dizabilităţisindrom Down

Cum l-a salvat un coleg de platou cu sindrom Down pe starul hollywoodian Shia LaBeouf

Peanut Butter Falcon, un film independent ce îi are ca protagoniști pe Shia LaBeouf și pe tânărul actor Zach Gottsagen, care suferă de sindromul Down, a făcut o impresie foarte puternică la Hollywood. O rescriere a poveștii clasice Huckleberry Finn, filmul a fost foarte bine primit de o mare parte a criticii și există zvonuri potrivit cărora Gottsagen ar putea fi nominalizat la Oscar – ceea ce ar reprezenta o realizare în premieră pentru actorii cu sindrom Down. Dar filmul a făcut mai mult decât să câștige recunoaștere; potrivit lui LaBeouf, relația cu Zach Gottsagen i-a salvat viața.

Într-un interviu cu Cathy Newman de la Channel 4, un post de televiziune din Marea Britanie, LaBeouf a explicat că industria filmului îl epuizase, dar această peliculă a fost altceva decât ceea ce făcuse până atunci. „Nu am lucrat niciodată cu un actor ca el”, a recunoscut. „Nu mai fusesem niciodată implicat într-un proiect ca acesta. Am simțit că va fi o experiență cu adevărat eliberatoare, și ca să fiu destul de sincer, la început am fost îngrozit. Știam că el va fi vioara întâi, știți, și eu îl voi acompania. Dacă el avea să se ducă la stânga, și eu trebuia să merg la stânga. Nu mai fusesem niciodată în situația în care atât de multe lucruri depindeau de a rămâne deschis, de a reacționa și de a asculta un alt interpret. Înainte am fost destul de egoist în ceea ce privește alegerile pe care le-am făcut și modul de a lucra.”

El a explicat în continuare că Zach Gottsagen „l-a îmblânzit”: „Îmi pierdusem inocența. Iar caruselul în care trăiam își pierduse farmecul. Dar, când am reintrat în joc alături de cineva care venea din afara acestui carusel, jocul a devenit din nou interesant pentru mine.”

În timpul filmărilor, LaBeouf s-a îmbătat și a fost a fost arestat sub acuzația de obstrucționare a autorităților, și tulburarea liniștii publice în stare de ebrietate. El califică acum incidentul drept „înspăimântător” într-un interviu din Esquire și amintește că Zach Gottsagen a fost singurul care l-a mustrat pentru comportamentul său. Colegul lui de platou a declarat și el pentru Esquire: „Am fost furios. Ieșit din minți. Frustrat. Nu am vrut să mai lucrez cu Shia deloc.” Zach Gottsagen i-a spus lui LaBeouf: „Tu ești deja celebru. Dar aceasta este șansa mea. Și tu mi-o distrugi”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

LaBeouf a recunoscut că aceste cuvinte au fost exact exact ce trebuia audă în momentul acela. „Cred că mi-a schimbat viața faptul că l-am auzit spunându-mi că este dezamăgit de mine… Fiindcă eu încă mă împotriveam, eram în defensivă, nu recunoșteam realitatea… Dar nu i-am putut face asta. Zach are puterea de a spune lucrurilor pe nume. Slavă Domnului pentru asta, pentru că atunci chiar aveam nevoie de cineva care să fie foarte sincer și cu care nu-l puteam contrazice”.

Cu toate acestea, Zach Gottsagen l-a tratat cu bunătate și empatie pe celebrul lui coleg. „A doua zi după ce am fost arestat, eram într-o barcă. Nu puteam să mă uit în ochii nimănui”, a amintit LaBeouf în interviul său televizat. „Stăteam unul lângă celălalt, iar el mi-a pus mâna pe umăr și  m-a îmbrățișat în scena în care personajele pe care le jucămdiscută despre evenimentele dureroase din trecut. Sunt lucruri care dor, este dureros să le experimentezi.”

„Am fost trist, am plâns”, a recunoscut Zach Gottsagen în interviul televizat difuzat de Channel 4. „Dar tot îmi voi asuma acest risc, să-i ofer lui Shia șansa de a-și dovedi că niciodată, niciodată, niciodată nu va mai face astfel de lucruri”.

Când realizatoarea l-a întrebat dacă ar fi prea dramatic de spus că filmul l-a salvat, LaBeouf a răspuns imediat: „Nu, nu este prea dramatic să spun acest lucru”.

Foto: Facebook.com/ThePeanutButterFalconMovie

În timp ce, în deceniile trecute, oamenii cu sindrom Down erau instituționalizați și ascunși de ochii lumii, astăzi ei schimbă lumea, și chiar iau Hollywood-ul cu asalt – prin actori precum Jamie Brewer, Lauren Potter și distribuția filmului Born This Way, producție ale cărei vedete au toate sindromul Down și au câștigat mai multe premii Emmy. Oamenii cu sindrom Down arată că sunt talentați, capabili și au vieți reușite și împlinite. În plus, schimbă în bine viețile celor din jurul lor – așa cum o dovedește prietenia dintre Zach Gottsagen și Shia LaBeouf.

Sursa: Live Action
Foto: Facebook.com/ThePeanutButterFalconMovie


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button