avort

SUA reafirmă la ONU că avortul este o alegere, dar nu un drept și prin urmare nu sprijină finanțarea lui din fonduri de sănătate publică

ONU-Geneva
Foto: Misiunea SUA la ONU – Geneva/Eric Bridiers

La Geneva, Consiliul  ONU pentru Drepturile Omului a adoptat recent o rezoluție în vederea eliminării violenței îndreptate împotriva femeilor.

Reprezentantul SUA la sediul ONU din Geneva, Secretarul de Rangul Întâi Jason Mack, a dat citirii poziția SUA referitoare la aceasta. În document se arată că Statele Unite sprijină „spiritul” rezoluției și că SUA se alătură celorlalți membi ai Consiliului pentru Drepturile Omului „în condamnarea tuturor actelor de violență îndreptate împotriva femeilor și fetelor și cere eliminarea tuturor formelor de violență sexuală sau de alt fel bazate pe gen, inclusiv eliminarea traficului de femei și de fete”.

Însă, se spune în continuare în declarația SUA, Statele Unite „trebuie să se disocieze de consensul existent în ceea ce privește accesul la servicii sigure de avort”. Această precizare a SUA face referire la punctul 9 (d) al rezoluției ONU, care menționează că violența împotriva femeilor trebuie prevenită și prin prin promovarea și protejarea drepturilor omului pentru toate femeile – iar aici se menționează, printre altele, asigurarea accesului la „servicii sigure de avort acolo unde legea permite aceasta”.

Declarația SUA menționează că legislația internațională nu recunoaște un așa-zis drept la avort, iar SUA – în urma reinstaurării și extinderii de către președintele Trump a Politicii de la Mexico City – nu sprijină finanțarea publică a serviciilor de avort prin sistemele publice de sănătate.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În document se mai afirmă:

După cum s-a spus în mod clar de-a lungul anilor, există un consens internațional că aceste documente nu creează noi drepturi recunoscute internațional, precum un așa-zis „drept” la avort. Statele Unite sprijină pe deplin principiul alegerii libere a opțiunilor de sănătate maternă și sănătatea copilului și a celor de planificare familială. Noi nu recunoaștem avortul ca metodă de planificare familială și nici nu sprijinim ideea includerii acestui serviciu în oferta sistemelor de sănătate finanțate public. Statele Unite este cel mai mare furnizor bilateral de servicii publice de sănătate reproductivă și asistență în planficarea familială.

 

Citește și Schimbare uriașă la ONU: UE rămâne singura susținătoare a avortului la ONU, după ce SUA devine pro-viață!

Citește și Ambasadorul nominalizat al SUA la ONU, Nikki Haley, se opune definirii avortului ca drept al omului, pronunțându-se „puternic pro-viață”

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button