familie

CJUE: Cetățenii străini căsătoriți în străinătate cu cetățeni români de același sex trebuie să aibă drept de ședere în România, chiar dacă aici nu li se recunoaște statutul de „soți”

Marți, 5 iunie 2017, a fost făcută publică decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) care spune că cetățenii străini „căsătoriți” în străinătate cu cetățeni români de același sex trebuie să primească drept de ședere în România chiar dacă statul român nu recunoaște „căsătoria” lor pe teritoriul său. Hotărârea judecătorilor europeni este obligatorie atât pentru instanța din România, cât și pentru toți judecătorii din Uniunea Europeană.

Adrian Relu Coman, cetățean român, a încheiat în Belgia, la Bruxelles, un act de „căsătorie” cu un cetățean american de același sex, Robert Clabourn Hamilton. Când Coman s-a mutat cu serviciul în România, Clabourn Hamilton a cerut rezidență pe termen nelimitat în țara noastră pe baza certificatului de căsătorie emis de autoritățile belgiene. Statul român nu recunoaște „căsătoriile” între persoane de același sex.

Cei doi au reclamat la Curtea Constituțională a României (CCR) că le este încălcat dreptul la viața de familie și dreptul la liberă circulație în Uniunea Europeană și au cerut recunoașterea „căsătoriei” încheiate în alt stat. În cazul Coman împotriva statului român, CCR a cerut opinia CJUE, însă strict cu privire la dreptul la liberă circulație, din care decurge dreptul de ședere.

Înaltul for european a comunicat astăzi că „soțul” de altă cetățenie și de același sex al cetățeanului român ar trebui să se bucure de drept de ședere ca orice consort al unui cetățean român dintr-o căsătorie între persoane de sexe diferite.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Însă documentul CJUE stipulează clar că dreptul de ședere acordat consorților din căsătorii nerecunoscute în România nu implică și schimbarea definiției căsătoriei în România:

Curtea precizează însă că starea civilă a persoanelor, care cuprinde normele referitoare la căsătorie, este o materie care intră în competența statelor membre și că dreptul Uniunii nu aduce atingere acestei competențe, statele menționate fiind astfel libere să prevadă sau să nu prevadă căsătoria homosexuală. Ea amintește de asemenea că Uniunea respectă identitatea națională a statelor membre, inerentă structurilor lor fundamentale politice și constituționale.

Urmează ca și CCR să se pronunțe în speță.

Comunicatul de presă CJUE

Textul integral al hotărârii

CJUE: Cetățenii străini căsătoriți în străinătate cu cetățeni români de același sex trebuie să aibă drept de ședere în România, chiar dacă aici nu li se recunoaște statutul de „soți”

CJUE nu îndeamnă România la recunoașterea căsătoriilor încheiate în alte state, ci doar a efectului indirect ce decurge din ele în cazul consorților de același sex

Cătălin Sturza: Cofetarul din Colorado şi „soţul” nerecunoscut sau despre două decizii istorice

Av. Ana-Corina Săcrieru despre decizia CJUE în cazul Coman: „Obiectul cauzei nu este legalizarea «căsătoriei» între persoane de același sex, ci recunoașterea dreptului de ședere”

Implicații ale Deciziei CJUE pronunțate în cauza Coman-Hamilton

Fost avocat al României la CJUE, despre decizia în cazul Coman-Hamilton: „Nu te obligă ca stat să reglementezi căsătoriile între persoanele de același sex”

Sen. Titus Corlățean: „Nu înțeleg de ce a trebuit să se ajungă la o solicitare de întrebare preliminară din partea CCR adresată Curții de Justiție de la Luxemburg, câtă vreme în legislația română aceste lucruri sunt foarte clar prevăzute”

Vasile Bănescu despre decizia CJUE în cazul Coman-Hamilton: „Li s-a dat dreptul să locuiască și atât, întrucât sunt soți într-o țară UE, nu la noi”

Dep. Daniel Gheorghe: „România NU este obligata să recunoască căsătoriile între persoanele de același sex”

ADF International: „Prin redefinirea termenului de «soți» ca incluzând cupluri de același sex, CJUE nu respectă suveranitatea națională și diversitatea europeană”

COMUNICAT despre Cazul Coman: CONFERINȚA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA reafirmă cu hotărâre adevărul despre căsătorie și înțelesul conceptului de «soți» în concordanță cu demnitatea persoanei umane și planul Creatorului”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button