Alăptarea, povestea din spatele halatului alb
O inițiativă unică a medicilor români din țară și din străinătate de promovare și sprijinire a alăptării prin exemplul propriu, o încurajare deosebită adresată colegilor medici de a proteja acest drept al mamelor și al copiilor, o conștientizare a mamelor că pot merge pe urmele pașilor medicilor.
Declarațiile medicilor – versiune extinsă
Dr. Aurica Ardelean – Medic rezident epidemiologie, Timișoara, România
Paula – 1an și 11 luni
„Alăptarea pentru noi este dragoste, alint, tratament, hrană. ”
Dr. Corina Chirciu – Medic rezident dermatovenerologie, Timișoara, România
Albert – 1 an și 7 luni
„Albert, co-sleepuit, purtat, iubit, hrănit cu lapte de mamă exclusiv până la 6 luni, hrănit în continuare, cu lapte de mamă muls.
Dr. Bianca Chirea – Medic primar neonatologie, Consultant în Lactație și Alăptare Certificat Internațional (IBCLC), Oradea, România
Dragoș – 1 an și 2 luni
„Mi-am dorit să alăptez încă dinainte de a-mi dori să am copil, ceea ce pare un paradox, dar lucrând zi de zi între „brotaci” și mame care alăptau, am ajuns să consider alăptarea ca cea mai frumoasă relație care poate exista între o mamă și puiul ei, ca un fapt unic în sine și miraculos, plin de căldură, de iubire, de satisfacție și de împlinire. Și abia în al doilea rând ca o hrană propriu-zisă. Alăptarea e mai mult decât hrană, e un dar divin care merită prețuit așa cum se cuvine.
Alăptarea a însemnat mereu pentru mine enorm, și mi-am dorit să devin IBCLC din momentul în care mi-am dat seama că mamele se pot lovi de obstacole a căror rezolvare nu o știam. Așa că am purces la un curs de formare de 2 săptămâni, la București. La întoarcerea acasă am constatat că alăptarea lui Dragoș își avea încheierea, la vârsta de 1 an și 2 luni. Aș fi vrut ca această magie să mai dureze, dar el a hotărât altfel. ”
Dr. Andra Cristea – Medic specialist dermatovenerologie, București, România
Sebastian – 1 an și 2 luni
„Pe lângă siguranța că bebelușul meu primește ce e mai bun, alăptarea pentru mine înseamnă dragoste, confort și siguranță, iar privirile pline de adorație pe care mi le aruncă puiul când e la sân sunt absolut neprețuite! Sunt hotărâtă să îl alăptez atâta timp cât va vrea el! ”
Andreea Dragoș – Fiziokinetoterapeut, Timișoara, România
Irina- 9 luni
„Săptămâna aceasta (la momentul scrierii, n.r) se împlinesc șase luni de când cea mai minunată ființă din lume a intrat în viața mea și în același timp șase luni de alăptat exclusiv din prima oră de viață.
Realizez că am dat viață. Nu pot concepe că eu am creat-o dar mă bucur că trupul meu o întreține de 18 luni. E sublim să observ cum dezvolt un suflet, cum îi cresc trupul, cum se clădește o relație.
Am știut de la început că alăptarea e cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru fiica mea. De acum înainte, odată cu începerea diversificării, va trebui să aleg cu atenție ce hrană îi voi oferi, bineînțeles pe lângă lapte. Va trebui să pun totul la îndoială și să ma documentez continuu. Voi continua să alăptez cel puțin 2 ani, deoarece alăptarea preîntâmpină afecțiuni ce pot apărea în viața copilului sau a mamei și este terapeutică. Știu din experiență că vindecă iritațiile produse de scutec, eczeme,desfundă nasul și curăță ochii. Peste toate aceste proprietăți, acest lichid magic clădește o relație inimaginabilă și incredibilă între mamă și copil, oferă alinare, bucurie, siguranță, confort, momente de calm și meditație.
