avort

Ascultă vocea inimii copiilor nenăscuți! Feministele pro-viață din Chile apără în mod emoționant dreptul la viață începând de la concepție

de Redacția Stiripentruviata.ro
Sursa: Live Action, 3 noiembrie 2016

Organizația feministă pro-viață REIVINDICA din Chile a organizat în octombrie 2016 o campanie și o manifestație publică emoționante.

Femei gravide s-au strâns în Capitala Santiago de Chile și au mers din Plaza de la Constitution (Piața Constituției) până la clădirea guvernului fără să scandeze nimic și fără nicio pancartă. Purtau în schimb monitoare fetale pe burtă, care amplificau sunetul bătăilor inimii copiilor lor.

Femeile au vrut astfel să facă auzit pentru prima dată în spațiul public glasul copiilor nenăscuți, care nu au puterea și dreptul de a alege dacă vor să trăiască sau nu. Alegerea respectivă ține exclusiv de mamele lor. Iar ele și toți ceilalți adulți care le înconjoară nu au dreptul să uite de umanitatea acestor copii, al căror prim drept fundamental este dreptul la viață.

Citește și STUDIU OXFORD. Descoperire majoră: Inima pruncului bate din a 16-a zi după concepție

Chile este o țară cu o puternică tradiție pro-viață. Până de curând, avortul nu a fost permis aici în niciun caz. Dar organizațiile progresiste prezintă această situație ca pe o moștenire a dictaturii lui Augusto Pinochet care ar trebui remediată. Pentru prima dată, actualul președinte al țări, o femeie, Michelle Bachelet, susține o lege care să liberalizeze avortul în caz de viol, de pericol pentur mamă și de anomalii grave ale fătului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Acțiunea feministelor pro-viață de la Reivindica vine în contextul în care, în septembrie 2016, un astfel de proiect de lege a a primit avizul pozitiv al Senatul chilian.

VIDEO:

Transcriere integrală a materialului video din campania Vocea inimii

Din campania respectivă face parte și un material video cu mărturii pro-viață de la mame și diverși oameni de știință. Iată ce spun:

Manuela Silva, mămică într-a 39-a săptămână de sarcină:
În primele câteva luni, nu sunt prea multe mișcări, nu-ți dai seama prea bine. Dar, când mergi la medic și-i auzi bătiaia inimii, deși copilașul e atât de mic… este copleșitor, este entuziasmant. Este o ființă umană acolo.

Paul Silva, mămică într-a 27-a săptămână de sarcină:
Orice-mi spunea medicul, eu nu voiam decât să ascult bătaia inimii copilului. Doar să-i aud inimioara bătând.

Dr. Francisca Decebal-Cuza, psihiatru:
Din moment ce încă nu au glas și în general nu prea îi poți vedea în această perioadă (intrauterină – n. ed.), aproape că uiți că sunt acolo!

Nevvenka Astudillo, profesoară, mama unui copil declarat ca non-viabil:
Prefer să nu-l numesc fetus, nu am de gând să fac asta. Pentru că este de fapt vorba despre un copil. Un copil.

Dr. Oscar Lazo, neurobiolog, fiziolog:
Problema fundamentală este din ce moment (al existenței sale – n. ed.) începem să oferim protecție ființei umane.

Dr. Francisca Decebal-Cuza, psihiatru:
Ne putem întreba dacă sunt sau nu persoane, ceea ce implică noțiuni juridice și filosofice. Dar nu putem pune la îndoială faptul că sunt ființe umane.

Dr. Carlos Valenzuela: 
Decriminalizarea însemană că vom continua să vedem acțiunea ca pe o crimă. O crimă. Este un delict. Dar, luând în considerare circumstanțele dramatice, nu putem vâna și pedepsi persoanele niciodată. Dar este un delict. Uciderea unui făt este o crimă.

Dr. Maria Francisca Valdivieso, medic de obstetrică-ginecologie:
Cel puțin pentru mine, viața unei ființe umane prezintă demnitate ontologică ce rezultă din simpa sa apartenență la rasa umană.

Rosario Vidal, Președinta mișcării de feminism pro-viață Reivindica:
Ni s-a părut evidentă lipsa unei prezențe feminine care să aducă chestiunea maternității în dezbaterea publică.

Francisca Joffre, Director de comunicare la organizația Reivindica:
Care este esența mesajului? Că în burta mamei este viață, e o inimă care bate.

Dr. Oscar Lazo, neurobiolog, fiziolog:
Este vorba de a materializa într-un fel sau altul embrionul uman, despre care nu știm prea multe, dându-i personalitate, demonstrând că acolo este cineva. Când embrionul uman va fi prezentat ca o viață umană, această dezbatere va trece dincolo de aparențe și va începe să pună în lumină pe adevărați protagoniști: pe mame și pe copiii lor.

Nevvenka Astudillo, profesoară, mama unui copil declarat ca non-viabil:
E vorba despre a da voce – vocea inimii. O voce care vine din interior și strigă din pântece: „Sunt aici! Sunt aici, Mami! Nu uita!”

Macarena Matas, mama a trei copii:
Este prima astfel de provocare lansată în dezbaterea publică din Chile: răsturnarea situației pentru cei care până acum nu aveau dreptul să se exprime. Până acum, aceștia nu se putea exprima, nu putea acuza, nu puteau face lobby la parlament. Și este copleșitor să poți da glas vocii celor care până acum nu aveau dreptul să spună nimic în această chestiune!



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button