dizabilităţisindrom Down

Ziua mondială a persoanelor cu Sindrom Down este pe 21 martie. În Europa 96% dintre copiii diagnosticați cu SD sunt avortați. Schizofrenie XX-XXI?

 Girl with Down syndrome

Anne de Gaule, prima fiică a generalului Charles de Gaulle și a soției sale, Yvonne, a arătat că unul dintre cei mai mari importanți și mai sobri oameni politici ai secolului al XX-lea devine prietenos, știe să cânte, să danseze și să facă pantomimă în fața ei, fiica cu sindrom Down. Înțelegând că trebuie să facă ceva nu numai pentru fiica sa, ci și pentru alții aflați în situații defavorizate, a înființat un spital privat pentru tinerele fete cu handicap. Când Anne a trecut la cele veșnice, la 20 de ani, în 1948, tatăl său a scris pe piatra mormântului „Maintenant, elle est comme les autres” – „Acum, ea este ca toți ceilalți”, un cuvânt adresat celor care nu înțeleg că omul este om indiferent de abilitățile și dizabilitățile sale.

Peste 14 ani, dragostea dintre ei îi va salva viața tatălui, când glonțul care i-ar fi fost fatal în încercarea de asasinat din 22 august 1962 s-a oprit în rama fotografiei cu Anne pe care o purta totdeauna la pieptul său.

În 1980, media de vârstă a persoanelor cu sindrom Down era de 25 de ani. În prezent, ea este de 50 de ani

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Între timp:

Pablo Pineda, actor spaniol, a fost prima persoana cu sindrom Down care a obținut o diplomă universitară. Oferă prezentări despre integrare socială și depășirea barierelor false pentru fundația Adecco din Spania.

Pascal Duquenne a câștigat premiul pentru cel mai bun actor la Cannes în 1996, pentru rolul din filmul A opta zi, despre prietenia dintre un bărbat cu 46 de cromozomi și un altul, interpretat de el, cu 47 de cromozomi.

Angela Armenta & Antoinette Mendoza, două prietene, ambele cu sindrom Down, membre ale asociației ARC – Activities, Recreation & Care, pentru persoane cu dizabilități, au participat la Maratonul din Los Angeles, în 2012, pentru a strânge fonduri pentru fundație. Sloganul lor a fost „Împreună putem”.

Karen Gaffney, înotătoare medaliată la Jocurile Olimpice ale persoanelor cu dizabilități, a fost prima persoană cu sindrom Down care a primit un doctorat onorific de la Universitatea din Portland, pentru munca ei destinată atragerii interesului public asupra abilităților persoanelor cu SD prin fundația care îi poartă numele.

În România, la TVR Cluj,  Raluca Avram, Mihai Arsenie și Bogdan Cristea, cu vârste cuprinse între 26 și 32 de ani, toți cu sindrom Down, realizează emisiunea „Fără prejudecăți”. Sunt primii reporteri cu sindrom Down din lume, ca echipă, primul reporter individual fiind Fernanda Honorato, de la TV Brasil.

De ce sunt avortați circa 90% dintre copiii diagnosticați cu SD în Statele Unite și circa 96% dintre ei în Europa?

Din frica de viitor și dorința de confort a părinților, din oprobriul public asupra lor și asupra copiilor lor.

Părinții care au copii cu sindrom Down mărturisesc că aceștia sunt printre cele mai iubitoare persoane din lume, capabile să dăruiască și să primească afecțiune mai mult decât majoritatea celor din jurul lor. De multe ori, ei sunt izvorul bucuriei familiei.

Conform unui studiu realizat pe 3.000 de familii ce au membri cu sindrom Down:

– peste 99% dintre cei cu sindrom Down sunt mulțumiți de ei înșiși, de viața lor și de ceea ce sunt

– peste 90% din părinți spun că le place copilul lor cu sindromul Down

– 88% dintre frații și surorile persoanelor cu sindrom Down spun că sunt oameni mai buni datorită acestora

Toți oamenii, indiferent de dizabilități, au dreptul să trăiască și să se bucure de viață. Și ei poartă chipul lui Dumnezeu în ei. Și există familii care îi doresc în mijlocul lor, atunci când părinții naturali consideră că nu pot să îi crească.

Prezența între noi a celor circa 10% dintre copii diagnosticați cu sindrom Down în perioada intrauterină arată cât de arbitrară și nedreaptă este decizia de a-i avorta pe ceilalți 90%. În secolele XX și XXI, celebrarea Zilei Mondiale a Persoanelor cu Sindrom Down și avortarea a 90% dintre copiii cu SD, alături de propuneri de legiferarea uciderii după naștere a copiilor cu SD arată că civilizația mai are pași de făcut înspre bine. Să îi facem!

De la lansarea lui acum un an și până în prezent, stiripentruviata.ro a publicat mai mult de 1.200 de articole dintre care multe au vorbit despre dreptul la viață pe care ar trebui să îl aibă persoanele cu sindrom Down sau cu alte dizabilități, despre familii care au adoptat unul sau chiar mai mulți copii cu dizabilități, despre bucuria și binecuvântare pe care astfel de copii le aduc în familiile lor, care au multe de învățat de la ei.

Pentru ca stiripentruviata.ro să își poată continua activitatea avem nevoie de ajutor financiar.

Dacă ceea ce încercăm să facem vi se pare folositor, vă rugăm să ne sprijiniți.

Campania de iarnă 2014 de finanțare a stiripentruviata.ro se desfășoară între 26 noiembrie și 6 decembrie.

Donațiile se pot face în conturile:

Asociația Pro Valori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246- EUR

Iată câteva dintre cele mai vizionate articolele publicate pe saitul nostru, având ca tematică persoanele cu dizabilități:

  O familie „absolut obișnuită”, cu 20 de copii… și încă mai e loc!



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button