Mi-ar plăcea ca fiecare om să aibă șansa o dată în viață să alăpteze sau măcar fiecare mamă sa o facă. Mă înalță gîndul că prin mine curge un lichid ce hrănește viața. Mă simt foarte norocoasă și recunoscătoare!”
Dr. Teodora Fersedi – Medic stomatolog, medic specialist endodonție, Zalău, România
Tudor – 12 luni
„Înainte să nasc credeam că alăptarea înseamnă doar hrană, credeam că voi alăpta maxim 3 luni atât cât voi sta acasă .După ce am născut, am realizat că alăptarea pentru noi doi înseamnă mai mult, înseamnă iubire, gingășie, alinare, somn dulce, apropiere, căldură sufletească,legătura dintre mine și fiul meu pe care nu mi-o va putea lua nimeni, ochișorii lui dulci care mă privesc și mânuța lui fină care îmi mângâie cu drag sânul.
Și așa s-au transformat cele 3 luni de alăptare în dorința autoînțărcării, iar cele 3 luni de stat acasă s-au transformat într-un an, tocmai pentru a fi mai aproape de el. Păcat că mămicile din ziua de azi apleacă urechea la vecină, mătușa, bunica, dr X care nu e suficient informat și nu stiu ce înseamnă A ALĂPTA. ”
Dr. Simona Gașpar – Medic rezident recuperare, medicina fizică și balneologie, Timișoara, România
Alexandru – 11 luni și 2 săptămâni
„Alăptarea este o sursă de hrană pentru trup și suflet. Ține loc de foame, de sete, de dragoste, reprezintă alinare și mângâiere. Alăptându-l pe Alex, am învățat să mă bucur de fiecare moment alături de el, să prețuiesc fiecare clipă. Ce poate fi mai frumos decât să stai în brațele mamei, hrănindu-te cu dragoste? ”
Dr. Ramona Lașac – Medic rezident anestezie și terapie intensivă, Germania
Maria – 1 an și 6 luni
„Înainte să devin mamă, nu mi-aș fi putut închipui cât de multă fericire îți poate aduce o mogâldeață îngrămădită la piept… alăptarea nu a făcut decât să completeze totul: alăptând am trăit tandrețea, liniștea, euforia, seninătatea, bucuria… cred că acesta, să îți poți ține și să îți poți hrăni puiul la sân, este cel mai de preț dar pe care divinitatea îl putea face femeii…
Dr. Ilinca Medrea – Medic rezident interne-oncologie, Germania
Antonia Maria – 8 luni și 2 săptămâni
„Alăptarea este cea mai frumoasă perioadă din viața noastră, sunt momentele în care ea e toată doar a mea și eu doar a ei, mă împlinește ca femeie și mamă și ei îi oferă tot ce-i mai bun și sănătos pentru o dezvoltare armonioasă… și bineințeles ne leagă sufletele pentru totdeauna!
Dr. Andra Pavelescu – Medic rezident recuperare, medicină fizică și balneologie, Spitalul Clinic Municipal de Urgență, Timișoara, România
Mara – 2 ani și 2 luni
„Pentru noi țiți e iubire, e sănătate, e << cea mai bună din lume >>. ”
Dr. Bogdana Pătrașcu – Medic rezident radiologie și imagistică medicală, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Timișoara, România
Alberta – 7 luni
„Am știut foarte bine beneficiile alăptării și la primul copil însă… a lipsit ceva … sprijin adevărat pentru alăptat exclusiv am găsit la al doilea copil , pe grupul ALĂPTEAZĂ!
Nu a fost nici simplu, nici ușor, dar văzând că nu sunt singură și că există persoane care nu au nici un interes dar mă încurajează … Am reușit.
Avem 7 luni de țiți 🙂 acasă , la mare, în parc , în mall , oriunde i se face foame și niciodată cu rușine că îi e foame fetiței mele. Mulțumesc ALĂPTEAZĂ! Mulțumesc Adina Brănici! ”
Dr. Ágnes Péntek – Medic stomatolog, Timișoara, România
Lenke- 8 luni
„Am dorit să o alăptez, am și avut exemple printre prieteni și mulțumită unei prietene și paciente am ajuns să fiu primită și în grupul vostru ALĂPTEAZĂ!, înainte de a naște cu aproximativ 2 luni și am primit multe informații ce mi-au fost de mare folos.
