Marşul pentru Viaţă

Au ajuns și la Chișinău. „Susținătorii vieții” au mărșăluit contra avorturilor

ch1

Publika.md, 21 martie 2015

Mai mult de 750 de mii de avorturi au făcut moldovencele în ultimele două decenii. Acest număr este comparabil cu cel al populației Chișinăului. Pentru a descuraja această practică, în Capitală a fost organizat astăzi, în premieră, un eveniment numit „Marșul pentru viață”.

Participanții la acțiune și-au propus să atragă atenția opiniei publice și a autorităților față de numărul mare de avorturi. În opinia lor, acest fenomen trebuie combătut deoarece încalcă dreptul la viață.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Copilașul din burtă nu este o alegere. Este o altă viață care trebuie să vadă lumina zilei. La 21 de zile inima copilului începe deja să bată”, spune activistul Nicolae Negară.

„Dacă o femeie refuză să nască, o țară urmează să dispară!”

„Sunt oameni care trebuie prețuiți și care trebuie să trăiască. Niciun motiv nu justifică avortul chiar și atunci când copilul e bolnav”.

Acțiunea a fost susținută și de către unii interpreți autohtoni, care le-au îndemnat pe femei să nu recurgă la avorturi.

„Avortul nu este o soluție, decât în cazuri excepționale când sunt probleme de sănătate. Trebuie de sensibilizat publicul, seminare, emisiuni tv și chiar filme care ar aborda această problemă”, a afirmat interpretul Cristea Aldea-Teodorovici.

Sociologii spun că tendința se explică prin lipsa educației sexuale a moldovenilor, dar și prin faptul că medicii nu ar depune suficient efort pentru a convinge femeile să renunțe la avort.

„Sexul a fost ceva tabu și multe din adolescente nu sunt pregătite să devină mame. Vorbim și de o lipsă  a informațiilor în domeniul sănătății reproductive și accesibilitatea serviciilor de avort din punct de vedere financiar”, consideră sociologul Natalia Vlădicescu.

Datele Ministerului Sănătății arată că, anul trecut, la 100 de nou-născuți vii au revenit 31 de avorturi. În total, în 2014, în țară au fost înregistrate 12.565 de întreruperi de sarcină.

Marșul de astăzi va începe de la Spitalul Clinic Municipal numărul 1 și se va încheia în Piața Marii Adunări Naționale. Acțiunea este organizată de grupul de inițiativă ”Tinerii pentru Viață’‘. Ei vor să promoveze demnitatea umană și responsabilitatea egală a mamei și tatălui față de copil.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button