familiereligie

Conferință la Paris despre rolul Bisericilor Europene în menținerea păcii în lume

Conferința Bisericilor Europene (CEC) a organizat la Institutul de Teologie Protestantă din Paris, în perioada 10-12 septembrie 2019, o conferință de pace cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la înființarea organismului. Locul, capitala Franței, a fost ales în mod simbolic, pentru că în Paris s-au semnat acum 100 de ani tratatele de pace de la încheierea Primului Război Mondial.

Sesiunea inaugurală a avut loc marți, 10 septembrie, la Palatul Versailles. Alocuțiunile de bun venit adresate celor peste 60 de participanți din toată Europa au aparținut rev. Christian Krieger, președintele Conferinței Bisericilor Europene, și IPS Părinte Emmanuel, Mitropolitul Franței (Patriarhia Ecumenică), în calitate de președinte al Consiliului CEC. Ierarhul a punctat rolul dragostei și al milosteniei în cadrul diplomației și al politicii, sub­liniind că acestea din urmă trebuie să fie puse în serviciul umanității și să nu conducă spre dezastre, rasism, izolaționism sau noi războaie. În cadrul aceleiași sesiuni au vorbit și Sylvain Waserman, vicepreședinte al Adunării Naționale (Franța), precum și Claudia Roth, vicepreședinte al Parlamentului Germaniei.

Lucrările de miercuri, 11 septembrie, au debutat cu o rugăciune ortodoxă, fiind urmate de sesiuni de lucru pe teme diferite. Astfel, a fost punctat rolul religiilor avraamice în dialogul pentru pace de către rabinul David Rosen (Comitetul Evreilor din America), părintele Themistocles Hadjioannou, în calitate de reprezentant al Bisericii Ortodoxe a Ciprului, și Mohammad Al-Sammak, secretar general, membru al Comitetului de dialog creștin-musulman.

Joi, 12 septembrie, IPS Părinte Mitropolit Emmanuel a ținut o prelegere în cadrul seminarului despre rolul Bisericilor Europene în construcția păcii și în domeniul relațiilor interna­ționale, în care a punctat vocația Bisericii Ortodoxe și a celorlalte Biserici din Europa în acest demers. Totodată, în cadrul ultimului seminar, partici­pan­ții, organizați în grupuri de lucru, au propus noi idei despre cum Bisericile Europene se pot implica și mai mult în viața publică la 100 de ani distanță de încheierea primei conflagrații mondiale, aducându-și astfel contribuţia la construcția și menține­rea păcii din secolul 21.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Sursă: ziarullumina.ro


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button