educaţie sexualăhomosexualitateteoria genului

Discurs plin de ură în Parlamentul UE al doamnei Estrela în urma respingerii controvesatului ei raport

de J.C. von Krempach,12 decembrie 2013

Atunci când, imediat după votul în care controversatul ei raport a fost respins în sesiunea plenară a Parlamentului European din această marți, europarlamentarei Edite Estrela i s-a permis să ia cuvântul, în speranța că aceasta va accepta înfrângerea cu demnitate, cum o fac de obicei oamenii în astfel de situații, mulțumind acelora care au votat în favoarea proiectului ei și sensibilizându-i pe aceia care n-au făcut-o. Ar fi putut să spună, de exemplu, că data viitoare când i se va cere să elaboreze un text pe tema sănătății sexuale și reproductive va încerca să înainteze o formulare care să beneficieze de un sprijin larg.

În schimb, am fost martorii unei pierderi totale a auto-controlului – o scenă urâtă pentru care nu există precendent în toată istoria Parlamentului European.

Într-o scurt discurs îmbibat cu ură și frustrare, doamna Estrela i-a acuzat de abuz pe toți aceia care au îndrăznit să voteze împotriva proiectului său. La acel moment, îmi era chiar milă de ea – totuși a fost momentul în care i-a căzut masca: acest gen de discurs plin de ură este specific acelora care nu au un argument rezonabil pentru a-și apăra poziția și care, prin urmare, nu au altă soluție decât să îi atace pe cei a căror poziții nu le agreează din motive personale. Iată cuvintele ei:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Deplâng faptul că din cauza câtorva voturi, ipocrizia și obscurantismul au prevalat asupra drepturilor legale ale femeilor.

Aceste cuvinte au provocat proteste, însă ea a continuat:

Puteți să strigați cât doriți, eu nu o să tac. Nu mi-e frică de voi. Știu că am dreptate. Deplâng faptul că în anul 2013 Parlamentul trebuie să adopte o poziție mai conservatoare decât cea pe care o avea în anul 2002, când a adoptat un alt raport pe această temă. Deplâng faptul că cele mai extremiste și fundamentaliste mișcări au trebuit să prevaleze asupra voinței membrilor…. Domnule Președinte, voi cere ca numele meu să fie retras din cadrul rezoluției aprobate.

Doamna Estrela și-a încheiat intervenția numind drept rușinos rezultatul unui vot democratic:

…Sunt sigură că în viitoarele alegeri din 2014, votanții europeni nu vor ezita să își amintească de acest vot rușinos.

Puteți găsi un video cu deraierea verbală a doamnei Estrela și răspunsul dat de europarlamentarul conservator Nuno Melo, aici (în original și în limba engleză).

Cu toate că izbucnirea doamnei Estrela este rușinoasă, are și o tentă revelatoare. Ea ilustrează nu doar atitudinea personală a doamnei Estrela, dar în sens mai general atitudinea și strategia acelora care promovează agenda în favoarea avortului/homosexualității în politică și mass media. Următoarele aspecte sunt de remarcat, în mod particular:

În primul rând, lipsa totală de argumente. Cei care îndrăznesc să-și exprime o opinie diferită sunt defăimați drept „obscurantiști”, „fundamentaliști”, „ipocriți”, sau orice alte denumiri la care te poți gândi. Bineînțeles, nu se explică niciodată de ce a afirma faptul că UE nu ar trebui să facă exces de putere este ceva „ipocrit” sau „obscurantist”. Argumentul rațional este terenul de joc în care doamna Estrela și cei de-o seamă cu dânsa au șansa de-a ieși victorioși.

