opinii

Ce știm despre cazul profesorului de religie de la Botoșani

de Cătălin Sturza, Facebook

Ce știm despre cazul profesorului de religie acuzat că ar fi bătut un copil la oră, în Botoșani.

Știm că presa a speculat acuzațiile aduse împotriva unui profesor de religie acuzat că ar fi bătut până la sânge un elev, ba chiar l-ar fi dat cu capul de pereți și i-ar fi produs comoție cerebrală, deoarece acesta ar fi acuzat să-și facă cruce. Știm că acest profesor a fost supus oprobriului public, că a fost prezentat drept un monstru, că s-a cerut sancționarea exemplară a preotului, demiterea acestuia, etc. De asemenea, în urma acuzațiilor presei, preotul a primit numeroase injurii și amenințări.

Mai știm sigur că presa a scris despre caz fără să ceară și punctul de vedere al preotului din Botoșani – sau măcar pe cel al Arhiepiscopiei Iașilor. Mai știm sigur că acuzațiile că preotul l-ar fi dat cu capul de perete pe copil și l-ar fi umplut de sânge s-au dovedit între timp total nefondate – fapt confirmat chiar de Arhiepiscopia Iașilor. Mai știm sigur că presa nu a pus în nici un fel acuzațiile în context și nu a prezentat, în vreun fel, contextul faptelor. Și mai știm sigur că B1TV a difuzat în loop un filmuleț în care un preot pare să lovească peste mână un elev – filmuleț luat de pe Youtube e de acum șapte ani; și nu e din Suceava, ci din Botoșani; fapt verificabil, foarte ușor, chiar cu informațiile de pe filmuleț

Ce a ieșit între timp la iveală. Au ieșit la iveală niște înregistrări de pe camerele de supraveghere stradală ale prmăriei, unde vedem cum copilul pleacă spre casă fără a prezenta nici un semn de traumă sau de violență fizică. A ieșit la iveală faptul că acel băiat, de religie penticostală, rămăsese la oră fără a i se cere să participe în vreun fel sau să își facă semnul crucii – singura condiție era să nu deranjeze ora. În schimb, băiatul ar fi deranjat, se pare, întreaga oră, ba chiar ar fi spus tot felul de măscări la adresa profesorului și l-ar fi amenințat pe profesor că tatăl său îl va bate, cum ar fi făcut și cu un alt învățător din școală. Băiatul însuși ar fi încercat apoi să-i aplice un șut profesorului de religie – moment în care preotul l-a scos de urechi din clasă; fără a-i umple de sânge urechea. A mai ieșit la iveală că acea comunitate, care aparține unei minorități etnice și religioase, ar avea și alte antecedente cunoscute de șantaj sau încercări de șantaj prin înscenări făcute unor figuri publice locale. De altfel, primarul localității i-a luat apărarea preotului – arătând că o parte a mass-media a exagerat și deformat mult faptele, și că foarte probabil preotul este victima unei încercări de șantaj. A mai ieșit la iveală că familia băiatului ar fi încercat, inițial, să-l acuze pe profesor de agresiune sexuală – pentru a schimba, apoi, placa în agresiune fizică.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Chiar dacă doar o parte din faptele din paragraful de deasupra se dovedesc a fi adevărate, lucrurile sunt extrem, extrem de grave. Această denaturare a adevărului în care este distrusă practic imaginea unui om amintește și de alte manipulări (?) ale presei, cărora le-au căzut victimă profesori de religie; de pildă, de cazul de anul trecut, în care un profesor de religie care suferea de un cancer de piele a fost acuzat, în mod aberant, că s-ar fi masturbat în fața elevilor. Și amintește și de cazul elevilor din Covington, supuși unui linșaj mediatic de proporții în Statele Unite, pentru o crimă pe care nu au comis-o. Elevii au dat apoi în judecată Washington Post pentru 250 de milioane de dolari – iar exemplul lor cred că ar trebui să îl urmeze și acest preot.

Altfel, mi se pare că am ajuns într-un punct extrem de grav – în care lumea pare să fie dispusă să creadă ORICE știre negativă cu privire la preoți sau la Biserică; oricât de trasă de păr sau de implauzibilă ar părea. Și mă gândesc și la alte epoci istorice în care un întuneric gros s-a coborât peste lume; și în care oamenii păreau să creadă ORICE calomnii s-ar fi spus, de pildă, cu privire la creștini, în vremea persecuțiilor din Imperiul Roman; sau la evrei, în vremea Celui De-al Treilea Reich.

Citește mai multe opinii de Cătălin Sturza

Profesorul de religie e agresor, sau VICTIMĂ?


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button