viaţa de familie

Adevărul despre familiile numeroase

IMG_0252_3_zps074ec8b7

de Clare Horsfall

Ziarul Sydney Morning Herald a raportat recent faptul că “mai puțin de 2% dintre femeile australiene au 6 sau mai mulți copii.” Ei bine, ar trebui să știu atât de multe despre aceste două procente!

Știu familii cu 5, 6, 7, 8, 9, 10 și câteva chiar cu 12 copii. De fiecare dată când apare un film despre o familie numeroasă, vedem copiii atârnați, grămezi de mâncare dezgustătoare și o mamă la limita depresiei. Poate de aceea oamenii își permit să fie nepoliticoși față de cei cu mulți copii.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Provin dintr-o familie cu 6 copii și mama mea a fost mereu întrebată de străini: “De ce nu cumperi un televizor?”, “Cum îți amintești numele lor?” sau i s-a spus doar “Săraca de tine!”

De aceea, m-am gândit că aș putea să vă împărtășesc câteva adevăruri. Iată 10 lucruri pe care le știu despre familiile mari.

1. Bebelușii costă puțin. Înainte de a protesta, ascultă-mă, te rog! Mulți oameni care au un bebeluș se gândesc că trebuie să cumpere toate lucrurile nefolositoare de pe piață. Puteți să cumpărați un cărucior cu câteva mii de dolari. Noi le-am primit pe ale noastre pe gratis, la mâna a doua. Există o mulțime de moduri în care se pot irosi bani pe un bebeluș – de la hăinuțe scumpe create de designeri, până la a cumpăra haine la modă ce vor fi purtate o săptămână. În final, bebelușului nu îi pasă de banii care sunt cheltuiți pentru el. Ei au nevoie doar de multă iubire și îmbrățișări. Chiar și mâncarea lor este pe gratis la început.

2. Costurile vor crește, dar la fel și dragostea. Desigur, copiii devin mai costisitori cu trecerea timpului și părinții trebuie să facă sacrificii. Nu vor avea o mașină de ultimă generație și își vor petrece vacanța mai degrabă pe coastă, decât în Europa. O mamă cu o familie mare nu o să își petreacă ziua făcându-și manichiura și cheltuindu-și toți banii – dar nu ai da toate astea pe un bebeluș frumos?

3. O familie mare nu înseamnă haos. Unele dintre mamele acestor familii mari ar fi putut să fie președinți ai SUA –  casele lor sunt conduse cu atâta precizie și ordine! Când sunt mai mulți copii, sunt doar puse în practică noi strategii. Copiii mai mari ajută la întreținerea casei și au grijă de cei mai mici. Rareori vezi copii agățați sau aruncând mâncare unii în alții.

4. Familiile mari sunt mai amuzante. Distracția și râsetele sunt multiplicate. Există mereu o varietate de personalități și nu ești niciodată singur. M-am distrat enorm jucându-mă cu frații și cu surorile mele. N-am jucat șarade, de-a hoții și vardiștii și am pus în scenă uimitoare piese de teatru. Și chiar în momentele grele, familiile mari știu să râdă. Dacă cineva e bolnav sau pe moarte într-o familie numeroasă, iubirea te ajută să treci prin acele momente. Chiar recent am fost la două funeralii diferite – ambele persoane proveneau din familii mari. Nu erau oameni singuri și a fost frumos să vezi atât de multe persoane adunându-se să le aducă un ultim omagiu.

5. Părinții familiilor mari se mai și amuză. Am atâtea amintiri cu părinții mei râzând. Părinții familiilor mari apreciază lucrurile bune din viață. Ca toți ceilalți, ei se bucură de un prânz bun, cu prietenii, de un pahar de vin bun, o cană de ceai, o emisiune TV bună. Bineînțeles, ei se iubesc. De aceea vin și mai mulți copii. Trebuie să fie o iubire îndrăzneață – o iubire plină de încredere.

6. Fiecare familie mare e diferită. Cred că personalitățile devin și mai puternice când sunt mai mulți copii. Trebuie să ieși în evidență din mulțime și trebuie să vorbești tare ca să fii auzit. Ei tind să fie mai fervenți în pasiunile lor, fie ele sport, muzică sau teatru.

7. Inima e făcută pentru a iubi mulți oameni. Nu se poate pune la îndoială faptul că mi-am amintit mereu numele celor 5 frați și surori.  Aș fi putut ține minte chiar și numele fraților tuturor prietenilor mei, chiar dacă ar fi avut câte 6 sau 12. Și știu că mama ne-a iubit pe toți. Inima ei creștea din ce în ce mai mult.

8. Familiile mari nu au nevoie de un bucătar. Când am crescut mare, eram obișnuită să gătesc mai degrabă pentru opt persoane decât pentru două. Și cred că sunt o bucătăreasă mai bună datorită acestui lucru. Mama poate găti repede pentru 14 persoane. De multe ori reușește să fie gazdă pentru multe persoane, fără prea mult stres.

9. Dragostea aduce mai multă dragoste. Pe măsură ce părinții mei îmbătrânesc, văd cum generozitatea lor este răsplătită. Ei nu vor fi lăsați singuri într-o casă de bătrâni, cum li se întâmplă multora. Exemplul lor ne-a făcut să iubim cu toții copiii și de aceea ei au mulți nepoți. Bunicul meu și-a cunoscut deja 5 strănepoți.

10. O mamă cu mulți copii încă arată bine. Există câteva femei care arată foarte bine și care au 8 sau mai mulți copii. Este miraculos, dar adevărat. Și toate aceste mame au ceva splendid în ele. Este pe fața lor și în ochii lor – nu știu dacă e mai multă bucurie sau mândrie. Ele sunt mame curajoase – nu trăiesc cufundând timid degetul mic în viață, ci pregătite ca un topor de luptă.

Clare Horsfall este profesoară de engleză și teatru și, de curând, mamă. Acest post a fost publicat inițial pe blogul ei personal, Still Reading Bedtime Stories (http://stillreadingbedtimestories.wordpress.com/), pe care discută despre literatură, filme și despre aventura de a fi părinte.

Sursă: MercatorNet

Traducere: Alexandra Maria Vieru


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button