În al doilea rând, disprețul pentru democrație: Proiectul doamnei Estrela a fost respins de o majoritate a deputaților europeni – dar asta nu contează, această majoritate este numită „extremiști”, în timp ce minoritatea înfrântă, în opinia doamnei Estrela, ar trebui clasificată drept „masa” societății. În mod straniu, doamna Estrela pare să nu aibă nicio problemă cu faptul că această „masă” cuprinde nu doar comuniști îndârjiți (inclusiv succesorii fostelor Partide de Stat din blocul sovietic, precum reprezentanții mișcării germane „Die Linke”, mișcarea cehă „KSCM”, etc.), dar și figuri controversate precum Daniel Cohn-Bendit, care nu cu foarte mult timp în urmă a câștigat notorietate fiind un susținător pe față al legalizării practicilor sexuale pedofile…

În al treilea rând, politizarea discursului, ceea ce duce la minimizarea lui. Pozițiile sunt fie „progresive”, fie „conservatoare”, dar doamna Estrela nu pare să ia în considerare și faptul că acestea ar putea fi corecte sau greșite. Trebuie ca cineva să voteze un raport care subminează drepturile părintești și libertatea de conștiință, doar pentru că este caracterizat drept „progresiv”?

În al patrulea rând, atacurile extrem de grave și în același același timp nefondate împotriva procedurii democratice care a fost urmată: doamna Estrela sugerează că „cele mai extremiste mișcări” au „prevalat asupra voinței membrilor (din Parlament)” – dar nu a fost voința membrilor exprimată prin voturile formulate? Dacă a fost vreo neregulă, care a fost aceea? Și sub ce criteriu poate fi votul exprimat numit „rușinos”?

În al cincilea și ultimul rând, aceasta impresionantă combinație de agresivitate și prefăcătorie: doamna Estrela folosește mai întâi cuvinte provocatoare și complet inadecvate, iar când acest lucru dă naștere la proteste, ea începe imediat să joace rolul de „victimă a intimidării”. Această atitudine a fost timp de mulți ani strategia lobby-ului LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, travestiți), dar luând în calcul succesul său în acel context, acum pare a fi strategia aleasă pe care politica de stânga o va folosi cu orice ocazie.

Este regretabil faptul că acest comportament inadecvat al doamnei Estrela a fost aplaudat de către alți membri ai grupului său politic, iar președintele grupului, domnul Swoboda, a ratat ocazia de a o atenționa. Politica este, de asemenea, o chestiune de stil, iar lipsa de educație a doamnei Estrela o descalifică atât pe ea, cât și pe întregul său grup politic. Dacă aș fi fost în locul doamnei Estrela, speranța mea nu ar fi fost ca votanții europeni să își amintească de această scenă rușinoasă ci, mai degrabă, să o uite.

Dar, în lipsa oricărui argument, în scurtul discurs al doamnei Estrela, permiteți-mi să explic rapid ce înseamnă cu adevărat ipocrizia.

Ipocriții sunt acei oameni care se descriu drept persoane în favoarea alegerii, dar care doresc să submineze dreptul altor oameni de a acționa conform conștiinței lor.

Ipocriții sunt acei oameni care se folosesc de un raport legat de drepturile umane pentru a  submina dreptul la viață al copilului nenăscut, astfel lipsindu-i de orice protecție juridică pe cei mai slabi și mai vulnerabili membri ai societății.

Ipocriții sunt acei oameni care spun că doresc să contribuie la sănătatea sexuală, pe când în realitate aceștia doresc să le inoculeze copiilor exact genul de atitudine sexuală care favorizează cel mai mult răspândirea SIDA și a altor boli cu transmitere sexuală.

Ipocriții sunt acei oameni care spun că doresc să susțina „educația sexuală”, pe când în realitate ei doresc să reducă acest gen de educație la informații tehnice despre prezervative și avort, îndepărtând cu cinism toate aspectele morale ale sexualității.

Ipocriții sunt acei oameni care par să se ghideze după regulile democrației, atâta timp cât par să câștige, dar care, cu ocazia unui vot pierdut, numesc rezultatul o „rușine” și clasifică majoritatea parlamentarilor drept „extremiști”.

Ipocriții sunt acei oameni care utilizează minciuni deliberate pentru a avansa agenda lor politică.

Ipocriții, cu alte cuvinte, sunt… ca Edite Estrela.

Și cu asta, vă promit că voi înceta să mai scriu despre dezonorantul Raport Estrela. Mai sunt și alte subiecte de abordat.

Sursă: Turtle Bay and Beyond

Traducere de Andreea Dancu


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Articole relaționate

Back to top button