetei a ieșit cam prost pentru una din fete:

„Prietena mea, făcea VC ” adică video chat, „cu acest tip cu care practic avea o întâlnire”, a spus Melissa. „El i-a trimis atâtea nuduri, dar ea nu a avut încredere că nu va arăta pozele și altor oameni. Așa că l-a contactat pe Skype și i-a arătat nuduri cu ea în această formă. El a făcut un screenshot (adică o poză din filmare) fără ca ea să știe. A trimis-o întregii echipe de baseball. Apoi au început zvonurile despre ea și i s-au pus tot felul de etichete. Nu a dispărut niciodată. El încă are poza și nu o va șterge.”

Atenție la faptul că ei doar „își dădeau întâlniri amoroase”. Lipsa angajamentului din ambele părți însemna lipsa oricărei consecințe pentru el. Într-o comunitate reală actuală, este foarte posibil ca lucrurile să fi avut o traiectorie ceva mai diferită – în mod special pentru el.

-Unii oameni răspund la o despărțire dureroasă printr-o observare discretă a consecințelor. Social media le hrănește obsesiile facilitând accesul lor la o abundență de informații despre pierdutul obiect al afecțiunii, într-un mod poate prea ușor, anonim și într-un relativ confort. Adolescenții l-au îndemnat pe încurcatul lor vânzător de strategii machiavelice să stea practic „agățat” de durere. În realitatea actuală, prin contrast, necazul, disconfortul și rușinea potențială resimțite probabil ar diminua durerea mai rapid.

-Batjocura printre adolescenți poate fi mult mai nocivă pe Internet pentru că este virtuală, deci, după câte s-ar părea, opțională raportat la realitate. O fată, urmând unui conflict cu un prieten, a devenit victima „Mișcării Anti-Daphne”. Un video de 10 minute pe Youtube a pus-o în cea mai proastă lumină cu putință, ca având țelul de a se sinucide:

„A arătat o poză a mea. Mi-a spus numele. A relatat toate detaliile conflictului. A spus că sunt urâtă și că ar trebui să mă sinucid. A spus tuturor de pe Facebook că este un membru al acestei mișcări și a invitat pe toți să povestească dacă Daphne le-a făcut vreodată ceva.”

„Ideea a prins destul de repede. Am primit o mulțime de mesaje răutăcioase de la oameni care mi-au scris și mi-au șters numele de pe Facebook. Nu le făcusem niciun rău acestor oameni. La școală îmi puneau în geantă lucruri foarte grele sau brânză în panglică/agrafe/legător. Îmi murdărise toată tema pentru acasă. ”

A supraviețuit, dar nu au existat consecințe pentru responsabilii bătăuși de pe Youtube. Da, comunitățile actuale pot fi orașe fără milă. Dar dacă bătăușii ar fi încercat să facă asta în realitate, victima ar fi putut depune plângeri reale.

În discuțiile privind aceste schimbări sociale, am evitat să ridicăm problema moralității pentru un motiv întemeiat. Adolescenții s-au purtat imoral și crud și în trecut. Problema cu întâlnirile de pe internet nu are de-a face așa mult cu lipsa de moralitate, cât are de-a face cu lipsa de actualitate. Toate relațiile devin superficiale și ușor de schimbat, atunci când realitatea este opțională. Comportamentul se înrăutățește în mod natural. Toată lumea devine puțin sociopată.

De aceea, revendicările sentimentalului „dragoste până la urmă” sună atât de dubios.

Bineînțeles că se poate întâmpla; la fel ca și un cățeluș cu două capete. Dar cățelușul nu a fost proiectat pentru a avea două capete. Și internetul nu e construit pentru intimitate sau pentru relații de lungă durată.

Într-adevăr, astfel de bilețele de „dragoste” cu care se termină astfel de piese se dovedesc a fi prima etapă a unei…. care nu va dura un an. Apoi, părțile implicate (în „dragoste”) se reîntorc la „navigare”.

Oamenii care își doresc cu adevărat dragoste nu ar trebui să o caute pe Internet. Însă adolescenții care o caută se pare că nu știu oricum ce este dragostea.

Traducere: Ioana Antone

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button