Pentru mine alăptatul e ceea ce trebuie să fac și în afară de micile greutăți de la început (ragade) a fost totul în regulă până acum, în condițiile în care alăptez la cerere, nu i-am dat niciodată nici ceai, nici apă fetiței și pentru a ne ușura viața dormim împreună pentru a fi aproape noaptea. ”
Dr. Corina Pienar – Medic specialist pediatrie, Spitalul Athena; As.univ.dr, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Timișoara, România
Irina- 4 luni
„Alăptând, hrănim trup, minte și suflet.”
Dr. Ani Remeș – Medic specialist medicină internă, Medic rezident reabilitare medicală, Spitalul Clinic Municipal de Urgență, Timișoara, România
Paula-Eliza – 1 an și 6 luni
„Paula este al doilea copil al familiei noastre care este alăptată și în prezent; Olivia (primul copil care acum are 3 ani și 2 luni) a fost cea care a adus cu ea plăcerea, dificultățile, perseverența, succesul celei mai frumoase etape și experiențe din viața mea de mamă, femeie, soție, medic.
Pe Olivia am alăptat-o 1 an și 4 luni, 3 luni peste sarcina cu Paula și nu m-aș fi gândit să o înțarc dacă ea nu ar fi făcut-o la vârsta aceea, în condițiile acelui moment când lactația a scăzut, pentru a se pregăti organismul pentru următoarea alăptare.
Atât eu cât și soțul meu, ne-am dorit să fie alăptați copiii noștri si am făcut tot ce a ținut de noi pentru a realiza acest lucru – TOT.
Alăptarea ne-a împlinit viețile atât de mult și atât de frumos, ne-a adus dragoste și pace și liniște cum nu ne-am fi imaginat atunci când ne gândeam ca fetele să fie alăptate. Acasă, afară, în călătoriile diverse și multe, este cel mai ușor și simplu lucru pe care îl facem și „îl luam cu noi”. Nu ne împiedică nimic, nu împiedicăm pe nimeni cu nimic. Nu mi-am imaginat niciodată cum ar fi să nu alăptez, cum nu mi-am imaginat niciodată cum ar fi să alăptez și am alăptat așa cum alăptez, așa cum e normal să se întâmple, și din păcate, cum de fapt nu se prea întâmplă. Alăptarea aduce hrana cea mai bună existentă pe care o poate primi un bebe, aduce liniștea de care are nevoie, aduce dezvoltarea minunată pe care și-a dorește orice familie pentru copilul ei.
Mă zburlesc la tetine, sticluțe, sticle cu apă, apă fiartă și răcită, mililitri, grame și kilograme, intervale orare generatoare de stres, consumatoare de bani și timp pierdut. Iubesc să alăptez, este dragostea și respectul pe care li le-am oferit fetelor de când s-au născut și împlinirea noastră din relația de cuplu.
Alăptarea nu o face doar mama, tata contribuie în mod consistent la ea prin susținere, implicare în tot ce e necesar. Sunt tristă când văd copii care nu sunt alăptați și mă doare sufletul când mă gândesc că ei nu pot face nimic la vârsta lor pentru a-și determina mamele să îi alăpteze. Sper ca exemplul și experiența noastră să determine mai multe mame să înțeleagă importanța și rostul alăptării.”
Dr. Maja Robescu, Medic specialist oftalmologie, Timișoara, România
Dan Branko – 8 luni și 2 săptămâni
„În aceste poze e puiuțul meu, îngeraș care-mi luminează viața de 8 luni. Dan Branko papă lăptic de la țiți, la 4 luni avea 10 kg, atât de bun este lăpticul! Papă țiți oricând poftește, ziua, noaptea, acasă, în parc, în mașină, la servici 🙂 (nu lucrează mama toată ziua, ci 2 ore pe săptămână). Laptele este atât de bun oricând și oriunde!
