opinii

Alexis de Tocqueville, despre falsa libertate a revoluţionarilor care cred că-şi răscumpără servitutea faţă de putere prin insolenţa faţă de Dumnezeu

Una din primele acțiuni ale Revoluției franceze a fost atacul împotriva Bisericii, iar între pasiunile născute din această Revoluție, cea dintâi aprinsă și ultima stinsă a fost pasiunea atee. Chiar și atunci când entuziasmul libertății a dispărut, căci liniștea fusese obținută cu prețul servituții, revolta împotriva autorității religioase nu s-a stins. Napoleon, cel care fusese în stare să înfrângă geniul liberal al Revoluției franceze, a făcut în zadar eforturi pentru a-și struni geniul anticreștin; în vremurile noastre, s-au văzut, de asemenea, destui inși care credeau că își răscumpără servitutea față de cei mai neînsemnați agenți ai puterii politice prin insolența lor față de Dumnezeu: abandonând tot ceea ce era mai liber, mai nobil și mai mândru în doctrinele Revoluției, ei se fălesc că au rămas fideli spiritului acesteia întrucât au rămas necredincioși.

Alexis de Tocqueville – „Vechiul Regim și Revoluția” (1856)


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button