Violenţa şi pilula contraceptivă

violenta

Publicat pe 21 august 2012 de dr.Angela Lanfranchi, New feminism

„S-a constatat că folosirea contraceptivelor orale duce la modificarea preferinţelor generale ale femeilor în ceea ce priveşte bărbaţii, în sensul în care preferinţele femeilor care folosesc contraceptive orale se îndreaptă către bărbaţi cu care au similarităţi genetice la nivelul locilor complexului major de histocompatibilitate (MHC).”

Invocarea unei relaţii de cauzalitate între pilulă  (termen generic pentru contraceptivele orale) şi uciderea cu violenţă a femeilor de către proprii parteneri de viaţă va stârni, în mod cert, suspiciuni şi proteste vehemente. De aceea, în sprijinul acestei afirmaţii, articolul de faţă conţine trimiteri la surse medicale. Literatura ştiinţifică abundă în dovezi care susţin ideea că pilulele contraceptive intervin în alegerea liberă a partenerului, femeile care le utilizează fiind mai expuse riscului de a muri de o moarte violentă. Informaţi-vă! Este trist, dar adevărat.’

Conform unui articol publicat în 1992 în  Journal of Trauma, cauza cea mai frecventă a leziunilor neletale suferite de femei este reprezentată de violenţa exercitată asupra acestora de partenerul de viaţă. Mai grav, în Statele Unite, la originea a o treime din crimele ale căror victime sunt femei stă tot violenţa comisă de partenerul de viaţă.

Se ştie încă din anii 1980 că a doua cauză principală de deces în cazul femeilor care folosesc pilule contraceptive este reprezentată de violenţă şi accidente. Conform studiului Hannaford publicat în 2010 în British Medical Journal, femeile care folosesc contraceptive orale sunt expuse unui risc mai mare de moarte violentă comparativ cu femeile care nu iau pilule contraceptive. De asemenea, conform aceluiaşi studiu, cu cât creşte perioada de utilizare a pilulei, cu atât creşte riscul de moarte violentă.

Deşi autorii studiului nu au putut explica aceste constatări, dr. Craig Roberts de la Universitatea din Liverpool făcea referire, într-o scrisoare transmisă redacţiei şi publicată pe 13 martie 2013, la cauza acestor rezultate îngrijorătoare. Autorul scrisorii menţiona: „Cred că noile descoperiri legate de alegerea partenerului ne pot ajuta să înţelegem acest fenomen”, menţionând că există dovezi că folosirea contraceptivelor orale duce la modificarea preferinţelor generale ale femeilor în ceea ce priveşte bărbaţii, în sensul în care preferinţele femeilor care folosesc contraceptive orale se îndreaptă către bărbaţi cu care au similarităţi genetice la nivelul locilor complexului major de histocompatibilitate (MHC). Cu alte cuvinte, aceste femei preferă bărbaţi care sunt foarte asemănători cu ele din punct de vedere genetic.  Este vorba de aceleaşi gene care sunt testate pentru a vedea dacă există un nivel suficient de similitudine genetică între un potenţial donator şi beneficiar, în cazul pacienţilor care necesită un transplant. Astfel, femeile care utilizează contraceptive orale îşi aleg drept parteneri bărbaţi care, din punct de vedere genetic, le-ar putea fi rude foarte apropiate.

În urma studiilor efectuate pe cupluri formate din persoane foarte asemănătoare sub aspectul MHC, s-a constatat că femeile resping avansurile sexuale ale partenerului mai des comparativ cu cuplurile diferite din punct de vedere al MHC. Un alt aspect caracteristic cuplurilor în care partenerii prezintă mari asemănări la nivelul MHC este că femeile sunt mai puţin receptive sexual faţă de parteneri, comparativ cu femeile din cuplurile diferite din punct de vedere al MHC, având tendinţa de a avea mai mulţi „parteneri în afara cuplului”. Altfel spus, raporturile sexuale sunt mai rare, libidoul este mai scăzut şi predispoziţia către infidelitate sau adulter este mai mare. Sex mai puţin, de calitate mai proastă şi infidelitate, acestea sunt ingredientele unei relaţii disfuncţionale şi generatoare de conflicte, care se poate îndrepta mai repede către violenţă şi chiar moarte. În acest context, nu este deloc surprinzător faptul că principala cauză de deces în cazul femeilor însărcinate este reprezentată de crimele violente.

