avort

SUA: Pastilele pentru avort chimic se pot procura acum de la farmacie

de Redacția Stiripentruviata.ro

Administrația Biden a găsit o cale de a ocoli legile care restricționează avortul în unele state americane: a aprobat procurarea direct din farmacii a pastilei pentru prima etapă a avortului chimic.

Mifepristona, pastila pentru prima etapă a avortului medicamentos (chimic), ucide copilul în uter, iar pastila pentru etapa a doua, Misoprostolul, provoacă contracții care duc la expulzarea din pântece a copilului mort.

Jumătate din numărul avorturilor ar putea fi medicamentoase

Cea de a doua pastilă era deja disponibilă în farmacii, dar prima nu se oferea decât la clinicile de avort, la recomandarea medicului, sau se putea comanda online în anumite cazuri.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Administrația Biden a eliminat metodic reglementările privind pilulele pentru avortul medicamentos, inclusiv cerința ca femeile să obțină prima dintre cele două pastile, Mifepristona, de la un medic.

Astfel, devine tot mai greu de știut dacă femeile iau într-adevăr aceste pastile și fac avort sau dacă aceste pastile le sunt administrate în deplină cunoștință de cauză, nu forțat sau fără consimțământul lor.

Se estimează că avorturile chimice reprezintă în prezent peste jumătate din totalul avorturilor din SUA.

Ce riscuri sunt

Odată cu eliminarea restricțiilor privind eliberarea medicamentelor pentru avort chimic, statisticile privind avortul și complicațiile lui devin neclare. În prezent, doar 28 din cele 50 de state din SUA impun înregistrarea complicațiilor post-avort.

Adolescentele și tinerele femei sunt expuse unui risc major, deoarece devine mai probabil ca ele să utilizeze în mod abuziv pilulele de avort sau să le în stadiu mai avansat al sarcinii, ceea ce poate conduce la complicații.

De exemplu, Life Legal Defense Foundation, organizație din SUA, sprijină cu consiliere juridică două femei care au intentat procese de malpraxis după ce au rămas cu sechele grave după ce, încurajate de clinicile de avort au încercat să facă avort medicamentos în al doilea trimestru de sarcină.

În acest caz, pilulele de avort pot provoca rupturi uterine, hemoragii masive și alte leziuni care pun viața în pericol.

De ce nu este legal

Procurorii generali din 22 de state americane au trimis o scrisoare către șeful FDA, agenția care aprobă medicamentele în SUA.

Scrisoarea numește noua regulă de distribuire a ambelor pastile în farmacii „atât ilegală, cât și periculoasă” și reamintesc că „autoritatea de a reglementa avortul aparține poporului și reprezentanților săi aleși” (conform deciziei de anul trecut a Curții Supreme SUA în cazul Dobbs).


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button