Vreau să păpăm țiți cât de mult, consider că hrană mai bună pentru puiul meu nu e. De aceea recomand tuturor mămicilor să își alăpteze puiuții, să-i hrănească la sân neapărat!”
Cosmina Sipos – Fiziokinetoterapeut, Cluj, România
Medeea – 2 ani și 3 luni
„Alăptarea pentru mine a fost pasul ce nu m-a lăsat să intru în depresie, e drept că am avut noroc de suport, mai ales din partea soțului, de la început până la sfârșit și într-adevăr fără ajutorul lui și sprijinul lui, nu știu dacă am fi ajuns aici. E cel mai frumos lucru și încurajez gravidele să citească iar în primele săptămâni să ceară ajutor dacă simt că nu se descurcă. Nimeni nu s-a născut învățat în alăptare așa că avem toate nevoie de sprijin.”
Dr. Cristina Vancsa – Medic rezident medicină de laborator, București, România
David – 1 an și 4 luni
„Alăptarea… e acel moment în care timpul se oprește doar pentru noi! Iubire, joacă, empatie! Alăptarea e frumoasă!”
Dr. Teodora Vicol-Caragea – Medic specialist medicină de familie, Consultant în Lactație și Alăptare Certificat Internațional (IBCLC), Spitalul Clinic Județean de Urgență, Timișoara, România
Mamă a 2 copii alăptați: primul 2 ani și 9 luni, 4 ani al doilea
” << Alăptarea poate să nu pară opțiunea corectă pentru fiecare părinte, însă este cea mai bună opțiune pentru fiecare copil >> spunea Amy Spangler.
Contrar așteptărilor noastre alăptarea se dovedește adeseori a fi o provocare. Am devenit IBCLC din dorința de a „re-simplifica” lucrurile pentru acele mămici ce își doresc să o facă și nu mai știu cum.”
Dr. Jack Newman – Medic pediatru, Fellow of The Royal College of Physicians of Canada (FRCPC), International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) Newman Breastfeeding Clinic and Institute, Canada
Medicul care a înființat prima clinică de alăptare din lume, în Canada, în 1984 și a ajutat mii de mame să alăpteze, tată a trei copii alăptați
”Alăptarea este o relație și e mult mai mult decât o modalitate de a oferi lapte bebelușului. E ceva foarte special. E o relație foarte intimă între mamă și copil și cred ca acesta e unul din motivele pentru care mulți oameni se simt deranjați. Nu le place să vadă așa o relație apropiată între mamă și copil.”
În continuare, menționăm câteva dintre beneficiile alăptării
Cercetări extensive folosind metode epidemiologice îmbunătățite și tehnici moderne de laborator au dovedit avantajele pentru copil, mamă, familie și pentru societate ale alăptării și ale folosirii laptelui uman.
Aceste avantaje includ beneficii pentru sănătate, nutriție, imunologice, pentru dezvoltare, psihologice, sociale, economice și pentru mediul înconjurător (Academia Americană de Pediatrie).
Pentru copil:
1. este alimentul ideal, care asigură o creștere fizică și psihică echilibrată
*A.A.P. Breastfeeding Policy Statement: Breastfeeding and the Use of Human Milk (RE9729)
2. conține substanțe care facilitează funcționarea optimă a organismului copilului (a sistemului digestiv, hepatic, renal, neurologic, vascular, inimii)
3. reduce riscul dezvoltării limfomului, leucemiei, bolii Hodgkin, ale bolilor intestinale cronice (boala Crohn, colita ulceroasă) din copilărie și a bolilor cardio-vasculare din perioada de adult
*Kwan ML et al (2004) Breastfeeding and the risk of childhood leukemia: A meta-analysis. Public Health Rep 119: 521-35.
*Rigas A, et al. (1993) Breast-feeding and maternal smoking in the etiology of Crohn’s disease and ulcerative colitis in childhood.” Ann Epidemiol. 1993; 3387-3993.
