eutanasie

Zece deținuți belgieni vor să fie uciși – Eutanasia este singurul răspuns la condițiile precare de detenție?

Euthanasie1

28 Octombrie 2013, Belgia (Bruxelles)

Zece deținuți belgieni au solicitat euthanasia. Unul chiar va beneficia de aceasta. Un senator belgian și un jurnalist se întreabă: „Nu s-a abolit în 1996 pedeapsa cu moartea?”

Judecătorii i-au garantat deținutului Frank „eliberarea” prin eutanasie. Cu toate acestea, Frank nu îndeplinește condițiile stabilite de legea belgiană privind euthanasierea. El nu se află nici în „stadiul  final al unei boli incurabile”, nici nu suferă de „dureri insuportabile”. Totuși, de când  a intrat în vigoare legea euthanasiei în Belgia, o zonă gri care este în continuă creștere a luat naștere. Medicii, judecătorii, autoritățile oferă  acestei legi un cadru din ce în ce mai „generos”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Deși în anul 2002 euthanasia se practica în condiții foarte strict definite, uciderea legalizată capătă progresiv și de multă vreme o amploare necontrolată.

Moartea belgiană

Un total de zece deținuți belgieni au solicitat euthanasia pentru eliberarea de supliciul închisorii. Acest lucru a fost prezentat în cadrul emisiunii „Panorama” a unei televiziuni belgiane, la data de 20 octombrie, într-un reportaj cu privire la euthanasia care se practică în penitenciarele din Belgia.

Aprobarea morții

Până în prezent doar unui singur deținut belgian i s-a acordat dreptul la euthanasie, declară medicul Francis Van Mol, directorul general al Serviciului de Sănătate pentru Penitenciarele din Belgia.  Deținutul se numește Frank V.D.B.  În 2012 el a solicitat euthanasia și i-a fost acordată. Cu toate acestea, încă nu a primit injecția letală. Jurnalistul Dirk Leestmans l-a intervievat pe Frank pentru emisiunea „Panorama”. Frank a declarat că nu dorește să fie eliberat din închisoare pentru că se consideră el însuși „periculos”, în timp ce în închisoare suferă „insuportabil” din pricina privării de libertate.

Evadarea din închisoare

Același motiv l-au invocat alți nouă deținuți, care, de asemenea, au solicitat „eliberarea” prin moarte. Acest lucru a fost dat publicității de către senatorul belgian Louis Ide, care a declarat că în închisorile belgiene deținuții preferă moartea în locul detenției. Conform declarațiilor sale, condițiile în închisori sunt „de nesuportat”, nu viața acestor deținuți.  Spațiile supraaglomerate și inadecvate, lipsa posibilității de a munci și a unei perspective de viitor, acestea sunt motivele pentru care deținuții preferă moartea în locul „iadului” acestui sistem de detenție care și-a pierdut orientarea, este de părere senatorul.” „Cine ar putea îndura vreodată să petreacă 23 de ore pe zi  într-o celulă de mai puțin de doi metri pătrați, atât cât îi revin unui deținut”, întreabă retoric senatorul Ide. „Cererea de euthanasie se face evident din disperare.”

Întrebări legitime

Chiar și jurnalistul Leestmans pune la finalul reportajului său  întrebarea dacă cererile de euthanasiere ale deținuților nu sunt cumva cauzate de condițiile de viață intolerabile din închisorile belgiene: „Frank cere să fie ucis pentru că  este bolnav  sau din cauza condițiilor improprii din penitenciar? Nu există nicio altă modalitate de a alina suferința lui Frank, decât să fie ucis? Nu a fost în 1996 abolită în Belgia pedeapsa cu moartea?”

Nu sunt bolnavi în fază terminală

Printre ceilalți nouă deținuți care au solicitat euthanasia, nici unul nu se află în etapa finală a unei boli și mai exact, nimeni nu era cu adevărat bolnav. Moartea, ca singură perspectivă a unui deținut într-o țară civilizată? Sau se urmărește, oare, ca prin intermediul euthanasiei să se elibereze locuri de detenție pentru noii încarcerați? Euthanasia, ca parte a măsurilor de austeritate ale statului ?

„Recent,  legea se aplică, de asemenea, persoanelor sănătoase, dar care consideră  suferința ´insuportabila`”, spune Leestmans în reportajul său.

Așa cum prezintă numeroase studii și raportaje mass-media, legea belgiană de euthanasiere este abuzată într-un mod uimitor. Și asta în toate direcțiile.

 

Sursă: katholisches.info

Traducere: Elena Jurcă

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button