Comisia Europeană a renunțat la directiva care ar fi obligat micii întreprinzători să-și calce pe conștiință
Și-au propus egalitate, dar au ajuns la o formulare care împiedica libera inițiativă

Comisia Europeană a publicat agenda pentru 2025, care include retragerea, în următoarele câteva luni, a periculoasei Directive privind tratamentul egal, care făcea referire la „implementarea principiului tratamentului egal între persoane, indiferent de religie sau convingeri, dizabilitate, vârstă sau orientare sexuală”. Motivul invocat de Comisie a fost că „propunerea este blocată și progresele ulterioare sunt puțin probabile.”
„Deși obiectivul declarat era egalitatea, directiva ar fi condus la discriminarea furnizorilor de servicii pe motiv de religie, conștiință, vârstă și naționalitate”, explică Adina Portaru, Senior Counsel, Europe, ADF International.
În baza directivei, florarii, fotografii sau brutarii creștini nu ar mai fi putut să refuze comenzile pentru nunți ale cuplurilor de același sex sau alte evenimente care provoacă obiecții serioase de conștiință (cum ar celebrarea eutanasiei, de exemplu).
De asemenea, directiva ar fi adus constrângeri importante în deciziile și planurile de afaceri, deoarece ar fi obligat companiile să trateze la fel toate situațiile. De exemplu, dacă voiai să faci o aplicație de întâlniri online care să aducă împreună doar persoane dintr-un anumit grup de vârstă, de aceeași naționalitate sau de aceeași religie, directiva ar fi considerat acest lucru discriminatoriu.
Directiva a fost avansată de Comisia Europeană în 2008. Inițial era vorba despre o propunere de a interzice discriminarea în furnizarea de bunuri și servicii către persoanele cu dizabilități.
Sub presiunea lobby-ului L G B T, orientarea sexuală a fost inclusă în proiectul de directivă. Deși Comisia a insistat că era o propunere care „promova egalitatea”, în special egalitatea de gen și tratamentul non-discriminatoriu al persoanelor de alte orientări sexuale, negocierile din Consiliu au fost complexe și lente din cauza preocupărilor legate de subsidiaritate, lipsa de garanții și depășirea competențelor.