4. reduce riscul enterocolitei necrozante și a retinopatiei la prematuri
*Minekawa R et al (2004) Human breast milk suppresses the transcriptional regulation of IL-1beta-induced NF-kappaB signaling in human intestinal cells. Am J Physiol Cell Physiol. 2004 Nov;287(5):C1404-11. Epub 2004 Jun 30
5. conține factori care protejează copilul de infecții microbiene, virotice și fungice (infecții respiratorii, otite, infecții gastrointestinale, de căi urinare, meningite și septicemii) și reduce severitatea desfășurării lor
*Galton Bachrach VR et al. (2003) Breastfeeding and the risk of hospitalisation for respiratory disease in infancy. A meta-analysis. Arch Pediatr Adolesc Med 157: 237-243
*Ip S et al. (2007) Breastfeeding and Maternal Health Outcomes in Developed Countries. AHRQ Publication No. 07-E007. Rockville, MD: Agency for Healthcare Research and Quality
*Ladomenou et al. (2010) Protective effect of exclusive breastfeeding against infections during infancy: a prospective study. Arch. Dis. Child. 27 September 2010, 10.1136/adc.2009.16
*Marild S et al. (2004). Protective effect of breastfeeding against urinary tract infection. Acta Paediatrica 93(2): 164-8.
*”Otitis media is up to 3-4 times more prevalent in formula-fed infants” Aniansson G et al. (1994) „A prospective cohort study on breast-feeding and otitis media in Swedish infants”. Pediatr Infect Dis J. 1994; 13: 183-188
6. reduce riscul morții subite
*Peter S. Blair et al. ( 2010) Relationship Between Bed Sharing and Breastfeeding: Longitudinal, Population-Based Analysis, Pediatrics. published online 18 October 2010, 10.1542/peds.2010-1277.
*Ford et al. (1993) „Breastfeeding and the risk of sudden infant death syndrome. Int J. Epidemiol. 1993;22: 885-890
7. reduce riscul diabetului zaharat de tip I și tip II (mai ales alăptarea exclusivă 6 luni)
*Gunderson EP, Hedderson MM, Chiang V et al (2011) Lactation Intensity and Postpartum Maternal Glucose Tolerance and Insulin Resistance in Women With Recent GDM: The SWIFT cohort. Diabetes Care. Published 19 October 2011, 10.2337/dc11-1409
*Virtanen et al. (1994) Diet, Cow’s milk protein antibodies and the risk of IDDM in Finnish children, Childhood Diabetes in Finland Study Group. Diabetologia, Apr 1994, 37(4): 381-7
8. previne malnutriția, reduce riscul obezității și al hipercolesterolemiei
*Harder T et al. (2005) Duration of breastfeeding and risk of overweight: a meta-analysis. American Journal of Epidemiology; 162: 397-403
9. reduce riscul dermatitei atopice, alergiei și al astmului bronșic (dacă mama alăptează cel puțin 4 luni)
*Greer et al. (2008) Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children. PEDIATRICS; 121 (1): 183-191
*Saarinen UM, Kajossari M. (1995) Breastfeeding as prophylaxis against atopic disease: prospective follow-up study until 17 years old, Lancet. 1995; 346: 1065-1069
10. reduce riscul apariției cancerului de sân la fetițele alăptate
*Freudenheim, J. et al. (1994) Exposure to breast milk in infancy and the risk of breast cancer”. Epidemiology 5: 324-331.
11. este ușor digerabil
*The Complete Book Of Breastfeeding M.S. Eiger. MD, S. Wendkos Olds, Copyright 1972, 1987 Comstock, Inc., Workman Publishing Co., Inc.
12. are temperatură optima, este steril
13. favorizează dezvoltarea mușchilor feței, dentiției și a vorbirii
*The Complete Book Of Breastfeeding M.S. Eiger. MD, S. Wendkos Olds, Copyright 1972, 1987 Comstock, Inc., Workman Publishing Co., Inc.
