opinii

Asia Bibi: Femeia condamnată la moarte pentru acuzații de blasfemie, a părăsit Pakistanul

de Cătălin Sturza, Facebook

Asia Bibi, femeia creștină, și mamă a cinci copii, care a făcut nouă ani de închisoare pentru acuzații nedrepte de blasfemie, a reușit, în sfârșit, să părăsească Pakistanul. Asia Bibi a fost condamnată la moarte prin spânzurare și și-a așteptat execuția, încarcerată în cea mai mare parte a timpului în condiții extrem de precare. Curtea Supremă a Pakistanului a suspendat în cele din urmă sentința, anul trecut. Achitarea femeii a stârnit un val de revolte și violențe stradale în Pakistan, în spatele cărora s-a aflat partidul islamist Tehreek-e-Labbaik Pakistan. Valul de violențe s-a soldat cu zeci de morți și cu pagube de aproape două miliarde de dolari.

Guvernatorul provinciei Punjab (a doua ca mărime din Pakistan), Salman Taseer, a fost asasinat deoarece a apărat-o pe Asia Bibi. Pentru a potoli spiritele, guvernul pakistanez a pus-o pe Asia Bibi pe o listă neagră, interzicându-i să părăsească țara – mulți au zis că acest gest a echivalat cu condamnarea la moarte, de facto, a femeii. Asia Bibi a rămas izolată în carcera ei, pentru a fi protejată de furia mulțimii. Câteva organizații internaționale creștine au încercat, și până la urmă au reușit, să găsească o soluție pentru a o scoate pe femeie în siguranță din țară.

Peste 1300 de creştini au fost acuzaţi de blasfemie împotriva Profetului, în ultimii 30 de ani, şi mulţi dintre ei au fost ucişi înainte de finalizarea proceselor.

P.S.: Agerpres folosește termenul „extrem de conservator” când se referă la islamiștii care voiau să o linșeze pe Asia Bibi – ca și cum extremismul și fanatismul religios al acestora ar fi echivalente cu atitudinea conservatorilor care apără, de pildă, standardul cu privire la instituția căsătoriei. Tot Agerpres îi numea, săptămâna trecută, pe intelectualii și teologii de prestigiu care îl acuzau pe Papa Francisc de erezie „catolicii ultraconservatori”. Așadar, după Agerpres, să linșezi în public oameni nevinovați și să provoci pagube de miliarde de dolari echivalează cu apărarea intelectuală și dogmatică a unor standarde doctrinare. E fix unul și același lucru – ba chiar intelectualii catolici par să păcătuiască mai rău, deoarece sunt „ultraconservatori”; în timp ce islamiștii radicali care cereau linșarea Asiei Bibi sunt doar „extrem de conservatori.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Asia Bibi: femeia creştină condamnată la moarte pentru acuzaţii false de
blasfemie a părăsit, în cele din urmă, Pakistanul

Citește mai multe opinii de Cătălin Sturza


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button