opinii

Cătălin Sturza: Grecii au autostrăzi, spitale și președinte care se închină la moaștele sfinților

de Cătălin Sturza, Facebook

Președintele Greciei s-a închinat la moaștele Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Ca să vezi. Ce retrograzi sunt grecii ăștia. De aia nu au autostrăzi. Și nici spitale. Și sunt vai de capul lor, pe toate planurile.

Sau nu? Oricine merge în vacanță în Grecia sau se uită pe o hartă poate să vadă că grecii au niște autostrăzi… din fimleme Science Fiction. Autostrăzi care străbat o țară în mare parte muntoasă, cu porțiuni de sute de kilometri de tunel după tunel. Nu e deloc neobișinut să ieși dintr-un tunel de 4-5 kilometri și să intri într-un alt tunel de 4-5 kilometri, în Grecia. Și au autostrăzi până și pe insule – greu de priceput cum i-au convins pe cei de la UE să le dea bani să facă autostrăzi pe insulelele acelea. Dar iată că i-au convins, și le-au și făcut.

Cât despre spitale… am fost astă-vară într-un spital de stat grecesc, dintr-un mic orășel de provincie. Servicii foarte bune, curățenie, oameni care vorbeau engleza, de la funcționara de la ghișeu la asistente și medici. Totul pe gratis. Și vorbim de un sistem de stat, nu de unul privat. Grecii nu discută despre privatizarea spitalelor.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Mai trebuie spus și că grecii nu au criză demografică, nici scădere de natalitate. Din țările din Balcani, ei stau cel mai bine la acest capitol. E adevărat că nu au nici spor demografic, însă în nici un caz nu au pierdut în ultimii 30 de ani 30% din populație, ca românii.

Deci grecii au autostrăzi cum nu va avea România nici într-o sută de ani. Și au și spitale cum nu va avea România nici într-o sută de ani. Și au și o situație demografică stabilă.

Și în același timp au o Biserică Ortodoxă puternică și mărturisitoare, în societate. Iar președintele Greciei este un… „pupător de moaște”.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button