Marxism cultural

Zeci de tineri se pun scut în jurul statuii unui misionar catolic pe care activiștii Antifa voiau să o dărâme

de Redacția Stiripentruviata.ro

Un grup de tineri au înconjurat statuia unui misionar catolic din Ventura, California, făcând scut uman în jurul ei, informează Life Site News. Statuia îl reprezintă pe misionarul spaniol Junipero Serra, canonizat în 2015 de Biserica Catolică.

Aproximativ 200 de manifestanți s-au adunat la statuie sâmbăta trecută, după prânz, afișând lozinci precum: „Black Lives Matter” („Viețile celor de culoare contează”), „Nu e sfânt deloc” sau „Părintele genocidului”. Ei acuzau misionarul că a contribuit la exploatarea și abuzarea nativilor din California.

Un comunicat ulterior al Conferinței Episcopilor Catolici din California afirmă că acuzațiile activiștilor sunt nefondate. Misionarul a făcut sacrificii enorme pentru a apăra populația indigenă de abuzurile soldaților spanioli.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Unii vorbitori la protestul din Ventura au cerut îndepărtarea pașnică și prin mijloace legale a statuii, dar niște instigatori strigau: „Dărâmați-o! Spargeți-o!” Și chiar aduseseră cu ei instrumentele necesare pentru a face aceasta, după cum se vede în niște filmări.

Până să ajungă să dărâme statuia, anarhiștii s-au văzut nevoiți să se confrunte cu câteva zeci de tineri ca și ei, care o înconjurau liniștiți, rugându-se și ținând pancarte cu „Salvați statuia Sf. Serra”. Tinerii, majoritatea studenți, nu s-au lăsat impresionați de insulte și provocări.

La un moment dat, protestatarii au încercat un asalt asupra „obiectivului”, relatează cotidianul California Catholic Daily, dar tinerele „gărzi de corp” au strâns rândurile în jurul statuii, neintimidate de liderul atacului, care ținea în mână o rangă, gesticulând amenințător cu ea. Unul dintre apărătorii statuii i-a prins ranga și l-a blocat. Între timp, un student a alergat la un echipaj de poliție și mai multe mașini au apărut în zonă, calmând situația.

Din păcate, poliția a fost foarte puțin implicată pe parcursul acestui episod, dar suficient cât să nu se întâmple răniri sau încăierări.

Câțiva tineri au rămas să păzească statuia până în jurul orei patru, îndurând batjocuri și amenințări din partea taberei adverse.

Victoria lor este poate doar una de etapă, dar este o importantă confruntare simbolică pe care au câștigat-o: în primul rând una cu propria inerție și teamă.

În aceeași zi, activiștii Antifa din Los Angeles au reușit să dărâme statuia lui Junipero Serra din Los Angeles. Altă statuie a acestuia fusese distrusă și la San Francisco.


Activiștii vandali din California s-au mobilizat pe rețelele de socializare în contextul unui val de vandalisme care mătură statele americane. Protestatarii cer abolirea poliției și a „dominației omului alb” după ce un infractor de culoare din SUA a murit în custodia poliției.

Protestele au fost însoțite de incendieri și furturi, precum și de distrugerea statuilor unor personalități istorice acuzate că ar fi contribuit la „dominația omului alb” în America: Cristofor Columb, George Washington și chiar Miguel de Cervantes, care a fost el însuși sclav în Alger timp de cinci ani.

În realitate, în timpul actualei Administrații se înregistrează cea mai spectaculoasă reducere a șomajului în rândul populației de culoare.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button