homosexualitate

Azil politic: Va fi Europa invadată de persoane ce se declară homosexuale?

EU-Innenminister reden über Flüchtlingswelle 

de J.C. von Krempach,J.D, 7 noiembrie 2013

Corectitudinea politică are prețul său: ori de câte ori este vorba de probleme legate de homosexualitate, instanțele de judecată parcă își pierd rațiunea. Rezultatul este uneori ridicol, uneori pur și simplu periculos. 

Hotărârea din 7 noiembrie 2013 a Curții de Justiție a UE (CJEU) se încadrează în această ultimă categorie. Se afirmă că “a fi homosexual” este un motiv pentru care se poate obține azil în UE, în cazul în care actele homosexuale sunt pedepsite în țara de origine a persoanei care cere azil politic. Hotărârea este răspunsul CJEU la o întrebare preliminară adresată de Dutch Raad van State, având în vedere trei solicitări de azil politic din Sierra Leone, Uganda și Senegal, în care persoanele interesate declarau că sunt homosexuale.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Deficiența acestei hotărâri constă în aceea că nu reușește să facă o distincție între, pe de o parte, atracția față de o persoană de același sex și, pe de altă parte, săvârșirea de acte homosexuale. În multe țări, comiterea actelor homosexuale este supusă urmăririi penale, ca act de indecență, în schimb, nimeni nu a auzit de vreo tară în care “a fi homosexual” este considerat a fi o infracțiune.

Dar cum poate “fi“ cineva homosexual? Curtea pare să adere la mitul complet neștiințific și nedemonstrat că homosexualitatea este o trăsătură înnăscută a persoanei în cauză, ca și cum ar fi genetic predeterminată. Acest lucru este în întregime fals și este de ajuns pentru a pune în discuție validitatea concluziilor Curții. Hotărârea este susținută de o interpretare stângace și neglijentă a verbului auxiliar „a fi”: o persoană nu „este” homosexuală în același sens în care se spune că cineva este bărbat, femeie, bătrân său persoană cu handicap. Și dacă e suficient să obții azil politic doar aparținând unui „anumit grup social” aflat în atenția legilor criminale, nu s-ar putea spune același lucru despre pedofili, hoți, jefuitori de bănci sau chiar mafia siciliană?

Comiterea actelor homosexuale este o alegere deliberată de la care cineva se poate abține. Prin urmare, întrebare nu este dacă homosexualii alcătuiesc „un anumit grup social”, ci dacă e normal ca  legiuitorii din țările din lumea a treia să incrimineze actele homosexuale și dacă dorința de a avea contacte homosexuale fără riscul de a fi pedepsit poate fi considerată un motiv suficient pentru a cere azil politic.

Aceasta ridică, de asemenea, câteva întrebări practice importante pe care se pare că CJEU nu le-a luat în considerare până acum. În special, trebuie remarcat faptul că Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), într-un raport emis în urmă cu câțiva ani, a susținut că supunerea la teste, cu scopul de a verifica veridicitatea afirmației unei persoane care cere azil politic și s-a declarat homosexual, este „un tratament inuman și degradant” și deci inadmisibil. Desigur, s-ar putea obiecta că FRA are o reputație dubioasă și că opiniile ei juridice nu sunt obligatorii. Și, într-adevăr, lăsând de o parte întrebarea dacă sunt sau nu tratamente inumane și umilitoare, sunt și alte motive serioase pentru care se poate pune în discuție tipul de teste pe care FRA le aplică pentru a demonstra homosexualitatea unei persoane. Cert este că actuala hotărâre a CJEU nu oferă nicio soluție prin care se poate demonstra  homosexualitatea unei persoane care cere azil. Se pare că este suficient ca o persoană să se declare homosexuală și orice încercare din partea autorităților statelor membre UE de a verifica această afirmație devine „inumană”.

Prin urmare, cu această hotărâre, CJEU pare să fi creat un mod 100% sigur de a obține azil în UE, ilustrând încă o dată, riscul sistemic care se creează atunci când se dă prea multă putere unui sistem judiciar deconectat și distant, care nu își pune problema impactului potențial al deciziilor sale. Mă întreb ce se va întâmpla când această nouă aberație judiciară se va răspândi, ceea ce este posibil peste câteva zile, dincolo de zona Sahel. Va fi invadată Europa de imitatori homosexuali?

Sursă: Turtle bay and beyond

Traducere: Dacia Anamaria Velicu


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button