libertate de conștiință

Culmea ironiei

tigara el

Prelucrare după Pr. John Zuhlsdorf, wdtprs.com, 5 februarie 2014

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Alaltăieri am văzut o țigară electronică pentru prima dată. Am văzut-o de aproape și mi-am dat seama ce era. Un pic ciudat. Se pare că-i ajută pe oameni să se lase de fumat. Și asta-i bine, nu?

Și iată că azi primesc mesajul că un lanț de farmacii s-a decis să nu le vândă din principiu. Foarte bine. Pot să vândă dau să nu vândă ce au chef. Dacă nu-mi convine asta, pot să mă duc la altă farmacie.

Ceea ce mi s-a părut ironic în știre e că Obama, a lăudat decizia, după cum confirmă revista TIME.

Din octombrie 2014, în toate cele 7.600 de puncte de distribuție ale sale din SUA, respectiva farmacie va înceta să mai vândă țigarete și alte produse pe bază de tutun, ceea ce ar însemna o micșorare a vânzărilor cu 2 miliarde de dolari anual. Toți promotorii stilului de viață sănătos au salutat decizia, printre care și Președintele Barack Obama, fost fumător, care a calificat măsura drept un „puternic exemplu“.

Așadar, ia să vedem dacă am înțeles bine: lanțul american de farmacii CVS are niște valori pe care le promovează: nu vinde nimic de genul țigaretelor, pentru că acestea le dăunează oamenilor, iar ei nu vor să se implice în așa ceva. Să-și cumpere din altă parte! Pentru aceasta, președintele laudă CVS, fiindcă a adoptat o poziție de principiu în conformitate cu convingerile proprii. Doar nicotina ne face rău, nu? Nu e minunat?

DAR… organizațiile religioase de caritate precum Little Sister of the Poor sau Hobby Lobby și alte grupări creștine au și ele convingeri. Au adoptat și ele o poziție de principiu pentru a apăra lucrurile în care cred. De exemplu, nu vor să vândă lucruri care le fac rău copiilor (n.red. – anti-concepționale și avortive), nu? Să le cumpere cine vrea din altă parte! Însă pe acestea Obama (printre ale cărui convingeri se numără și votul în favoarea infanticidului înainte să ajungă la Casa Albă) și mașinăria sistemului de asigurări de sănătate (n.red. – recent reformat de legea care poartă numele președintelui) le amenință cu amenzi și le târăște prin tribunale, spunându-le: „Nu puteți obliga pe alții să adopte valorile voastre! TREBUIE să furnizați lucrurile la care obiectați!”

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button