criza de sarcinăsarcină

VIDEO inspirațional cu 3 milioane de vizualizări. Papa Francisc la TED2017: „Singurul viitor care merită construit este cel care îi include pe toți”

La Conferințele TED2017, Papa Francisc a vorbit în direct de la Vatican despre solidaritate din perspectiva creștină. Cuvintele sale reverberează puternic când le ascultăm din perspectiva solidarității cu femeile în criză de sarcină și cu copiii nenăscuți. Și aceștia au nevoie de solidaritatea și sprijinul celor din jur, ale fiecăruia dintre noi. „Este suficient să existe o singură persoană pentru a permite speranței să trăiască. Iar acea persoană poți fi chiar tu”, spune Sanctitatea Sa. Redăm în continuare extrase ample din discursul său, care între timp a strâns aproape trei milioane de vizualizări pe Internet.

Solidaritatea este un termen pe care mulți l-ar vrea șters din dicționare. Însă aceasta nu este un mecanism automat. Nu poate fi programată sau controlată. Este un răspuns liber izvorât din inima fiecărui om. Da, un răspuns liber. Când descoperim că viața, chiar și în mijlocul atâtor contradicții, este un dar, că dragostea e sursa și sensul vieții, cum am putea să rezistăm pornirii de a face bine unei alte ființe?

Da, dragostea are nevoie de o atitudine creativă, concretă și ingenioasă. Nu sunt de ajuns bunele intenții și formulele convenționale adesea folosite pentru a ne liniști conștiința. Să ne ajutăm reciproc, să ne amintim că celălalt nu e o statistică sau un număr. Celălalt are un chip. Acel „tu” este întotdeauna o prezență reală, o persoană de care trebuie să avem grijă.

Parabola bunului samaritean e parabola umanității de azi. Maica Tereza din Calcutta a și spus: „Nu se poate iubi decât pe propria cheltuială”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Fiecare dintre noi este prețios. Suntem fiecare de neînlocuit în ochii lui Dumnezeu. În întunericul conflictelor de azi, fiecare putem deveni o candelă strălucitoare, o încurajare că lumina va învinge întunericul și nu invers.

Este suficient să existe o singură persoană pentru a permite speranței să trăiască. Iar acea persoană poți fi chiar tu.

Îmi place când aud părinții vorbindu-le bebelușilor cu voce de copil, împărtășind același nivel al comunicării. Asta e tandrețea: să cobori la nivelul celuilalt. Dumnezeu Însuși a coborât prin Iisus la nivelul nostru. Același drum îl face și bunul samaritean. Și Însuși Iisus. S-a pogorât și a pătruns întreaga existență umană cu limbajul adevărat, concret, al iubirii.

Da, tandrețea e calea aleasă de cei mai puternici și curajoși oameni, bărbați și femei. Tandrețea nu e slăbiciune, ci putere. E calea solidarității, calea smereniei. Vă rog să-mi permiteți să o spun cât se poate de clar: cu cât ești mai puternic și cu cât acțiunile tale vor avea un impact mai mare asupra oamenilor, cu atât mai mare este responsabilitatea de a fi umil.

Viitorul umanității nu stă doar în mâinile politicienilor, ale marilor lideri, ale marilor companii. Da, toți aceștia au o responsabilitate enormă. Dar viitorul e, mai presus de toate, în mâinile acelor oameni care îl recunosc pe celălalt ca „tu” și pe ei înșiși ca parte din „noi”.

VIDEO


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button