viaţa de familie

De ce bărbații nu ascultă?

asculta

de Matt Walsh

Nu doream să răspund acestei provocări pentru că nu vreau să las impresia că mă consider un expert al căsătoriei. Nu sunt expert în acest domeniu și sunt convins de acest fapt. Totuși, mi-a venit un gând care poate fi folositor băiatului care mi-a trimis acest email:

Matt,

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Știu că tu accepți observații pe blog și am o temă pentru acestea: căsătoria. Sunt cu câțiva ani mai tânăr decât tine și ar putea să pară ciudat să-ți cer sfatul. Mă căsătoresc în trei săptămâni. Știu că tu ești însurat și ai și copii. Mă îndoiesc că o să citești vreodată acest mesaj dar am o simplă întrebare: ai vreun sfat pentru cineva care urmează să facă pasul hotărâtor? Scrii foarte mult despre copii tăi, dar nu am citit foarte mult despre cum e să fii căsătorit. La ce să mă aștept? Ce ar trebui să cunosc înainte să mă căsătoresc? Mă gândeam că acest aspect ar putea fi pentru tine interesant de abordat.

John.


John,

Sunt căsătorit doar de doi ani. Sunt departe de a fi un veteran sau expert. Încă trec prin aceasta junglă și sunt doar cu câțiva pași înaintea ta.

Așa că îți dau acest sfat cu modestie și îți recomand să nu îl consideri că fiind adevărat sau corect. Sunt sigur că ai putea să vorbești cu o persoană mai vârstnică și mai înțeleaptă care ar putea să scrie 100 de capitole despre înțelepciunea căsătoriei. Din partea mea, îți voi prezenta doar un lucru de luat în considerare. De fapt, este doar un cuvânt:

Ascultă.

Este cel mai banal sfat pe care ți-l pot da și îmi doresc să-ți fi oferit ceva mai creativ sau mai captivant.

Îmi doresc să-ți pot spune că cea mai importantă abilitate pentru un bărbat însurat este să știe karate sau să aibă o sabie pentru a-și apăra mireasa împotriva vikingilor și dragonilor, ceea ce ar putea fi foarte cool. Dar sunt căsătorit de doi ani și, din păcate, această situație încă nu a apărut. (Deși sunt pregătit foarte bine pentru ea!).

Dar era necesar să asculți. Foarte mult!

Serios, amice: mult!

Ca bărbat însurat, abilitatea esențială pe care trebuie să o dezvolți este să asculți. Crede-mă! Vrei să o faci fericită? Ascult-o!

Când spun “să o asculți” nu mă refer la faptul „să fii supus”, „să fii de acord” sau „să îndeplinești ordinele ca un cățeluș speriat”. Mă refer „să încerci să o înțelegi, să te implici, să ai grijă de ea, să o însoțești, să gândești cu calm”. Primul lucru de care se plâng femeile în ceea ce privește relația cu soții este că noi nu ascultăm…și au dreptate. Nu facem acest lucru. Cel puțin nu cât s-ar aștepta ele. Nu este ceva obișnuit pentru majoritatea bărbaților.

Această situație vă fi dificilă pentru soția ta, întrucât femeile au un talent incredibil de a asculta. Soția mea poate să alăpteze gemenii în timp ce aspiră covorul, pregătește cina, face acrobații, cumpără online cadouri de Crăciun și, pe deasupra, ascultă și înțelege tot ceea ce îi spui. Este fascinant! Între timp, eu îmi unesc mintea, corpul și sufletul într-un mod deplin și profund pentru o singură activitate sau conversație la orice moment dat. Cu alte cuvinte, mai bine aștepți până termin să-mi leg șireturile înainte să-mi spui ceva important.

Fiecare lucru la momentul lui, amice! Fiecare lucru, pe rând!

De fapt, soției mele îi place un joc despre care nu-mi spune niciodată când îl jucăm și din acest motiv mereu câștigă. Jocul se desfășoară în felul următor: ea intră în cameră în timp ce eu sunt distras de televizor sau calculator, de o carte, de mâncare, visele din timpul zilei sau de o veveriță din verandă. În momentul următor începe un șir rapid de informații verbale, instrucțiuni, planuri, sentimente, emoții, speranțe, vise, povești, fabule, poezii, haiku-uri (gen de poezie tradițional japoneză), ghicitori și liste cu probleme de rezolvat. După 27 de minute, ea se va opri brusc și mă va întreba dacă o ascult. ‘Te ascult? Desigur, draga mea. Continuă”.

Și apoi vine întrebarea uzuală: „Atunci, ce spuneam?”

Am încercat numeroase strategii în soluționarea întrebării respective.

Am încercat să repet câteva cuvinte și fraze pe care le-am auzit pe parcurs dar ea va intra în detalii, lucru care nu este punctul meu forte. Am încercat să ghicesc: ‘Vorbeai despre …lucrul….despre care…și altele….sau despre ceva…’. Dar nu poate fi păcălită. De asemenea, am încercat să îi fac complimente: ‘Cum să fiu atent la ceea ce spui când sunt orbit de frumusețea ta, floricica mea frumoasă?’ De obicei, niciun succes și cu această metodă.

Într-un final trebuie să-mi recunosc înfrângerea. Sunt rușinat complet!

