Consiliul Europei cere legi de limitare a reprezentărilor media hipersexualizate și de educare și informare a copiilor și părinților cu privire la riscurile pentru dezvoltarea prihosexuală a copiilor
de Leo van Doesburg, ECPM, 17 februarie 2017
La jumătatea lunii februarie, Comitetul de Miniștri, care este factorul de decizie al Consiliului European (CoE) a ratificat un raport al Adunării Parlamentare (PACE) a Consiliului Europei referitor la hipersexualizarea copiilor, încurajând statele membre să ia măsuri pentru protejarea copiilor.
Raportor a fost Valeriu Ghilețchi, pastor baptist, parlamentar din Republica Moldova și membru al Mișcării Politice Creștine Europene (ECPM), un partid care are ca obiectiv promovarea valorilor creștine în politica europeană.
Rezoluția adoptată subliniază că „mass-media, campaniile de marketing, emisiunile de televiziune și toate produsele uzuale hipersexualizează copiii, mai ales fetițele, înfățișând imagini în care femeile, dar și bărbații și uneori chiar copiii apar ca obiecte sexuale”. Memoriul care însoțește raportul arată că aceste imagini se impun în mod subconștient în mintea copiilor înainte ca aceștia să devină capabili în mod natural să își dezvolte o înțelegere cu privire la ce înseamnă comportamentul sexual, iar aceasta le afectează dezvoltarea psihosexuală.
Copiii vor simți nevoia să imite modelele prezentate în aceste imagini mediatizate și, când nu vor reuși, le va scădea stima de sine, iar expunerea la aceste mesaje contribuie la debutul precoce al vieții sexuale. Azi mulți copii schimbă între ei mesaje explicit sexuale de la o vârstă foarte mică și ajungă să înțeleagă sexualitatea ca pe o activitate care precedă, nu care urmează unei relații de intimitate între adulții maturi.
Rezoluția adoptată de Consiliul Europei le cere statelor membre:
a) să treacă în revistă dovezile științifice și studiile care arată efectul profund al hipersexualizării copiilor
b) să ia măsuri legislative de limitare a prezentării sexualizate și inadecvate a copiilor în mass-media și publicitate
c) să adopte politici publice de informare și educare a părinților cu privire la pericolele care îi pândesc pe copii
Rezoluția mai cere și introducerea de programe educative care să ajute la informarea copiilor și la dezvoltarea lor psihosexuală într-o manieră naturală. Astfel de programe trebuie să vină în întâmpinarea educației primite de copii în familie de la părinți și să sublinieze pericolele cu care se pot confrunta în societatea hipersexualizată contemporană.
În raport, s-au făcut și recomandări specifice către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei de către Adunarea Parlamentară. Comitetul a fost îndemnat să discute problema în cadrul noii Strategii a Consiliului Europei pentru Drepturile Copilului (2016-2021) și pe agenda de lucru a altor entități relevante ale Consiliului Europei. A îndemnat Comitetul de Miniștri să invite noul Commitet ad hoc penru Drepturile Copilului (CAHENF) (însărcinat cu aplicarea strategiei sus-menționate) să „conceapă o activitate specifică pentru combaterea hipersexualizării copiilor”. Raportul mai îndeamă și Comisia de Egalitate de Gen (GEC) a Consiliului Europei „să creeze noi standarde cu scopul de a combate hipersexualizarea copiilor” și a cerut Comitetului Consultativ pentru Societatea Media și Informațională (CDMSI) să se aplece mai mult asupra chestiunii protejării copiilor în contextul activităților sale care privesc utilizatorii de Internet.
Comitetul de Miniștri a ratificat raportul și a încurajate statele membre să dezvolte politici care „să le permită să-și însușească o perspectivă critică asupra reprezentărilor media ale genului și să decodeze stereotipurile sexiste”.