SUA: Un proces poate schimba legislația avortului. Confesiunile creștine trimit o opinie pro-viață Curții Supreme
de Redacția Stiripentruviata.ro
Adunarea Episcopilor Ortodocși Canonici din SUA (ACOB-US) a semnat, împreună cu Biserica Catolică și alte culte și denominații creștine din America, o intervenție Amicus Curiae într-un caz care ar putea răsturna decizia prin care Curtea Supremă de Justiție SUA (SCOTUS), în cazul (Roe vs. Wade, 1973), a legalizat avortul la cerere pe tot teritoriul Americii și în orice stadiu al sarcinii, până în luna a noua.
„Adunarea Episcopilor Ortodocși Canonici din SUA a recunoscut constant și fără echivoc deplina umanitate a fiecărei persoane începând din momentul concepției. Această poziție, bazată pe Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, a fost validată de știința modernă, care confirmă că la concepție se creează un organism uman distinct”, scrie în document.
„Copiii nenăscuți sunt familia noastră, frații și surorile noastre. Ca toți membrii familiei umane, ei trebuie prețuiți și iubiți”, se afirmă în dosarul depus de creștinii americani la Curtea Supremă SUA.
Punctul de vedere transmis se referă la cazul Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization.
Cea de-a doua parte menționată în numele cazului este singura clinică de avort cu servicii acreditate din statul american Mississippi. Aceasta a atacat în justiție o lege a acestui stat care prevede că procedura de avort nu se poate face după limita de 15 săptămâni de sarcină decât în caz de urgență medicală sau malformații grave ale fătului.
O instanță inferioară a dat câștig de cauză clinicii de avort, care argumenta că este anticonstituțional să limitezi „accesul la servicii servicii de avort” cerute din orice motiv și în orice stadiu al sarcinii.
Recursul formulat de dr. Thomas Dobbs, Ministru al Sănătății în statul Mississippi, a ajuns la Curtea Supremă, care va trebui să decidă dacă statul are dreptul să impună o limitare a efectuării procedurii de avort la cerere sub limita de viabilitate (șase luni de sarcină).
Cu alte cuvinte, procesul decide dacă este constituțional ca statul să nu permită avortul după a 15-a săptămână de sarcină, deși fătul este considerat încă „neviabil” până la șase luni de sarcină.
Clinica ar dori să poată face avorturi și în stadii avansate ale sarcinii.
Viabilitate înseamnă că fătul poate supraviețui dacă se naște. În realitate, copii născuți și la 20 de săptămâni au supraviețuit datorită progreselor îngrijirii medicale, iar medicina continuă să progreseze. Majoritatea statelor lumii (90%), printre care Franța, Italia, Germania, Spania, Norvegia și Elveția, nu permit efectuarea avortului la cerere decât în primele 14 săptămâni de sarcină, deci cu mult înainte de limita de viabilitate.
Deși procesul nu atacă în mod direct decizia Curții din 1973, când a fost legalizat avortul la cerere în SUA, se consideră că rezultatul lui poate invalida decizia respectivă (cazul Roe vs Wade).
Au mai depus dosare Amicus Curiae numeroase organizații pro-viață din SUA și Procurorul General al Statului Mississippi.
Cazul Dobbs vs Jackson Women’s Health Organization va fi dezbătut la Curtea Supremă SUA începând din Octombrie, cu trei judecători conservatori numiți de fostul Președinte Donald Trump – judecătoarea pro-viață Amy Coney Barrett, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh – și alți doi care sunt dinainte membri ai Curții și sunt cunoscuți ca având opinii conservatoare: Samuel Alito și Clarence Thomas. Curtea are nouă membri.
Procesul are loc în contextul în care rata avortului scade în SUA, iar majoritatea statelor votează legi care protejează viața copiilor nenăscuți. Sondaje recente arată că marea majoritate a americanilor respinge avortul în stadiu avansat al sarcinii și sprijină protejarea vieții copiilor nenăscuți.