sfaturi pentru tineri

BogdanSocol.ro: „A fost odată un rege…”

Daca a pleca inseamna a muri putin, atunci, noi, toti cei care simtim si traim cu adevarat romaneste, ne simtim putin orfani, dupa plecarea dintre noi a ultimului rege al romanilor, Majestatea Sa, Regele Mihai I. Nu am realizat, poate, greutatea acestei mari pierderi a poporului nostru, in profunzimea sufletului sau, decat atunci cand trupul ultimului suveran al Romaniei s-a intors acasa pentru totdeauna.

Abia acum, cand suntem in starea de doliu national si vad derulandu-se non-stop la TVR imagini cu Regele Mihai, constientizez ca am pierdut ceva ce nu vom mai avea, probabil, niciodata, dar mai ales un OM pe care l-am cunoscut prea putin sau, unii dintre noi chiar deloc, si de la care am mai fi avut de invatat atat de multe.

In 2011, cand am mers pentru prima data la Londra, am ajuns in capitala Marii Britanii chiar in ziua nuntii regale dintre Printul William si Kate si am fost cuprins si eu de entuziasmul englezilor fata de tot acel eveniment. Inca de la sosirea pe aeroport, am fost insotit pretutindeni in acea zi de 29 aprilie 2011 de imaginile transmise in direct de posturile de televiziune britanice dinaintea, din timpul si dupa ceremonia de casatorie a viitorului Rege al Marii Britanii cu Kate Middleton. Era un sentiment de mandrie al englezilor pentru Casa Regala pe care l-am simtit pana si in pub-uri, nu doar in timpul transmisiunii in direct a evenimentului, dar si seara tarziu, cand, stransi in jurul unei halbe de bere intr-un pub, comentau in continuare imaginile din timpul nuntii, ca si cum s-ar fi uitat la un meci de fotbal spectaculos.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

A fost momentul in care am realizat cat de mult conteaza sa ai un Rege sau o Regina, cat respect impune lumii un monarh si cat de mult ne lipseste noua acest lucru. „Monarhia salveaza Romania” era un refren la moda in urma cu mai multi ani si care este la fel de actual si acum, cand avem nevoie mai mult ca niciodata sa fim salvati! Se spune ca un popor isi merita conducatorii pe care ii are si, poate, de aceea nu am avut parte de domnia Majestatii Sale pentru ca era prea bun pentru noi.

Am auzit de Regele Mihai din povestile strabunicii mele si al unui prieten de familie, care chiar il cunoscuse personal pe fostul nostru suveran la Savarsin, si totul parea desprins dintr-o alta lume, dintr-o realitate paralela cu cea in care traim noi. Demnitatea si identitatea sunt elementele-cheie, alaturi de democratiesi libertate, invocate de Majestatea Sa in octombrie 2011 in Parlamentul Romaniei, pentru sanatatea unei natiuni. Ei bine, toate aceste lucruri sunt calcate barbar in picioare chiar si in aceste zile de mare tristete de unii care nu stiu cum sa ne mai fure tara. Insa, nu o vor lua cu ei pentru ca Romania a fost aici si dinaintea lor si va ramane aici si mult timp dupa ce ei nu vor mai fi!

Povestea Regelui Mihai este impresionanta de la un capat la altul al vietii sale intinse pe aproape un secol in care omenirea, dar mai ales Romania, a trecut prin schimbari radicale. Majestatea Sa si-a pastrat, insa, calmul si echilibrul interior, trecand peste toate obstacolele destinului si confirmand cumva ca este plamadit dintr-un alt aluat, mai special, decat noi, muritorii de rand. Nascut in perioada interbelica, a fost despartit de mama sa in copilarie timp de un deceniu, a devenit Regele Romaniei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, silit apoi sa abdice si sa paraseasca tara de comunisti, Mihai I a trait in exil si ca un om simplu fara niciun drept pe care i l-ar fi garantat suveranitatea, apoi a trebuit sa indure si umilinta de a nu fi primit in propria tara de regimul tov. Iliescu. Practic, Regele Mihai a trait precum o lumanare in bataia vantului, la fel ca si Printesa Diana in versurile lui Elton John.

Dar un Rege ramane un Rege pana la moarte, iar Majestatea Sa a aratat prin simplitatea sa ca nimeni nu ii poate lua coroana pe care a capatat-o prin vointa lui Dumnezeu. A fost de-a dreptul coplesitor sa vad zecile de mii de oameni, care au venit sa-si ramas bun de la Regele lor, un Rege pe care majoritatea lor nici nu l-a cunoscut. Dar mesajele transmise si emotia emanata in aer in fata Palatului Regal poate l-au facut pe Regele Mihai sa zambeasca de undeva de sus, unde se afla sufletul sau, atat de pur, ca mai exista o speranta in tara asta!

Macar o farama din spiritul Majestatii Sale trebuie sa ramana vie si nealterata in noi, toti cei care deplangem disparitia ultimului nostru Rege, si sa ducem mostenirea sa mai departe, fara a mai negocia principii si fara a mai accepta compromisuri .

Regele Mihai a murit! Traiasca Regele Mihai! Pentru totdeauna!


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191 – RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button