valorile familiei

5 mituri ale concubinajului

Articol preluat de pe: Doxologia

Multă lume susține că așa numita „căsătorie de probă”, care de fapt este concubinaj, are o mulțime de avantaje față de sau pentru o căsătorie ulterioară. Însă cele mai multe dintre aceste avantaje sunt minciuni.

Mitul nr. 1 Dacă trăim împreună asta ne va arăta dacă ne potrivim unul cu altul

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Deloc. Este cum ai compara mere cu pere. Doar pentru că unul are un gust bun sau rău, nu înseamnă că altele vor avea același gust. Căsătoria este o propunere total diferită decât trăirea împreună. Căsătoria este clădită pe făgăduința în fața lui Dumnezeu de a rămâne fidel unul altuia. Concubinajul nu implică o asemenea făgăduință. Poți să ratezi concubinajul cu cineva cu care ai fi reușit în căsătorie. Totul depinde de felul în care oamenii se raportează la Dumnezeu pentru ajutor și iubire. A propos, rata divorțurilor cuplurilor care au trăit împreună înainte de căsătorie este mai mare decât a celor care nu.

Dacă partenerul tău nu dorește un angajament pentru întreaga viață, nu te înșela să gândești că va dori acesta angajament mai târziu. Căsătoria este o făgăduință de a sta împreună. Concubinajul pentru multe cupluri durează aproximativ 18 luni, mai mult sau mai puțin. La sfârșitul acestui an și jumătate, nu vei avea nicio idee dacă tu și partenerul  tău va fi făcut acest pas dacă ar fi fost legat de angajamentul pentru întreaga viață. Nu vei ști asta niciodată. Încercarea iubirii adevărate se duce de râpă dacă unul dintre voi va decide să facă acest pas.

Concubinajul pregătește oamenii să găsească rațiuni pentru a nu se căsători. Căsătoria, pe de altă parte, este bazată pe dragoste necondiționată și pe angajament pe întreaga viață. Nu există un examen pentru căsătorie așa cum este înaintea concubinajului. Toți suntem imperfecți și tentați să cădem în timpul acestui examen. Vorbim despre dragostea condiționată. „Te iubesc” acum, sau „te voi iubi în curând dacă vei dovedi că ești vrednic”.

Mitul nr. 2 Concubinajul ne va arăta dacă suntem compatibili sexual

Nu, nu vă va arăta. Asta ar fi adevărat dacă ați fi animale, să spunem câini. Sunteți ființe umane. Aveți amândoi suflet. Sexul între câini este doar fizic. Sexualitatea între oameni este fizică, emoțională și spirituală. Dumnezeu ne-a făcut în așa fel încât sexul înafara căsătoriei nu va produce niciodată o „împlinire spirituală”. De aceea concubinajul te lasă gol după ce a trecut plăcerea fizică. Fără o unire spirituală prin Hristos, compatibilitatea sexuală este măsurată într-un mod superficial.

Dacă nu sunteți căsătoriți și nu ați fost împreună, nu știți ce pierdeți. Este darul total: trup, suflet și spirit. Nu e de mirare că oamenii fără o astfel de unire sunt atrași deseori să continue experimentarea sexuală, pentru a-și satisface foamea pentru o unire spirituală. Foamea poate fi potolită, însă doar în căsătorie, și numai dacă amândoi soții sunt credincioși în Hristos.

Mitul nr. 3 Suntem la fel de angajați unul în fața altuia ca și un cuplu căsătorit

Nu sunteți deloc. Niciunul dintre voi nu este total angajat. Amândoi așteptați să plasați pariurile. „Amîndoi încercați cauciucul”. „Angajamentul” vostru este condițional. Nu sunteți „la bine și la greu”. În loc de asta, „o să vedem ce se întîmplă”. Oricine în această situație simte o presiune de a fi performant. Ești într-un fel de cursă de încercare în fața partenerului. Și asta nu e liniștitor.

Adânc, tu știi în inima ta că mariajul este mult mai mult decât o bucată de hârtie. Este o promisiune în fața lui Dumnezeu să iubești și să îngrijești ființa iubită până la sfârșitul vieții. Oamenii care sunt în concubinaj fac și ei o promisiune: „Promit să fac tot ce pot, să am grijă de tine foarte mult,  și să văd dacă meriți. Dacă nu merge, ei bine. Nu e ca și cum am fi căsătoriți, oricum”.

Mitul nr. 4 Prietenia noastră nu va suferi dacă ne mutăm împreună

Asta s-o crezi tu. Prietenia ta va deveni în curând tensionată și neconfortabilă. Tu ai plecat de la „perioada de curte” în țara nimănui. Nu ești căsătorit, dar nici nu mai ești în perioada de întîlniri. Ce plictisitor și nenatural. Nicio mirare că simțămintele de prietenie și cele confortabile se vor transforma  în sentimente ciudate. E un fel de „prietenie cu beneficii, însă nicidecum o prietenie necondiționată”. Este tot timpul frica de a fi dat afară din relație, dacă nu ești bun. Nicio siguranță. Nicio pace adâncă. În loc, te pomenești cu o relație străină, care se umple treptat de mânie. Deloc ingredientele unei relații sănătoase.

Mitul nr. 5 Putem să ne iubim unul pe altul tot atât de mult și fără căsătorie

Nu, nu puteți. Dumnezeu spune asta. Ar fi adevărat dacă ați fi evoluat din maimuțe. În acest caz, Biblia ar fi doar o poveste cu fantezii. Însă nu ați evoluat din maimuțe. Ați fost creați de Dumnezeu după chipul Său. El este Trei Persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Și tu ești o ființă trei în unu:  trup, suflet și duh. Maimuțele nu sunt trei în unu. Dumnezeu nu a instituit căsătoria între maimuțe. Dumnezeu nu a promis să binecuvinteze unirea între maimuțe.

Nici nu-ți dai seama cât de multă iubire poate să umple inima ta pentru ființa iubită, până nu primești iubirea lui Dumnezeu în Hristos și iei „trenul căsătoriei” pentru întreaga ta viață. Comparația între căsătorie și concubinaj este cum ai compara mere cu portocale, sau chiar cu banane, știi tu, acelea pe care le mănâncă maimuțele.

Articol scris de Dan Delzell

 

Traducerea și adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.christianpost.com



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button