avort

„Spuneți primului-ministru să-și țină promisiunea: fără avorturi în Irlanda”
De Hilary White
Dublin, 20 ianuarie 2013. – Zeci de mii de manifestanți s-au adunat pe străzile din Dublin, în fața Parlamentului, vineri seara, pentru a cere guvernului laburist să-și țină promisiunea din campanie: aceea de a feri Irlanda de problema avortului. Demonstranții au venit din toată țara pentru priveghere și marș, iar punctul culminant l-a constituit telefonul dat în biroul primului-ministru, atunci când 30.000 de oameni au scandat în cor: „Enda, ține-ți promisiunea.”
Eoghan de Faoite, unul dintre organizatorii marșului, a sunat de pe telefonul său mobil în biroul lui Enda Kenny, spunând: „Bună seara, domnule prim-ministru, la telefon este Vigil for Life (Veghea pentru Viață). Sunt însoțit de 30.000 de oameni care doresc să vă reamintească de promisiunea pro-viață făcută în 2011.”
De Faoite a spus mai târziu: „Privegherea a fost un eveniment istoric cu un impact extraordinar, iar vocea majorității a avut un cuvânt de spus în problema protejării mamei și copilului. ”
Marșul din Piața Merrion a fost organizat de cel mai important grup de activiști pentru-viață din țară, Youth Defence, ca protest față de decizia guvernului de a introduce o lege care ar putea permite avortul „limitat”.
Primul-ministru Enda Kenny a declarat pentru postul național RTE că a fost considerat „mai rău ca Irod”, regele iudeu care a ordonat, de Crăciun, uciderea tuturor pruncilor mai mici de 2 ani pentru a-și proteja tronul. Însă Kenny nu și-a cerut scuze, spunând în interviu că este de „datoria” sa să „clarifice” prevederile legii. Kenny a negat din nou că guvernul ar intenționa să legifereze avortul la cerere, declarând: „Datoria mea ca șef al guvernului este să luăm măsurile legale în problema sinuciderilor, care este o problemă dificil de rezolvat.”
Kenny a adăugat că o întâlnire care a avut loc cu episcopii de la vârf ai Bisericii Catolice în această problemă a fost „foarte constructivă și realistă”.
Printre vorbitorii participanți la marș s-a numărat și Mickey Harte, managerul popularei echipe de fotbal Tyrone, care a declarat mulțimii: „Sunt o persoană obișnuită, cetățean, soț și tată.”
„Lumea mea este lumea sportului, după cum știți, și sunt mândru de tradițiile sportive pe care le avem. Dar cea mai frumoasă tradiție de care sunt mândru este respectul pentru mame și copiii lor nenăscuți, respect care s-a manifestat constant în cadrul serviciilor medicale din Irlanda. Irlanda, fără avort, este una dintre cele mai sigure țări din lume pentru o femeie însărcinată. Ca orice țară, avem și noi punctele noastre slabe. Dar când e vorba de viața copilului înainte de a se naște, avem un sistem de valori, un ideal moral pe care îl împărtășim celorlalți cu mândrie. Nu ar trebui să renunțăm la el acum sau în viitor.”
Problema avortului a ajuns într-un punct maxim când mass-media a indus o isterie generală legată de moartea unei tinere indience, cetățean irlandez, care s-ar fi produs din cauza unor complicații la naștere. Soțul ei s-a adresat presei susținând că ea solicitase să facă avort, dar că fusese refuzată, și că legislația pro-viață din Irlanda este cea care ar fi ucis-o.
Activiștii pro-avort au profitat de incident pentru a forța guvernul să dea o lege ca răspuns la decizia din 2010 a Curții Europene a Drepturilor Omului. Aceasta este legată de un caz anterior, în care Curtea Supremă de Justiție a Irlandei a hotărât că o femeie poate face avort în mod legal dacă e în pericol de a se sinucide.
„Am reamintit Guvernului că avortul nu este un tratament pentru sinucidere și acesta trebuie să ia în considerare dovezile aduse în fața Parlamentului, care confirmă realitatea, a spus de Faoite, organizatorul privegherii. ”
Niamh Uí Bhriain, de la Life Institute, a spus mulțimii: „Ați venit aici nu cu miile, ci cu zecile de mii, din toate colțurile Irlandei, pe ploaie, ninsoare sau frig, pentru a spune guvernului că suntem o majoritate pro-viață  și că nu vom accepta avortul, acum sau în viitor, în țara noastră.”
Pro Life Campaign este cea care a ajutat la organizarea marșului, iar consilierul juridic al acesteia, Caroline Simons, a spus că ideea potrivit căreia femeile trebuie să facă avort pentru a preveni sinuciderea este „demontată complet” de către declarațiile experților de la audierile din Parlament de săptămâna trecută.
Simons a spus mulțimii: „Psihiatrii care au vorbit la audieri au fost unanim de acord că avortul nu reprezintă un tratament pentru sinucidere. Nu există nicio dovadă care să susțină că avortul ar reduce riscurile privind sănătatea mintală determinate de o sarcină nedorită. Dar există dovezi potrivit cărora avortul crește riscul de probleme de sănătate mintală viitoare în cazul unui număr important de femei. Dacă Guvernul legiferează avortul, această lege nu va vindeca pe nimeni de idei suicidale. În schimb, în cazul multor femei, va pune în primejdie numeroase vieți.”
Într-o contra-demonstrație pro-avort, demonstranții au fost în număr de 200, relatează Poliția.
 

Traducerea și adaptarea Simina Bălășoiu


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button