Un alt element de stres în cazul cuplurilor similare din punct de vedere al MHC este că partenerii sunt mai puţin fertili, iar copiii au probleme mai mari de sănătate, aşa cum se întâmplă în cazul comunităţilor în care rudele apropiate se căsătoresc între ele. La acestea se adaugă tratamentele de fertilitate îndelungate şi costisitoare şi îngrijirea unui copil bolnav, care pun şi o presiune şi mai mare asupra relaţiei de cuplu.

În plus, alte studii au arătat că bărbaţii găsesc mai atractive femeile care nu folosesc pilule contraceptive. În momentul în care bărbaţilor care au participat la aceste studii li s-a cerut să evalueze atractivitatea unei femei dintr-o imagine în timp ce erau expuşi mirosului provenind de la femei aflate în perioada în care luau/nu luau pilule contraceptive (mirosul fiind generat de apărătoare de mâini purtate de femeile respective, puse în vase de sticlă deschise, amplasate în apropierea participanţilor la studiu), aceştia au găsit în mod constant mai atractive femeile în perioada în care nu luau pilule contraceptive. Acest lucru poate reprezenta o explicaţie pentru faptul că femeile tinere simt nevoia să se îmbrace din ce în ce mai provocator. O rezidentă arăta că acum îşi explică afirmaţia „Am început să iau pilule în momentul în care mi-am început viaţa sexuală. Acum iau pilule şi nu mai am viaţă sexuală.”

Conform Centrului de control al îmbolnăvirilor, 82% din femeile din Statele Unite folosesc sau au folosit contraceptive orale. Acest lucru reprezintă o problemă uriaşă. Poate că utilizarea contraceptivelor orale ar trebui revizuită.

____________________________

Kellermann AL, Mercy JA (1992) Men, women and murder: gender-specific differences in rates of fatal violence and victimization. Journal of Trauma 33: 1-5.

Ramcharan S et al J Reprod Med. 1980 Dec;25(6 Suppl):345-72 The Walnut Creek Contraceptive Drug Study. A prospective study of the side effects of oral contraceptives. Volume III, an interim report: A comparison of disease occurrence leading to hospitalization or death in users and nonusers of oral contraceptives.

Hannaford PC, Iversen L, Macfarlane TV, Elliott AM, AngusV, Lee AJ. 2010. Mortality among contraceptive pill users:cohort evidence from Royal College of General Practitioners’ Oral Contraception Study. British Medical Journal 340: c927

Roberts, S Craig, BMJ March 13, 2010 Rapid Responses available at: www.bmj.com/content/340/bmj.c927?page=1&tab=responses

Roberts SC, Gosling LM, Carter V & Petrie M (2008) MHC-correlated odour preferences in humans and the use of oralcontraceptives. Proceedings of the Royal Society B 275:2715-2722.

Alvergne A, Lummaa V (2010) Does the contraceptive pill alter mate choice in humans? Trends in Ecology & Evolution25: 171-179.

Garver-Apgar CE, Gangestad SW, Thornhill R, Miller RD & OlpJJ (2006) Major histocompatibility complex alleles, sexual responsivity, and unfaithfulness in romantic couples. Psychological Science 17: 830-835.

Havlicek J, Roberts SC (2009) The MHC and human matechoice: a review. Psychoneuroendocrinology 34: 497-512.

Kyriacou DM, Anglin D, Taliaferro E, Stone S, Tubb T,Linden JA, Muelleman R, Barton E, Kraus JF (1999) Risk factors for injury to women from domestic violence. New
England Journal of Medicine 341: 1892-1898.

Traducere: Aurora Conrad

foto: http://www.freedigitalphotos.net

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

În măsura posibilităților dumneavoastră, vă rugăm să sprijiniți financiar acest sait.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , ,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.