libertate de conștiință

Curtea Supremă SUA îi dă dreptate cofetarului care a refuzat să creeze un tort pentru „nunta” unui cuplu homosexual

La data de 4 iunie 2018, Curtea Supremă din SUA a decis, cu 7 voturi din 9, că Jack Phillips, un cofetar din statul american Colorado, a acționat în virtutea dreptului la libera exprimare a credinței sale religioase atunci când a refuzat să onoreze o comandă pentru nunta unui cuplu homosexual.

În 2012, clienții refuzați l-au dat în judecată, iar toate tribunalele prin care a trecut cazul le-au dat dreptate, privind situația ca pe una de discriminare similară restaurantelor care refuzau în anii 1950 să servească persoanele de culoare.

Însă Alliance Defending Freedom, organizația care l-a apărat pe cofetar în justiție, a explicat că Jack Phillips le vindea produsele sale gata făcute tuturor clienților care intrau în cofetăria sa. El doar refuza să exprime prin produsele sale mesaje care veneau în contradicție cu convingerile sale profunde. De exemplu, cofetarul nu livra comenzi nici celor care voiau să le inscripționeze cu mesaje de Halloween, de „petrecerea burlacilor” sau de  celebrare a divorțului.

Curtea Supremă SUA a considerat că felul în care a fost gestionat cazul de autorități a depășit neutralitatea pe care ar trebui să o manifeste statul față de convingerile religioase. La opinia majoritară a judecătorilor s-a alăturat și judecătorul Anthony Kennedy, de altfel cunoscut drept un simpatizant al activismului pro-homosexualitate. La argumentele orale, acesta afirmase:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Toleranța este esențială într-o societate liberă. Iar toleranța este cu adevărat semnificativă atunci când este reciprocă. Mi se pare că statul nu a fost în acest caz nici tolerant, nici respectuos față de credința religioasă a d-lui Phillips.

În sumarul cazului, prezentat în preambulul deciziei Curții, scrie, printre altele:

Gestionarea cazului lui Phillips de către Comisia (pentru Drepturi Civile din Colorado)… a demonstrat elemente de clară și nepermisă ostilitate față de credința religioasă sinceră care a reprezentat motivația obiecției lui.

În sumarul cazului mai scrie că autoritățile judiciare din Colorado au considerat că mesajul de pe tortul de nuntă îi implica exclusiv pe clienții care l-au comandat, nu și pe cofetarul care a făcut tortul (de aceea, el nu trebuia să refuze comanda). Însă, în câteva cazuri anterioare, aceleași autorități condamnaseră niște cofetari în solidar cu clienții lor după ce creaseră torturi de nuntă cu mesaje și simboluri împotriva „căsătoriei” homosexuale.

Extras din opinia Curții Supreme SUA:

Ostilitatea comisiei nu a fost în conformitate cu Primul Amendament al Constituției SUA, care garantează că legile se aplică într-o manieră neutră în raport cu religia.

Refuzul cofetarului s-a bazat pe credința și convingerile sale religioase. Jurisprudența Curții arată în mod clar că acestui cofetar, în calitate de proprietar al unei afaceri care furnizează servicii, i se permite dreptul de a-și exercita în mod liber religia în limitele legilor în vigoare.

Chestiunea delicată a intervenției valide a statului asupra liberei sale exercitări a religiei nu trebuia decisă printr-o sentință la care a contribuit manifestarea evidentă a ostilității religioase din partea statului.

În cei șase cât au durat procedurile legale, cofetarul a pierdut 40% din clienți, a fost nevoit să concedieze jumătate din angajați și a primit numeroase emailuri și apeluri telefonice cu amenințări și injurii obscene.

Un caz similar își așteaptă rândul la Curtea Supremă a SUA la finele lunii iunie 2018: cel al unei florărese din Washington chemată în judecată în 2013 de Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU), în numele unui cuplu de homosexuali, după ce femeia a refuzat să furnizeze decorațiunile florale pentru „căsătoria” acestora.

O florăreasă din SUA riscă să-și piardă munca de o viață, deoarece crede că libertatea de conștiință nu e de vânzare

Dacă ești liber să-ți exprimi credința, dar ești obligat să faci ceea ce nu crezi, ai intrat pe panta la capătul căreia nu vei mai fi liber nici măcar să gândești



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button