Ulterior, am încercat să o înfrâng cu propriul joc. Când este foarte ocupată, intervin și încep o ‘dizertație’ de lungă durată despre job-ul meu, evenimentele recente, afacerile internaționale și filozofie. În final, observând expresia oarecum pierdută de pe fața ei, am întrebat-o dacă m-a ascultat. Desigur, afirmația ei m-a determinat să îi folosesc propria armă: „Sigur? Ei bine, ce spuneam?!”

Și aici se regăsește diferența dintre bărbați și femei: ea nu se va mulțumi cu repetarea celor spuse, adăugând însă și opinii proprii sau concluzii rezultate din analizarea informațiilor auzite. Ea nu va repeta doar ce am spus, ci va repeta și lucruri pe care le-am gândit dar nu le-am spus. Îmi spune ce crede despre comentariile mele, îmi oferă părerea personală și apoi îmi pune întrebări despre fiecare temă dezbătută în parte.

Ridicol. Cum face toate acestea?

Probabil prin intermediul vrăjitoriei sau chiar ascultă. Ea ascultă cu atenție. Femeile au tendința să asculte chiar dacă aparențele înșeală.

Ca bărbați nu vom fi niciodată destul de buni dar putem îmbunătăți cu siguranță acest aspect.

Nu este vina noastră că nu avem talentul de a fi buni ascultători. Suntem vinovați dacă nu vom face o încercare serioasă de a dezvolta această abilitate de dragul căsătoriei noastre, dar nu este vina noastră dacă ne-am căsătorit neavând capacitate de ascultare dezvoltată. Când bărbații sunt înconjurați de persoane de același sex, ascultarea nu cere multă energie sau efort. De fapt, putem petrece cu prietenii noștri un timp îndelungat fără să spunem ceva. Și dacă comunicăm, obișnuim să discutăm despre teme ușor de identificat. Din punct de vedere statistic, aproape fiecare conversație de prietenie între bărbați constă în:

Schimb de informații folositoare.

Discuții despre teme cu interes comun (sport, forță musculară, etc).

Glume.

Argumentări privind politica.

Amuzamentul pe seama altui amic din grup.

Aceste schimburi rareori implică sentimente, insinuări sau emoții. Participanții discuțiilor vorbesc despre ce doresc și detaliile care nu sunt legate direct de subiectul conversației vor fi lăsate pe dinafară. Conversația cu un bărbat – sau conversația bărbatului, așa cum o numesc eu, este aproape întotdeauna liniară. Noi atingem punctul A, urmat de punctul B și apoi punctul C. Sfârșit. În cazul în care un răspuns este necesar, acesta va fi eliberat. Răspunsul altor bărbați din vecinătate ar putea fi sub forma unei simple afirmări, precum cineva tocmai a spus ceva ( exemplu: „Serios? Cool.”) sau ar putea fi o replică mai detaliată în cazul în care aceasta este justificată. Aceste situații apar rareori și sunt foarte puțin intuite în conversația bărbatului. Toți participanții la discuție își expun gândurile pe care le consideră relevante temei de discuție și doar atât. „Bine, reclamele s-au terminat, hai să ne uităm la meci.”

Creștem în acest fel și ne obișnuim să comunicăm în această manieră până când ne căsătorim. Acum, dintr-o dată, ne petrecem viața cu o creatură ciudată, frumoasă și misterioasă numită femeie. Și, contrar insistenței profesorilor care studiază genul feminin sau masculin, începem să realizăm că în general, bărbații și femeile sunt foarte diferiți. Aceste diferențe sunt minunate și dătătoare de viață dar, de asemenea, pot cauza probleme dacă nu le acceptăm și nu le înțelegem.

Una dintre diferențele principale este modul în care comunicăm. Noi comunicăm diferit atât calitativ cât și cantitativ. Femeile cresc, îngrijesc copii și se bucură cu cei ce se bucură și plâng cu cei care plâng, și din acest motiv, au o dorință naturală de a se angaja cu cei din jur. Ca și soț, ea va dori să se angajeze mai ales cu tine, iar atunci când o face, cuvintele ei vor fi ambalate cu straturi de sentimente și emoții, speranțe și dorințe, îndoieli și temeri. Va dori să vorbească nu doar minții tale, ci mai ales sufletului tău. Va dori să te cunoască și să te înțeleagă, și,în schimb, să o cunoști și să o înțelegi și tu. Acest fapt face ca ascultarea să fie o piatră de temelie pentru o căsătorie de succes, dar și o provocare. Majoritatea bărbaților nu sunt obișnuiți să depună o anumită energie reală în timpul ascultării, întrucât o mare parte din oamenii pe care îi întâlnesc nu vor să fie cunoscuți de către aceștia. Ei ar putea spune câte ceva, și noi să le răspundem, dar ei nu încearcă să ne dezvăluie sufletele lor. Și, într-o zi, ne legăm viața de cea a unei femei. Și acea femeie dorește ca noi să simțim, să cunoaștem, să îi fim alături și să o înțelegem foarte profund.

Aceasta este un lucru bun. Să ne ferească Dumnezeu dacă va veni vreodată ziua în care să se închidă în ea și nu mai dorește să țină legătura cu tine. Acela poate fi un moment fatal dar poate avea loc doar dacă tu permiți aceasta.

Ea va dori să asculți. Mă refer, să o asculți. Deci, ascultă!

Aceasta este o lecție pe care o învăț și acum.

 

Sursă: The Matt Walsh blog

Traducere: Bianca Silvestru

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button