opinii

Despre întrebarea de pe buletinul de vot. Nu este nicio șmecherie. Hai la vot!

de Cristina Popescu, Facebook

În Legea nr. 3/2000 privind desfășurarea în general a referendumurilor (legea cadru), la capitolul Referendumul pentru revizuirea Constituției, găsim articolul 7, care spune așa:

Cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot:

„Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”

Prin urmare, în întrebarea pe care ați auzit-o în presă că se va găsi pe buletinul de vot nu e nimic periculos, nu e nicio șmecherie sau scamatorie.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Este formularea standard impusă de lege pentru întrebarea ce se pune la o revizuire constituțională și e prevăzută ca atare de lege.

Gândiți-vă că există uneori revizuiri a câte 50 de articole (ca în 2003) sau adoptarea unor Constituții noi cu 120 de articole, doar nu o să ne pună pe buletinul de vot despre fiecare textuleț și alineat în parte câte o întrebare; faptul că de data asta doar un articol e supus revizuirii nu schimbă principiul și formula standard.

Legea de revizuire a Constituției este publică, știm ce conține sau putem afla oricând, e la un click distanță, avem Monitorul Oficial în forma electronică (de data este despre înlocuirea termenului „soți” cu expresia „un bărbat și o femeie” în privința căsătoriei, în cadrul art. 48 alin. 1), punem DA, dacă suntem de acord cu ea, sau NU, dacă nu suntem de acord.

Asta este tot.

Acum hai la vot.

Citește mai multe opinii de Cristina Popescu


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button