Cum să păstrăm dragostea?
de Igor Gagarin
Dragostea se verifică prin încercări. Mai mult decât atât, în încercări dragostea crește, se întărește, din îndrăgostire devine dragoste adevărată. Încercările nu se străbat însă de la sine. În ele trebuie să gândim și să ne dăm silința. În dragoste trebuie neapărat să ne străduim să-l păzim pe omul iubit, să-i cruțăm sentimentele și să ne silim să devenim mai buni, ca să ne păstrăm dragostea.
Dragostea nu se stinge întâmplător. Ea are anumiți vrăjmași: egoismul, mândria, lenea, minciuna, destrăbălarea, ranchiuna, lăcomia, invidia, cruzimea și celelalte vicii. Dacă nu ne vom lupta cu ele vom pierde dragostea.
Egoismul și invidia ne vor spune că merităm o jumătate mai bună. Mândria se va amărî întotdeauna când omul iubit va face altfel decât vrem noi. Destrăbălarea duce la infidelități.Ranchiuna ne împiedică să iertăm, și așa mai departe. Nu degeaba Biserica Ortodoxă afirmă că dragostea este culmea virtuților. De idealul dragostei se apropie cel care își biruie slăbiciunile.
La modul deplin, dragostea începe să fie trăită în familie și tocmai în familie ea devine autentică, dar pentru asta trebuie depășite anumite dificultăți. Pentru a depăși toate dificultățile păstrându-ne dragostea trebuie pe de o parte să înțelegem câteva lucruri de principiu, iar pe de alta trebuie pur și simplu să știm cum să procedăm în problemele mărunte din care este alcătuită viața. În amândouă aceste privințe vă vor ajuta sfaturile psihologilor, preoților, precum și experiența celor care își cârmuiesc cu succes corabia familiei pe marea vieții.
Dmitry Semenik, Dragostea adevărată. Taina dragostei înainte și după căsătorie, Editura Sophia