avort

Cel de-al 13-lea marș anual pentru viață din Praga a avut o participare record


De Thaddeus Baklinski
 
Praga, 2 aprilie 2013 (LifeSiteNews.com) – Organizatorii marșului anual pentru viață din Cehia au spus că în acest an demonstrația a depășit așteptările prin prezența a mii de manifestanți pentru-viata ce au umplut străzile orașului pentru a se pune capăt avorturilor în Republica Cehă.
Potrivit lui “Hnuti Pro zivot CR” (Mișcarea pentru Viață Republica Cehă), ceea ce a început de la un mic număr de susținători pro-life ce participau la marșurile “Ziua copiilor ne-nascuti” în fiecare an pe 25 martie, a ajuns la o manifestare de o largă participare cu un număr în continuă creștere. Anul acesta marșul, la cea de-a 13-a ediție anuală, a atras aproape 3000 de manifestanți în Praga, față de 2000, câți au fost în anii anteriori.
“În fiecare zi 63 de copii sunt privați de viață în Republica Cehă. Legea avorturilor a fost promulgată în urmă cu 53 de ani. De atunci s-au desfășurat în centrul Pragăi 13 marșuri anuale care au cerut în mod public ca această lege să fie schimbată”, au afirmat organizatorii marșului într-o declarație de presă.
Manifestările legate de Marșul pentru Viață au început din seara precedentă marșului, vineri, 22 martie în biserica Sfântului Gil. Sâmbătă pe 23 martie, s-a celebrat o slujbă pro-life la 12:30 în biserica Sfântului Gil de către un episcop greco-catolic, Msgr. Ladislav Hucko, iar după terminarea acesteia manifestanții au umplut străzile plecând de la biserică către centrul orașului, oprindu-se la statuia Sf Wenceslas, patronul Bohemiei, aflată deasupra pieții Sf Wenceslas.
Mulți dintre manifestanți au purtat cruci albe ca simboluri ale copiilor ne-nascuti omorâți prin avorturi.
 De asemenea, oamenii au purtat bannere cu texte “Aboliți legea avortului”, “Un copil este întotdeauna un semn al speranței”
Organizatorii au remarcat că la marș au participat oameni de toate generațiile.
Marșul a culminat cu discursuri ale unor lideri pro-life, printre care Radim Uchac, președintele Mișcării Pro-Life, Viț Ciganek, organizator al marșului “Curaj pentru Viață” din Praga, Johannes Buchner director al secțiunii europene a “Human Life Internațional” și a unui reprezentant al tineretului din Szczecin, Polonia ce a venit să susțină marșul.
Manifestările legate de marș s-au încheiat cu citirea unei scrisori deschise către primul ministru al Republicii Cehe, Peter Necas (ODS), prin care reprezentanții organizațiilor pro-life au cerut să se facă pași concreți pentru apărarea vieții umane: legislație care să protejeze viața umană din momentul concepției, abolirea unei legi ce permite avortul și o campanie educațională focalizată pe valoarea și demnitatea fiecărei ființe umane din momentul concepției. De asemenea s-a cerut o strategie de ajutorare practică a femeilor însărcinate și de susținere a structurii familiei tradiționale.
Cei 15 semnatari ai scrisorii, ce cuprind reprezentanți din Comitetul Drepturilor Parentale, Clubul Conservativ, Institutul de Studii în Bioetică, Campania de Prevenire “Silent No More”, și altele, au cerut de asemenea Primului Ministru să organizeze o întâlnire cu liderii pro-life pentru a discuta cerințele.
“În anul 2012, mai mult de 23.000 de copii au fost omorâți în Republica Cehă” au afirmat liderii pro-life.
“Aceasta înseamnă că în fiecare zi, în medie, sunt exterminate trei clase de scoala-primara fără ca politicienii sau societatea să ridice o sprânceană. Aceste atrocități neîncetate sunt acceptate ca fiind ceva normal. Prin urmare mișcarea pro-life cehă dorește să atragă atenția opiniei publice din Cehia și guvernului asupra nevoii de a fundamenta în sistemul legislativ protejarea ființelor umane de la concepție până la moartea naturală”.
Fotografii de la cel de-al 13-lea marș anual pro-life din Praga și alte campanii pro-life de pe cuprinsul țării pot fi văzute aici.
Sursă: LifeSiteNews


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button