avort

Viața este un dar de la DumnezeuÎntre anii 1958 și 2010 au fost declarate în România aproximativ 22.000.000 de avorturi, iar în prezent între 350 și 400 de românce recurg zilnic la avort.
La începutul anului 2011, Înaltpreasfințitul Teofan a înființat Departamentul Pro Vita, în cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În contextul actual al lumii moderne viața nu mai este percepută ca un dar de la Dumnezeu ci mai degrabă ca un bun personal pe care omul are libertatea de a-l accepta sau a-l respinge.
Departamentul Pro Vita, aflat sub îndrumarea părintelui Radu Brânză, își propune, prin programele și proiectele desfășurate, să contribuie într-un mod sustenabil la crearea unei comunități creștine locale puternice și solide, având ca misiune dezvoltarea unor activități în scopul salvării, protejării și cultivării vieții, încă din primele secunde ale conceperii copilului.
Problemele legate de concepție, sarcină, naștere și creștere a copiilor au un caracter universal, atât din punct de vedere etnic cât și religios. Din acest motiv, Departamentul Pro Vita trebuie să ofere soluții la aceste provocări urmărind și evoluția lor în celelalte țări din Europa și din lume. În anul 2011 a fost organizată prima ediție a Zilelor de Conferințe pe Teme Pro Vita, cu invitați deosebiți din România și din Germania, iar anul 2012, în cadrul ediției a doua, au fost prezenți participanți din țările menționate anterior și din Statele Unite ale Americii. Complexitatea problemelor dezbătute, dar și persoanele care se confruntă cu ele au dus la împărțirea activităților Pro Vita în trei direcții: salvarea vieții, protejarea vieții și cultivarea vieții.
Salvarea vieții
Cele mai recente sondaje arată că România ocupă locul patru în Uniunea Europeană și locul șase în lume la numărul de avorturi anuale, însă, în ceea ce privește rata avorturilor, România ocupă primul loc din spațiul european cu un număr de 480 de avorturi la 1000 de născuți vii. Între anii 1958 și 2010 au fost declarate în România aproximativ 22.000.000 de avorturi, iar în prezent între 350 și 400 de românce recurg zilnic la avort.
Acestea sunt doar câteva motive pentru care Departamentul Pro Vita desfășoară activități de informare și consiliere pentru salvarea copiilor aflați în pericol de a fi avortați și a mamelor care se confruntă cu problema avortului. Multe femei care recurg la întreruperile de sarcină nu au suficiente cunoștințe despre concepția și dezvoltarea copilului sau despre intervențiile abortive în sine. În acest sens, departamentul pune la îndemână materiale ce conțin detalii referitoare la sarcină, naștere sau avort și organizează sesiuni de informare, nu doar pentru femeile ce găsesc în întreruperea de sarcină o soluție contraceptivă, dar și pentru persoanele cu care acestea se consultă în luarea deciziei, ca preotul, medicul, sau membri ai propriei familii.
O altă provocare este Sindromul Post Avort (SPA) cu care se confruntă majoritatea femeilor care au trecut printr-un astfel de proces. Biserica Ortodoxă are o atitudine de sprijinire a celor ce s-au afundat în diferite probleme, oricât de grave ar fi ele. Hristos este cel ce a ridicat pe cei păcătoși din păcat și i-a transformat în adevărați misionari. În slujba Sfântului Maslu se spune: „Tu ești cel ce ai zis: Scoală-te și te vei mântui”. Femeia care a săvârșit un avort nu trebuie condamnată, ci sprijinită în procesul de recuperare sufletească și psihologică, trecând prin etape precum conștientizarea păcatului, plângerea lui, hotărârea de a nu mai greși, obținerea iertării și atingerea actului misionar. Departamentul Pro Vita sprijină, așadar, femeile care au trecut prin experiența traumatizantă a avortului și totodată colectează mărturii din partea acestora, spre folosul altor femei mai tinere, pentru a le opri din a face aceeași greșeală.
Protejarea vieții
Tinerele femei apelează la avort din diferite motive. Cel mai des invocate sunt: imposibilitatea de a creste un copil, presiunea partenerului sau a părinților, prevenirea nașterii unui copil bolnav sau malformat, violul, violența domestică sau dorința de a nu afecta școala sau cariera. În toate aceste situații avortul este văzut ca o soluție de rezolvare a problemei, însă, de cele mai multe ori, nu sunt analizate și alte soluții posibile.
Departamentul Pro Vita se adresează femeilor însărcinate cu probleme de ordin social, prin intermediul Centrului Praesidio, dedicat ajutorării mamelor aflate în dificultate. Se oferă consiliere și se urmărește găsirea celor mai bune soluții. Primul pas este identificarea și prioritizarea problemelor, apoi se urmărește soluționarea acestora și reintegrarea tinerei mămici în societate.
Atunci când sarcina este una nedorită, se pierde din vedere faptul că viața este un dar de la Dumnezeu, iar El nu dă omului nimic din ce nu poate duce. Cu puțin sprijin, orice femeie, indiferent de conjunctura în care a rămas însărcinată, poate găsi un prilej de bucurie în faptul că urmează să aducă pe lume un copil.
Cultivarea vieții
În ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult la noi în țară conceptul de „școală a mamelor”. Acest tip de educație se adresează femeilor care urmează să nască și are scopul de a le perfecționa în activitatea, deloc ușoară, care le așteaptă încă din prima secundă de după naștere. Tot mai multe studii recente arată că între mamă și copil se crează o legătură foarte strânsă, încă din perioada sarcinii. De aceea mama trebuie să ofere condițiile cele mai bune copilului ei încă de când află că este însărcinată, urmând apoi educația după naștere. În acest sens în cadrul Departamentului Pro Vita există în curs de înființare un Centru pentru familie, prin care viitorii părinți să fie implicați în activități care privesc sănătatea fizică, psihică și spirituală a copilului dar și a lor. Printre activități se numără analizele medicale recomandate, program de gimnastică medicală pentru mame, cursuri despre sarcină, naștere și creșterea copilului, consiliere duhovnicească, ateliere de creație sau activități recreative și de dezvoltare personală.
Aceste activități sunt benefice mai ales în contextul lumii moderne, în care părinții nu mai au timp să se dedice copiilor lor din pricina carierei. Confortul este crescut, mijloacele de educare a celor mici se reduc de multe ori la televizor și calculator, iar dezvoltarea copilului se face după propria lui voință. Trebuie să ne amintim în aceste sens cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, care spunea că „fiecare dintre voi, tați si mame, să se îngrijească de minunatele sale opere la fel ca artiștii ce făuresc cu multă sârguință tablouri și statui” și că “de la o vârstă fragedă, copilul își însușește cu repeziciune ceea ce i se spune, și ceea ce aude se întipărește în sufletul lui ca pecetea în ceară. Prin aceasta, viața lor începe deja să încline fie către păcat, fie către virtute”.
Contact ProVita Iași:
Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală
Departament ProVita
Str. Stefan cel Mare, nr. 14, etaj 3, Iasi
Telefon: 0232.222.550
E-mail:departamentprovita@gmail.com, www.provitaiasi.ro, www.facebook.com/ProVitaIasi
Sursă: Doxologia


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button