*CC Romero et al. ( 2011) Breastfeeding and non-nutritive sucking patterns related to the prevalence of anterior open bite in primary dentition. J Appl Oral Sci, April 1, 2011; 19(2): 161-8
14. asigură o dezvoltare cerebrală optimă
*Horwood and Fergusson (1998) Breastfeeding and Later Cognitive and Academic Outcomes, Jan 1998 Pediatrics Vol. 101, No. 1.
15. interdependența reciprocă prin alăptare a mamei și copilului, fundamentează legătura mamă – copil
*Uvnas-Moberg and Eriksson (1996) Breastfeeding: physiological, endocrine and behavioral adaptations caused by oxytocin and local neurogenic activity in the nipple and mammary gland.: Acta Paediatrica, 1996 May, 85(5): 525-30
16. reduce tulburările emoționale și de adaptare a copilului în adolescență , dependența creată prin alăptare îl ajută mai târziu să devină o persoană independentă, este baza pentru dezvoltarea relațiilor socio – umane, primind afecțiune când e mic va ști să dăruiască dragoste ca adult
*Baumgartner, C (1984) Psychomotor and Social Development of Breast Fed and Bottle Fed babies During their First year of Life”. Acta Paediatrica Hungarica, 1984.
Pentru mamă:
1. ajută involuția uterină rapidă după naștere și previne hemoragiile postpartum
*Chua S et al ( 1994) Influence of breastfeeding and nipple stimulation on postpartum uterine activity, Br J Obstet Gynaecol 1994; 101: 804-805.
2. este protectiv împotriva cancerului de sân și ovar și a osteoporozei postmenopauzale
*Vergnaud AC et al. (2013) Adherence to the World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research guidelines and risk of death in Europe: results from the European Prospective Investigation into Nutrition and Cancer cohort study. Am J Clin Nutr. 97: 1107–20.
*Newcomb PA et al. (1994) Lactation and a reduced risk of premenopausal breast cancer. N Engl J Med. 1994;330: 81-87.
*Rosenblatt KA and Thomas DB (1993) WHO Collaborative Study of Neoplasia and Steroid Contraceptives, Int J Epidemiol. 1993;22: 192-197
*Paton LM et al (2003). Pregnancy and lactation have no long-term deleterious effect on measures of bone mineral in healthy women: a twin study. Am J Clin Nut 77: 707-14.
*Melton LJ et al. (1993) Influence of breastfeeding and other reproductive factors on bone mass later in life, Osteoporos Int, 1993; 22: 684-691.
3. duce la pierderea surplusului de grăsime câștigat în timpul sarcinii și reduce riscul obezității pe termen lung
*Dewey KG et al. (1993) Maternal weight-loss patterns during prolonged lactation. Am J Clin Nutr 1993; 58: 162-166
4. reduce incidența diabetului zaharat de tip II
*Stube A et al (2005). Duration of Lactation and Incidence of Type 2 Diabetes. JAMA 294: 2601-2610
5. reduce riscul stresului și al depresiei post-partum
*Groër MW (2005) Differences Between Exclusive Breastfeeders, Formula-Feeders, and Controls: A Study of Stress, Mood, and Endocrine Variables. Biological Research For Nursing 7: 106-117.
6. reduce incidența artritei
*Pikwer M et al. (2008) Breast-feeding, but not oral contraceptives, is associated with a reduced risk of rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis. ard.2007.084707v1
7. alăptarea este mai comodă și mai puțin obositoare, laptele de mamă nu trebuie preparat, copilul este portabil
8. are rol în împlinirea feminității și dezvoltarea instinctelor materne
9. realizează o legătură profundă cu copilul
10. economie pentru familie
*Promovarea alăptării în medicina primară”, Ministerul Sănătății – Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj – Centrul Regional pentru Promovarea Alăptării Cluj , p.6-7, 23-24.
O producție: Asociația Alăptează! Timișoara.
Află mai multe online pe https://alapteaza.wordpress.com/ și alătură-te grupului Alaptează! pe Facebook.com